ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες συζητείται σήμερα στη Βουλή – Τι θα πουν Στουρνάρας, Χατζηδάκης, Ξηρουχάκης

Της Βάσως Αγγελέτου

Μια πρώτη αποτίμηση της στρατηγικής αποχώρησης του Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες θα παρουσιάσει σήμερα στα μέλη των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Η συζήτηση, η οποία θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα, πραγματοποιείται μετά από αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκου Παππά, ο οποίος δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι αναμένεται σήμερα να ξετυλιχθεί “το κουβάρι της ζημιάς των 40 δισ. ευρώ από την πώληση των μετοχών των τραπεζών”.

Θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ανδρέας Βερύκιος και Ηλίας Ξηρουχάκης, αντίστοιχα. 

Η αντιπαράθεση στα έδρανα της Βουλής αναμένεται οξεία, καθώς η στρατηγική του ΤΧΣ έχει διχάσει τα κόμματα που αποτιμούν πολύ διαφορετικά την έκβασή της. Σύμφωνα με τον κ, Παπά,  η διαδικασία έχει επιφέρει “ζημιά άνω των 40 δισ. ευρώ στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρει βαριά στην πλάτη της την ευθύνη. Εδώ και πέντε μήνες ζητούμε τη σύγκληση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής. Μετά από πέντε μήνες και ενώ μεσολάβησε η πώληση των μετοχών, το αίτημα ικανοποιείται”.

Διαμετρικά αντίθετη θέση έχουν λάβει για το θέμα τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΤΧΣ, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αποτιμήσει και αυτή θετικά τα αποτελέσματα της διάθεσης των ποσοστών 22% στην Εθνική, 27% στην Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank και 1,4% στην Eurobank. 

Θυμίζεται ότι, για τις εν λόγω συναλλαγές, το Δημόσιο εισέπραξε συνολικά 2,8 δισ. ευρώ, ήτοι 1,06 δισ. ευρώ για την Εθνική, 1,35 δισ. ευρώ για την Πειραιώς, 294 εκατ. ευρώ για την Alpha και 94 εκατ. ευρώ για την Eurobank. Σημειώνεται ότι το Δημόσιο διατηρεί ποσοστό 18% ακόμη στην Εθνική Τράπεζα, το οποίο ο ΥΠΕΘΟ έχει εξαγγείλει ότι θα διατεθεί εντός του έτους.

Σε ό,τι αφορά τον συνολικό απολογισμό της συμμετοχής του Δημοσίου στη διάσωση των τραπεζών κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση, ο κ. Χατζηδάκης είχε αναφέρει ότι μέσω του ΤΧΣ έχουν καταβληθεί 30,9 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα  28,2 δισ. ευρώ προέρχονται από το πρόγραμμα PSI, το κούρεμα των ομολόγων που διέθεταν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. 

Επιπλέον 3,8 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν για την εξαγορά των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) και 1,5 δισ. ευρώ από τις αποεπενδύσεις που είχαν γίνει κατά τον χρόνο της εν λόγω δήλωσης του ΥΠΕΘΟ, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αποεπένδυση από την Πειραιώς που απέφερε  1,3 δισ. ευρώ.

“Το γενικό σύνολο είναι 33,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το όφελος του Δημοσίου σε σχέση με τα 30,9 δισ. που έδωσε για την ανακεφαλαιοποίηση είναι 2,6 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα μερίσματα 2013-2023, ύψους 5,5 δισ. ευρώ που κατέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδας στο Δημόσιο, κυρίως λόγω της παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA”, είχε απαντήσει τότε ο κ. Χατζηδάκης.

Θετικό πρόσημο και από ΤτΕ

Θετικά αποτιμά τη διάθεση των ποσοστών του Δημοσίου στις τράπεζες και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμώντας ότι συνεισφέρει θετικά στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στην επιστροφή του εγχώριου κλάδου στην κανονικότητα.

Στην τελευταία του δήλωση σχετικά, με αφορμή την ολοκλήρωση της συναλλαγής της ΠΕιριαώς, ο διοικητής είχε εκτιμήσει ότι “αντανακλά κυρίως την πορεία της ελληνικής οικονομίας, του τραπεζικού κλάδου, αλλά και της ίδιας της Τράπεζας Πειραιώς”. Σημείωσε δε ότι αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές αυτής της μεγάλης επιτυχίας και ειδικότερα στους Ηλία Ξηρουχάκη (διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΧΣ) και Χρήστο Μεγάλου (διευθύνοντα σύμβουλο στην Τράπεζα Πειραιώς) και τους συνεργάτες τους.

Ικανοποίηση Ξηρουχάκη

Για “πρωτοφανή επιτυχία για τα ελληνικά αλλά και διεθνή δεδομένα” έχει κάνει λόγο ο CEO του Ταμείου Ηλίας Ξηρουχάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας ότι το ΤΧΣ ολοκλήρωσε σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία με επαγγελματισμό και μεθοδικότητα, σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού και απόλυτης διαφάνειας.

“Η ελκυστικότητα των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκε λόγω της κεφαλαιακής σταθεροποίησης και της βελτίωσης των οικονομικών τους μεγεθών, ενώ η πανθομολογούμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ενίσχυσε το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον”, είπε χαρακτηριστικά. 

Συμπλήρωσε δε ότι το Ταμείο φρόντισε να αξιολογήσει τις αποτιμήσεις των τραπεζών με βάση αντικειμενικά κριτήρια και μελέτες από διεθνείς οίκους και ο προσδιορισμός τους έγινε με τρόπο που να διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου, χωρίς ταυτόχρονα να αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Η μελέτη του ΚΕΠΕ

Ζημιά 42-43 δισ. ευρώ “βλέπει” σε μελέτη που δημοσιοποίησε το ΚΕΠΕ τον Νοέμβριο με βάση τα τότε δεδομένα, εκτιμώντας ότι η υπαινισσόμενη απόδοση (implied return) κυμαίνεται μεταξύ -91,3% και -93,5%.

Όπως αναφέρει, από τη συνολική έκθεση του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες των 46 δισ. ευρώ και τα στοιχεία κεφαλαιοποίησης σε αγοραίες τιμές προκύπτει ότι, ακόμα και αν το ΤΧΣ κατείχε το 100% των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι ζημίες που θα κατέγραφε από την πώληση των μετοχών θα άγγιζαν το ύψος σχεδόν των 30 δισ. ευρώ. Εάν υπολογιστεί η μελλοντική αξία των 46 δισ. ευρώ με κατάλληλο προεξοφλητικό επιτόκιο, εκτιμά το ΚΕΠΕ, τότε αυτά θα άξιζαν περισσότερο σήμερα και, άρα, οι ζημίες θα ήταν μεγαλύτερες από 30 δισ. ευρώ.

Related posts

Μείωση και καταθέσεων και νέων δανείων τον Οκτώβριο

timesadmin

M. Ρήγας (Energean) στο EMGF: Όχι αλλά λόγια – Αποφάσεις στην ΕΕ για το φυσικό αέριο για να αποφευχθούν σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες

timesadmin

ΙΕΛΚΑ: Χαμηλότερες κατά 26% οι τιμές του καλαθιού στην Ελλάδα σε σχέση με Γερμανία – Ακριβότερες σε αλεύρι, γάλα, ηλιέλαιο

protothema.gr

Τι κερδίζουν τα νοικοκυριά και οι φορολογούμενοι

timesadmin

Γ. Στουρνάρας: Η επενδυτική βαθμίδα απαρχή προσπάθειας για την αύξηση της ευημερίας του ελληνικού λαού

timesadmin

Ελληνοτουρκική φιλία (και) με τουριστική βίζα

protothema.gr