Η-Ένωση-Δικαστών-και-Εισαγγελέων-κατέθεσε-στο-Φλωρίδη-υπόμνημα-εννέα-αιτημάτων-και-θέσεων
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατέθεσε στο Φλωρίδη υπόμνημα εννέα αιτημάτων και θέσεων

H Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά την σημερινή συνάντησή της με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη κατάθεσε υπόμνημα εννέα σημείων στο οποίο περιλαμβάνονται οι θέσεις και τα αιτήματά της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕ κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με θετική ανταπόκριση του   υπουργού Δικαιοσύνης σε πολλά επιμέρους ζητήματα.

 Με το  υπόμνημά της, μεταξύ των άλλων, η ΕΔΕ ζητάει «την  άμεση λήψη νομοθετικών μέτρων ώστε να εξαλειφθούν τα αυξημένα κρούσματα άσκησης λεκτικής βίας σε βάρος δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση του λειτουργήματός του» και  δήλωσαν  «την διαφωνία μας στον περιορισμό της αρχής της δημοσιότητας της δίκης με οποιονδήποτε τρόπο. Η δικαστική λειτουργία αντλεί τη νομιμοποίησή της από την αιτιολογία των αποφάσεων και τη δημοσιότητα της διαδικασίας».

Ειδικότερα,  το υπόμνημα  της ΕΔΕ  έχει ως εξής:  

1)        Συμμετοχή των Δικαστικών Ενώσεων στις επιτροπές του Υπουργείου που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την κατάσταση των Λειτουργών της. Εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας για την μη κλήση των εκπροσώπων των Ενώσεων στην επιτροπή του ΚΟΔΚΔΛ.

2)        Άμεση λήψη νομοθετικών μέτρων ώστε να εξαλειφθούν τα αυξημένα κρούσματα άσκησης λεκτικής βίας σε βάρος δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους.

3)        Αύξηση των οργανικών θέσεων Εφετών και Προέδρων Εφετών μετά την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας. Σε διαφορετική περίπτωση θα εμφανιστεί σύντομα το φαινόμενο της υπερσυσσώρευσης δικαστικής ύλης στον δεύτερο βαθμό και μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων.

4)        Επανεξέταση της πρότασης της Ένωσης για ενίσχυση της δικαστικής μεσολάβησης στις πολιτικές υποθέσεις.

5)        Πρόβλεψη εθελουσίας εξόδου σε δικαστικούς λειτουργούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

6)        Προκαταβολή των εξόδων μετακίνησης των δικαστικών λειτουργών όταν μεταβαίνουν σε περιφερειακές έδρες δικαστηρίων.

7)        Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο εξαγγελθέν πλαίσιο περαιτέρω αυστηροποίησης της ποινικής νομοθεσίας κατά παρέκκλιση βασικών αρχών που έχουν καθιερωθεί με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

8)        Δηλώνουμε την διαφωνία μας στον περιορισμό της αρχής της δημοσιότητας της δίκης με οποιονδήποτε τρόπο. Η δικαστική λειτουργία αντλεί τη νομιμοποίησή της από την αιτιολογία των αποφάσεων και τη δημοσιότητα της διαδικασίας.

9)        Διαχρονικό αίτημα της Ένωσης είναι η συνταγματική αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Το Δικαστικό Σώμα δεν θα πρέπει να περιοριστεί στη συμβουλευτική γνώμη προς την κυβέρνηση αλλά να έχει την ουσιαστική δυνατότητα προεπιλογής των υποψηφίων. 

Ειδήσεις σήμερα:Υπάλληλος κατασκευαστικής ο Κινέζος που φέσωσε με €3.500 ιδιοκτήτη Airbnb – Έκανε τηλεφωνήματα στην εταιρεία του

Η ανάρτηση Αντετοκούνμπο για τη σημαία και η συγκίνηση της Ντρισμπιώτη – Δείτε τι έγραψαν στα social media

Ιρλανδή αεροσυνοδός ξυλοκοπήθηκε από τον άνδρα της, προσπάθησε να αυτοκτονήσει και τώρα αντιμετωπίζει δίωξη στο Ντουμπάι!

Related posts

Ξεκινούν σήμερα οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα γυμνάσια

timesadmin

Πώς η κλιματική κρίση εκτοξεύει τις τιμές – Από το ελαιόλαδο που αυξήθηκε κατά 613%, στο ρύζι, τις ντομάτες και τα φασολάκια

timesadmin

Λιμενικό: Ακόμα 58 παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν στη Σάμο – Συνολικά 324 έχουν διασωθεί σε μια ημέρα

timesadmin

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για άφιξη ακροδεξιών στην Αθήνα για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία των Φουντούλη και Καπελώνη

timesadmin

Παξοί: Ο δράστης πυροβόλησε τον 51χρονο τουλάχιστον 10 φορές

timesadmin

Χανιά: Στην Ισπανία μεταφέρθηκε ο τουρίστας που τραυματίστηκε στο φαράγγι της Σαμαριάς

timesadmin