Η-γερμανική-κυβέρνηση-βλέπει-συρρίκνωση-της-οικονομίας-για-δεύτερη-συνεχόμενη-χρονιά
ΚΟΣΜΟΣ

Η γερμανική κυβέρνηση βλέπει συρρίκνωση της οικονομίας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ για το τρέχον έτος σε συρρίκνωση κατά 0,2%, στην τελευταία ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αγωνίζεται να ξεφύγει από μια παρατεταμένη περίοδο αδράνειας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Μια συρρίκνωση της οικονομίας το 2024 – μετά από την πτώση 0,3% πέρυσι – θα σηματοδοτούσε μόλις τη δεύτερη περίπτωση συνεχόμενων ετών συρρίκνωσης του ΑΕΠ από την επανένωση της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας το 1990. Ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε προβλέψει επέκταση 0,3% για φέτος στις εξαμηνιαίες προβλέψεις της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Απριλίου.

Μια αργή ανάκαμψη είναι πιθανό να εδραιωθεί το επόμενο έτος, με ετήσια ανάπτυξη 1,1% το 2025, πριν η επέκταση επιταχυνθεί στο 1,6% το 2026, ανέφερε ο Χάμπεκ την Τετάρτη.

Ο ίδιος τόνισε την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η αντιμετώπιση των παρατεταμένων “διαρθρωτικών προβλημάτων” της Γερμανίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η έλλειψη ενεργειακής ασφάλειας, η υπερβολική γραφειοκρατία και η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, τα οποία, όπως είπε, μαζί με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα επιβαρύνουν τη δραστηριότητα.

“Εν μέσω των κρίσεων, η Γερμανία και η Ευρώπη στριμώχνονται μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ και πρέπει να μάθουν να διεκδικούν”, δήλωσε ο Χάμπεκ.

Η πορεία της γερμανικής οικονομίας τα τελευταία τρία έτη

Οι ανησυχίες αυξάνονται τους τελευταίους μήνες σχετικά με την οικονομική ύφεση της Γερμανίας, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να πλήττεται ιδιαίτερα.

Μια σειρά αρνητικών ειδήσεων – από την απειλή της Volkswagen AG να κλείσει τα εγχώρια εργοστάσια μέχρι την απόφαση της Intel να αναβάλει την κατασκευή μιας νέας μονάδας ημιαγωγών αξίας 30 δισ. ευρώ στην πρώην κομμουνιστική Ανατολή – ανέδειξε τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γερμανία.

Η οικονομία ενδέχεται να βρίσκεται ήδη σε τεχνική ύφεση, με πιθανή νέα συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο, μετά την πτώση κατά 0,1% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Η αδυναμία του μεγαλύτερου μέλους της επιβαρύνει την ευρωζώνη, με την ανάκαμψη που σημειώθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος στο μπλοκ να χάνει την ισχύ της.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του καγκελάριου Όλαφ Σολτς συμφώνησε τον Ιούλιο σε μια δέσμη μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την ενίσχυση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, την επιτάχυνση της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Ο Χάμπεκ, μέλος των Πρασίνων που είναι επίσης αντικαγκελάριος, δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να προσθέσουν περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα στην ανάπτυξη της Γερμανίας μόλις εφαρμοστούν πλήρως.

Σύμφωνα με το υπουργείο του, η αναπτυξιακή ώθηση το επόμενο έτος αναμένεται λόγω των ακόλουθων παραγόντων:

– Κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία είναι πιθανό να αυξηθεί λόγω της αύξησης της αγοραστικής δύναμης ως αποτέλεσμα των υψηλότερων μισθολογικών συμφωνιών

– Μείωση του πληθωρισμού

– Μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης

– Χαμηλότερα επιτόκια που θα ενισχύσουν τις δαπάνες

– Οι γερμανικές εξαγωγές αναμένεται επίσης να ανακάμψουν: σε συνδυασμό με τις ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης, αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων σε μηχανήματα, εξοπλισμό και οχήματα.

Related posts

Γέλεν: Δημιουργεί προβλήματα η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας

protothema.gr

ΗΠΑ: Δημοσκόπηση του CNN δίνει 48% στην Χάρις έναντι 47% του Τραμπ

James Rollner

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Πρώτη στις δημοσκοπήσεις η άκρα δεξιά την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου

protothema.gr

ASML: Επιμένουν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στο outlook

timesadmin

Αντίστροφη μέτρηση για την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης από την Ισπανία – Ανακοινώσεις Σάντσεθ

protothema.gr

Κίνα: Οριακή αύξηση 0,3% του πληθωρισμού τον Μάιο

timesadmin