Η-αξιολόγηση-που-φέρνει-την-τελευταία-δόση-από-τα-κέρδη-των-ομολόγων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αξιολόγηση που φέρνει την τελευταία δόση από τα κέρδη των ομολόγων

-|-

Τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας και οι μόνιμες παρεμβάσεις για το 2023 θα βρίσκονται στην ατζέντα και της πρώτης αξιολόγησης της οικονομίας μετά την έξοδο της ενισχυμένης εποπτείας το φθινόπωρο, αφού η Κομισιόν λόγω κρίσης θέλει να επιτηρεί στενά τις δαπάνες των χωρών με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα.

Η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα επικυρωθεί δημόσια με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην επεκτείνει για άλλο ένα εξάμηνο το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, όπως συνέβαινε περιοδικά από το καλοκαίρι του 2018 οπότε και αποφασίστηκε και το ειδικό αυτό καθεστώς για την Ελλάδα.

Το οικονομικό επιτελείο, έχει ήδη λάβει την επιστολή που συνυπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα Πάολο Τζεντιλόνι, στην οποία επιβεβαιώνουν ότι δεν προτίθενται να συνεχίσουν το καθεστώς της ενισχυμένη εποπτείας για την Ελλάδα. Πάντως, μετά από 12 + 1 πετυχημένες αξιολογήσεις η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία από τις 20 του μήνα είναι περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική.

Στο πιο ουσιαστικό μέρος της, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία θα πρέπει να συνοδευτεί και από μια τελική αξιολόγηση που θα γίνει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, αλλά η επιτυχία της θα εξασφαλίσει την τελευταία δόση ύψους 650 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Με την τελευταία αυτή δόση η Ελλάδα θα έχει λάβει το σύνολο των 5,2 δισ. ευρώ από κέρδη που είχαν η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα τα οποία αγοράστηκαν οι και δεν αναχρηματοδοτήθηκαν, ούτε και συμμετείχαν στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, το γνωστό PSI.

Τα χρήματα αυτά θα επιστρέφονταν κατά τη διάρκεια του 2ου μνημονίου, το οποίο όμως έληξε… άδοξα το καλοκαίρι του 2015. Οι θεσμοί επανήλθαν μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου και ενσωμάτωσαν τα χρήματα αυτά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η δε καταβολή τους αποφασίστηκε να γίνει σε εξαμηνιαίες δόσεις, η εκταμίευση των οποίων θα συνδέονταν με την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας.

Κατά την επικείμενη αξιολόγηση θα πρέπει η ελληνική πλευρά να αναλύσει στους θεσμούς τα σχέδιά της μέχρι και το τέλος του 2022, αλλά και για το σύνολο του 2023. Μέχρι στιγμής έχει ήδη προαναγγελθεί ένα νέο γενναίο πακέτο στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, με ισχύ μέχρι και τα μέσα του επόμενου χρόνου και κόστος που θα φτάνει τα 3 δισ. ευρώ. Το πακέτο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά τη μεγαλύτερη ενίσχυση των νοικοκυριών στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, μια νέα επιδότηση για τα καύσιμα (το fuel pass 3 ) αλλά και μια νέα σημαντική ενίσχυση για τα περίπου 2 εκατομμύρια οικονομικά ευάλωτων πολιτών που πήραν τον Απρίλιο την “επιταγή ακρίβειας” των 200 ευρώ.

Επίσης, θα αναλυθούν και οι μόνιμες παρεμβάσεις που θέλει να κάνει η Ελλάδα το 2023 σε μισθούς και συντάξεις σε συνδυασμό και με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Ειδικότερα έχει δρομολογηθεί η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και η αύξηση των συντάξεων σε περίπου 700.000 συνταξιούχους Στο τραπέζι βρίσκεται και η οριστική διευθέτηση των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων του κόπηκαν από το 2012 σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης του ΣτΕ.

Οι “ουρές” της ενισχυμένης εποπτείας

Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να εξεταστεί και οι πρόοδος των βασικών θεμάτων στα οποία δίνουν βάρος οι θεσμοί η ολοκλήρωση των οποίων καθυστέρησε λόγω της πανδημίας.

Τα βασικά θέματα είναι: 

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει σε αυτήν τη φάση την τελική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμών και μη απονομών συντάξεων μέχρι και τον Αύγουστο και τη καταβολή συντάξεων και αναδρομικών. Στο θεσμό του Clawback, η Επιτροπή αναμένει την έναρξη της διαδικασίας για την είσπραξη του υπολοίπου 30% του συνολικού clawback (από φαρμακευτικές και διαγνωστικά κέντρα) για το 2021 μέσω δόσεων που θα συμφωνηθούν με τους οφειλέτες έως τα τέλη Ιουλίου. Επίσης, πρέπει να γίνει η συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback για το 2022 έως τον Οκτώβριο.

Η εκκαθάριση ΜΕΔ. Στην προσπάθεια οριστικής εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπάρχουν δύο συν μια  βασικές εκκρεμότητες: 

– Να προχωρήσει ουσιαστικά η εκκαθάριση των 30.000 εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας του παλιού νόμου Κατσέλη. Το 95% των υποθέσεων με επανακαθορισμένες ημερομηνίες ακρόασης θα πρέπει να έχει ημερομηνία ακρόασης έως τα τέλη Οκτωβρίου. Το υπόλοιπο 5% θα έχει ημερομηνία ακρόασης το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022. Θα πρέπει επίσης να έχουμε τελεσίδικη δικαστική απόφαση για το 25% των υποθέσεων ορίζεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

– Στο νέο πτωχευτικό νόμο θα πρέπει μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρξει η διαβούλευση με τους ιδιώτες ενδιαφερόμενους για τον νέο φορέα διαχείρισης ακινήτων όπου θα μεταφέρονται τα ακίνητα των ν0οικοκυριών που δηλώνουν “προσωπική πτώχευση” 

– Επίσης, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 θα πρέπει να εξεταστούν οι καταπτώσεις εγγυήσεων του δημοσίου για δάνεια ύψους 470 εκατ. ευρώ προς ιδιώτες.

Οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις

Στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα πρέπει έως Ιουνίου να εγκριθεί το παράγωγο δίκαιο για το σύστημα των ηλεκτρονικών εγγραφών και ραντεβού, αλλά και η εγγραφή ασθενών στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού. Στόχος είναι να φτάσει στο 25% του συνολικού πληθυσμού που είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα έως τα τέλη Οκτωβρίου και στο 50% έως το τέλος του 2022. Επίσης, έως τα τέλη Ιουλίου θα γίνει η εγγραφή των αυτοαπασχολούμενων οικογενειακών γιατρών στο σύστημα και θα πρέπει να φτάσει σε επίπεδο που θα επιτρέπει την κάλυψη τουλάχιστον του 85% του πληθυσμού, έως τον Οκτώβριο.

Στη δικαιοσύνη, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η βελτιωμένη λειτουργικότητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την έκδοση και τη διαχείριση δικογράφων και να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία έως τα τέλη Ιουνίου. Πλέον θα εξεταστεί η εφαρμογή του μέτρου.

Κρίσιμη εκκρεμότητα αποτελεί και η έγκριση στην τελική τους μορφή των δασικών χαρτών, ώστε να προχωρήσει ταχύτερα η ολοκλήρωση του κτηματολογίου που θεωρείται μια από τις βασικές μεταρρυθμίσεις η οποία θα καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Τέλος, ως εκκρεμότητα για το φθινόπωρο υπάρχει και η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας η οποία όπως είναι αυτονόητο είναι επίσης αρμοδιότητα της υπουργείου εργασίας.

Related posts

Live η παρουσίαση των επενδυτικών σχεδίων της Google στην Ελλάδα – Ομιλία Κ. Μητσοτάκη

timesadmin

Γ. Στουρνάρας: Περισσότερες ευκαιρίες παρά κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία σήμερα

timesadmin

Χαλαρώνουν οι τράπεζες τα κριτήρια για την χορήγηση στεγαστικών δανείων

timesadmin

Erik Prince details Seychelles meeting with Russian banker

timesadmin

Alpha Bank: Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα παρά τις αβεβαιότητες

timesadmin

ΔΥΠΑ: Από σήμερα οι αιτήσεις για τις επιπλέον 6.500 θέσεις του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών

timesadmin