Η-Ακσενέρ-“κόβει”-τα-πανηγύρια-του-Ερντογάν-και-αναλύει-τα-κέρδη-από-τη-συμφωνία-με-Σουηδία-Φινλανδία
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ακσενέρ “κόβει” τα πανηγύρια του Ερντογάν και αναλύει τα κέρδη από τη συμφωνία με Σουηδία-Φινλανδία

Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (İYİ), Μεράλ Ακσενέρ, επέκρινε στις 29 Ιουνίου τον τρόπο με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση χειρίστηκε την προσπάθεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενη στο τριμερές μνημόνιο που υπογράφηκε στη Μαδρίτη και τα πανηγύρια από το ερντογανικό στρατόπεδο, η πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος είπε: “Η υπογραφή της κυβέρνησης για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, χωρίς καμία συγκεκριμένη εξέλιξη, είναι, δυστυχώς, μια παραχώρηση που είναι ασυμβίβαστη με τα συμφέροντα της χώρας μας”.

Μιλώντας στους βουλευτές της στο κοινοβούλιο, η Ακσενέρ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση απέσυρε τις επιφυλάξεις της σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ για αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας. “Ωστόσο, φαίνεται ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ, δυστυχώς, απέχει πολύ από το να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας σε πολύ βασικά ζητήματα”, είπε.

Η αναγνώριση του PKK ως τρομοκρατικής οργάνωσης από τη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν είναι μια νέα κατάσταση, είπε η Ακσενέρ. “Το σημαντικό ήταν να δούμε συγκεκριμένες ενέργειες που θα έδιναν τέλος στην παρουσία του PKK σε αυτές τις δύο χώρες. Επομένως, αυτή η υπογραφή της κυβέρνησης χωρίς καμία συγκεκριμένη εξέλιξη από τη Σουηδία και τη Φινλανδία είναι, δυστυχώς, μια παραχώρηση ασυμβίβαστη με τα συμφέροντα της χώρας μας”.

Διότι σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου, ο τριμερής μηχανισμός, ο οποίος θα δημιουργηθεί για να τηρηθούν οι υποσχέσεις, θα τεθεί σε ισχύ αφού η Σουηδία και η Φινλανδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, σημείωσε η Ακσενέρ.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι η διασύνδεση που έχει δημιουργήσει η Τουρκία μεταξύ του PKK και των YPG/PYD έχει διαχωριστεί προσεκτικά μεταξύ τους στο μνημόνιο κατανόησης, δήλωσε η Ακσενέρ. Τόνισε ότι η κρατική πολιτική της Τουρκίας είναι ότι YPG, PYD και PKK είναι ένα και το αυτό πράγμα, ωστόσο, ενώ η πέμπτη παράγραφος του μνημονίου θεωρεί το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, το YPG και το PYD ορίζονται ως απειλές για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας. Επιπλέον, ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία υπόσχονται να παρακολουθούν την οικονομική βοήθεια σε τρομοκρατικές οργανώσεις και τη συμμετοχή μαχητών, επισημαίνεται επίσης στην παράγραφος 5, το PYD και το YPG εξαιρούνται από αυτό, είπε. “Με άλλα λόγια, η οικονομική βοήθεια προς το PYD/YPG αποκλείεται από το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας”, πρόσθεσε η Ακσενέρ.

-

Related posts

Φον ντερ Λάιεν: Θα εγκρίνουμε ακόμη ένα πακέτο νομοθετικών προτάσεων για την ενέργεια την Τρίτη

timesadmin

Ρωσία: Οι εκφοβισμοί σε βάρος αντιπολιτευόμενων πολλαπλασιάζονται

timesadmin

Αργεντινή: Δώδεκα χρόνια κάθειρξη για διαφθορά ζήτησε να επιβληθούν στην αντιπρόεδρο Κίρχνερ ομοσπονδιακός εισαγγελέας

timesadmin

Η Λιζ Τρας συναντάται με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922

timesadmin

Ουγγαρία – εκλογές: Το κόμμα του Όρμπαν προηγείται με 60%

timesadmin

Ιταλία: Συνάντηση Ντράγκι-Ματαρέλα με θέμα την πορεία της κυβέρνησης και τις εντάσεις με τα Πέντε Αστέρια

timesadmin