ΚΟΣΜΟΣ

Η γερμανοϊαπωνική εταιρεία DMG MORI συνεχίζει να προμηθεύει το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα

Το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα συνεχίζει να παραλαμβάνει εργαλειομηχανές από έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως – τη γερμανοϊαπωνική εταιρεία DMG MORI, γράφει η ρωσική υπηρεσία της DW, επικαλούμενη δημοσίευμα του ρωσικού ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Agenstvo.

Σύμφωνα με τον δημοσίευμα η ρωσική θυγατρική της DMG MORI, συνέχισε μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων, να παράγει εξοπλισμό ο οποίος χρησιμοποιείται από το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας.

Η εταιρεία DMG MORI άνοιξε το δικό της εργοστάσιο κατασκευής εργαλειομηχανών στην πόλη Ουλιάνοφσκ το 2015. Εκείνη την περίοδο οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγόρευαν την προμήθεια εξοπλισμού και τεχνολογίας για το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσία, αλλά παρά την απαγόρευση, πελάτης του εργοστασίου ήταν η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 η DMG MORI ανακοίνωσε ότι φεύγει από τη Ρωσία και σταματάει τις εργασίες στο εργοστάσιο στο Ουλιάνοφσκ. Ωστόσο όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, δεν έγινε τίποτα τέτοιο.

Και τα δύο ρωσικά νομικά πρόσωπα της DMG MORI – DMG MORI RUS LLC και Ulyanovsk Machine-Tool Plant LLC – συνεχίζουν να λειτουργούν στη Ρωσία και δεν έχουν αλλάξει ιδιοκτησία, σύμφωνα με το μητρώο νομικών προσώπων. Και οι δύο εταιρείες διοικούνται από τον Αντρέι Σοκολόφ, ο οποίος αναφέρεται επίσης ως υπάλληλος της μητρικής εταιρείας της DMG MORI στη Γερμανία.

Πηγή του ιστότοπου Agenstvo που πρόσκειται στη ρωσική διοίκηση της εταιρείας δήλωσε ότι μετά την έναρξη του πολέμου το εργοστάσιο συνέχισε να λειτουργεί και άρχισε να συναρμολογεί τουλάχιστον 200 εργαλειομηχανές, τα εξαρτήματα των οποίων παρέμεναν κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης της διακοπής λειτουργίας.

Επιπλέον, οι ρωσικές νομικές οντότητες της εταιρείας άρχισαν να λαμβάνουν εξαρτήματα και εργαλειομηχανές μέσω της Ινδίας και της Κίνας, γράφει ο ιστότοπος Agenstvo επικαλούμενος τη βάση δεδομένων τελωνειακών δηλώσεων ImportGenius. Οι εργαλειομηχανές πωλούνται σε ρωσικές εταιρείες του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος μέσω άλλων εταιρειών, ορισμένες από τις οποίες συνδέονται επίσης με τον Σοκολόφ, αναφέρει τα δημοσίευμα.

Ο Σοκολόφ επιβεβαίωσε στον ιστότοπο Agenstvo ότι βρίσκεται στη Γερμανία και εργάζεται στη γερμανική εταιρεία DMG MORI, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει σε περαιτέρω ερωτήσεις, επικαλούμενος εταιρικούς κανόνες.

Η ίδια η DMG MORI δήλωσε στους Financial Times την άνοιξη του 2023 ότι τα μηχανήματά της είχαν κλαπεί, επισημαίνει ο ιστοτοπος. Στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η εταιρεία είχε αναφέρει στους FT ότι ανέπτυσσε ένα σύστημα για τον εντοπισμό και την εξ αποστάσεως απενεργοποίηση των μηχανημάτων σε περίπτωση που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή όπλων.

- ---

Related posts

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ προειδοποιεί για “καταστροφή” σε περίπτωση πολέμου μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ

timesadmin

Λιβύη: Τουλάχιστον δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ένοπλες συγκρούσεις στην Τρίπολη

timesadmin

Έφοδος FBI σε σπίτα ατόμων που συνδέονται με το σκάνδαλο με τις “τουρκικές μίζες” προς τον δήμαρχο Νέας Υορκης

timesadmin

Γερμανία: Μεγαλύτερη του αναμενομένου βελτίωση του επενδυτικού κλίματος τον Φεβρουάριο (ZEW)

timesadmin

Ρωσία: “Μπλόκο” στα μερίσματα σε ξένους επενδυτές – Μόνο όσοι συνεχίζουν να επενδύουν θα πληρώνονται

timesadmin

Σι Τζινπίνγκ: Οι σχέσεις Ουάσινγκτον ο Πεκίνου είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας

timesadmin