18 C
Athens
April 25, 2019
OIKONOMIA

Η άγνωστη ιστορία των αστέγων που δεν μπορούσαν να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα

Μια άγνωστη ιστορία με πρωταγωνιστές περίπου 50 άστεγους συμπολίτες μας που δεν είχαν τη δυνατότητα να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα που διένειμε η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο αποκαλύπτει σήμερα το newsbeast.gr. Οι αιτούντες αναζητούσαν μάταια να βρουν το δίκιο τους στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά παντού έβρισκαν κλειστές πόρτες, μέχρι που απευθύνθηκαν στην Υπηρεσία της «Καθημερινότητας» που έχει συστήσει εδώ και δύο χρόνια ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Όλα ξεκίνησαν όταν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, έφθασε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της υπηρεσίας (www.kathimerinotita.gov.gr) μια επιστολή που ανέφερε τα εξής: «Με βαθιά θλίψη, εμείς οι περίπου 20 άστεγοι, προσωρινώς φιλοξενούμενοι σε Κοινωνικούς Ξενώνες Σύντομης Φιλοξενίας του υπουργείου Εργασίας, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται να αποκλειστούμε του Κοινωνικού Μερίσματος, καθώς στη διαδρομή μας ως άστεγοι, κάποια στιγμή δεν καταφέραμε να καταθέσουμε όλες τις φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας, και ο μηχανισμός της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης), αν και αρχικά μας ενέκρινε το μέρισμα από τις 10 Δεκεμβρίου, ακολούθως ενημερωθήκαμε ότι τελικά πρόκειται να απορριφθούμε».

Και συνεχίζει η ηλεκτρονική επιστολή: «Στην πορεία μας μέσα στη ζωή, βρεθήκαμε να ζούμε από άστεγοι σε παγκάκια μέχρι υπνωτήρια και ξενώνες, χωρίς κανένα βοήθημα (ούτε καν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και με κύριο μέλημα να εξασφαλίσουμε καθημερινή επιβίωση ψάχνοντας σε συσσίτια ή ακόμα και κάδους απορριμμάτων για τροφή. Πως περιμένει το κράτος δικαίου να μεριμνήσουμε για υποβολή φορολογικών δηλώσεων; Πως περιμένει να επιβιώσουμε όταν μας στερεί ακόμα και το ελάχιστο βοήθημα του μερίσματος; Αν μας θεωρείτε βάρος, ψηφίστε νόμο περί ευθανασίας και μην μας σκοτώνετε καθημερινά, λίγο-λίγο επειδή δεν αντέχουμε να πέσουμε στις γραμμές του τρένου».

Η ομάδα της «Καθημερινότητας» κινητοποιήθηκε άμεσα προκειμένου να βρεθεί λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε επικοινωνία με το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη προκειμένου να εξαιρεθεί η ευαίσθητη κατηγορία των αστέγων από την υποχρέωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων επί πέντε συναπτά έτη όπως απαιτούνταν, ενώ προσκομίστηκε και η λίστα με τις δομές φιλοξενίες αστέγων που έχει δημοσιεύσει το υπουργείο Εργασίας στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει για τους άστεγους.

Κατόπιν συνεννοήσεων και διαβουλεύσεων, το υπουργείο Οικονομικών ανταποκρίθηκε θετικά και έστειλε οδηγία στις εν λόγω δομές, ζητώντας παράλληλα στοιχεία των φιλοξενούμενων, προκειμένου να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση της πενταετούς υποβολής φορολογικής δήλωσης. Παράλληλα, στάλθηκε εγκύκλιος του υπουργείου σε όλες τις δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα να επιτραπεί στους άστεγους να υποβάλλουν ξανά αίτηση, με τη νέα ρύθμιση αυτή τη φορά, και τελικά να γίνει αποδεκτή και να τους πιστωθούν τα χρήματα.

Related posts

Χρηματιστήριο: Ξεκίνημα με μικρή πτώση

times1

Πότε η Εφορία επιστρέφει στους φορολογούμενους το τέλος επιτηδεύματος

times1

Πρώτη κατοικία: Τα μυστικά του νέου πλαισίου και πώς μπλοκάρουν οι πλειστηριασμοί

times1

Σε δυσθεώρητα ύψη το αρχικό κόστος καθήλωσης των αεροσκαφών 737 ΜΑΧ

times1

Αύξηση 18,9% των πωλήσεων της Κρι Κρι το 2018

times1

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το τέταρτο τρίμηνο του 2018

times1

Leave a Comment