Η-απειλή-της-προέδρου-Λε-Πεν-στέλνει-τις-αποδόσεις-των-γαλλικών-ομολόγων-στο-υψηλότερο-επίπεδο-του-2015
ΚΟΣΜΟΣ

Η απειλή της προέδρου Λε Πεν στέλνει τις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο του 2015

Η προοπτική μιας προεδρίας της Μαρίν Λεπέν τρομάζει τους επενδυτές στη γαλλική αγορά ομολόγων, καθώς η ακροδεξιά υποψήφια πλησιάζει τον εν ενεργεία Εμανουέλ Μακρόν ενόψει των εκλογών της Κυριακής, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι επενδυτές έχουν απορρίψει το γαλλικό χρέος αυτή την εβδομάδα, ωθώντας το κόστος δανεισμού των 10ετών ομολόγων σε υψηλό επτά ετών. Οι αποδόσεις βρίσκονται σε πορεία για την πέμπτη μηνιαία άνοδό τους, ένα σερί που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία, δείχνοντας την ανησυχία της αγοράς για τη διαφαινόμενη έξοδο από την εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική στην περιοχή του ευρώ. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μετά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, ο Μακρόν είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τη Λεπέν σε μια επαναληπτική ψηφοφορία δύο εβδομάδες αργότερα – η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά αβέβαιη. Η υποψήφια της αντιπολίτευσης μείωσε το προβάδισμα του Μακρόν τις τελευταίες εβδομάδες αφού απομακρύνθηκε από τη ρητορική κατά του ευρώ και φλέρταρε τους ψηφοφόρους με υποσχέσεις για μείωση των τιμών της βενζίνης και φορολόγηση των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών. Αυτό ταρακούνησε τους διαπραγματευτές ομολόγων, των οποίων η αντίληψη του κινδύνου για το γαλλικό κρατικό χρέος – μετρούμενη από το ασφάλιστρο των ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών – αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. 

Η Λεπέν “είναι πιο εύπεπτη για τις αγορές αυτή τη φορά, καθώς η έξοδος από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στην εκστρατεία της”, δήλωσε ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, στρατηγικός αναλυτής της Nomura International Plc. “Εκεί τελειώνουν τα καλά νέα”.

Μια νίκη της Λε Πεν θα στείλει το ευρώ χαμηλότερα και θα διευρύνει περαιτέρω τα spreads των ομολόγων, δήλωσε ο Ρότσεστερ. Ο Μακρόν θα κέρδιζε τη Λεπέν με 51% έναντι 49% σε έναν δεύτερο γύρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Elabe για την πρόθεση ψήφου που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή πριν από τις εκλογές. 

Πέρα από τις εκλογές της Κυριακής, μια αλλαγή πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαφαίνεται στον ορίζοντα. Η ΕΚΤ αφαίρεσε το δίχτυ ασφαλείας των αγορών ομολόγων τον περασμένο μήνα. Το πρόγραμμα ύψους 1,85 τρισ. ευρώ (2 τρισ. δολάρια), το οποίο εισήχθη ως απάντηση στην πανδημία του κοροναϊού τον Μάρτιο του 2020, διατήρησε το κόστος δανεισμού της περιοχής του ενιαίου νομίσματος. 

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του περασμένου μήνα έδειξαν ότι ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήθελαν να ορίσουν ημερομηνία λήξης για ένα μικρότερο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, το οποίο τρέχει από το 2015. Αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων το τρίτο τρίμηνο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ που είναι ήδη σχεδόν τετραπλάσιος από τον στόχο του 2%. 

Τούτου λεχθέντος, η ΕΚΤ εργάζεται πάνω σε ένα backstop που θα είναι διαθέσιμο στο Διοικητικό Συμβούλιο για να το χρησιμοποιήσει κατά της πίεσης στην αγορά χρέους που προκαλείται από σοκ εκτός του ελέγχου των επιμέρους κυβερνήσεων, δήλωσαν αξιωματούχοι που γνωρίζουν τα σχέδια, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή το θέμα είναι εμπιστευτικό. 

Οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν σε αυξήσεις των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, οι οποίες θα οδηγήσουν το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg βλέπουν την ΕΚΤ να πραγματοποιεί την πρώτη αύξηση επιτοκίων της εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία τον Δεκέμβριο.

Η Λεπέν έχει αυτοχαρακτηριστεί ως η υποψήφια των απλών ανθρώπων, τους οποίους αποκαλεί “μικρούς”, και έχει στρέψει την προσοχή της στην αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής. Αλλά τα ευρωσκεπτικιστικά σχόλια του παρελθόντος της εξακολουθούν να ρίχνουν μια μακρά σκιά στους επενδυτές. 

“Αν η Λεπέν δεν βγει να ορκιστεί πίστη στο ευρώ, ο κίνδυνος είναι η νίκη της να δημιουργήσει αντιευρωπαϊκό κλίμα και να εγκαινιάσει μια νέα εποχή αβεβαιότητας”, δήλωσε ο Rishi Mishra, αναλυτής της Futures First. 

Αυτό θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την ανησυχία για το ιταλικό χρέος ενόψει των γενικών εκλογών του επόμενου έτους στη χώρα αυτή και να αναβιώσει τις μνήμες της ψηφοφορίας του 2018, η οποία έδωσε τη θέση της σε έναν λαϊκιστικό συνασπισμό που συχνά συγκρούστηκε με την ΕΕ για τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. 

Τότε, τα ασφάλιστρα απόδοσης της Ιταλίας – ένα βασικό μέτρο του κινδύνου στην περιοχή – ωθήθηκαν σε υψηλό πενταετίας, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τότε. Ενόψει της ψηφοφορίας της Κυριακής στη Γαλλία, τα spreads των ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε υψηλό σχεδόν έξι εβδομάδων.

“Τα ιταλικά ομόλογα μπορεί να υποφέρουν περισσότερο σε περίπτωση που όντως κερδίσει”, δήλωσε ο Mishra. 

Related posts

Ουκρανία: “Εξαιρετικά επικίνδυνη” η κατάσταση στη χώρα, λέει η επικεφαλής Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ

timesadmin

Κρεμλίνο για πυρηνικά: “Δεν θα συμμετέχουμε στις ασκήσεις ρητορικής των Δυτικών”

timesadmin

Ο Πούτιν θα συζητήσει με τον Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα τη συμφωνία για τη μεταφορά σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα

timesadmin

Kινεζικό ΥΠΕΞ: Οι δεσμοί Κίνας-Ρωσίας αυξάνονται

timesadmin

Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δία από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

timesadmin

Ιράν: Έχουμε τα μέσα να κατασκευάσουμε ατομική βόμβα, αλλά δεν θέλουμε

timesadmin