ΗΠΑ:-Το-Ανώτατο-Δικαστήριο-απέρριψε-νέα-προσφυγή-κατά-του-νόμου-που-απαγορεύει-τις-αμβλώσεις-στο-Τέξας
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε νέα προσφυγή κατά του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις στο Τέξας

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατάφερε νέο πλήγμα χθες Πέμπτη στους αντιπάλους νόμου στην πολιτεία Τέξας που, εδώ και τέσσερις μήνες, απαγορεύει την άμβλωση από την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Το κορυφαίο όργανο της αμερικανικής δικαιοσύνης, η καθαρή πλειοψηφία των μελών του οποίου (6/9) εμφορείται από συντηρητικές απόψεις, αρνήθηκε – χωρίς να εξηγήσει το σκεπτικό του – να αναπέμψει τον φάκελο σε ομοσπονδιακό δικαστή που είχε εμποδίσει την εφαρμογή του νόμου.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως το ζήτημα παραμένει στα χέρια του πολύ συντηρητικού ομοσπονδιακού εφετείου της Νέας Ορλεάνης, όπου η διαδικασία έχει περιπλακεί.

Τα τρία προοδευτικά μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου διαχώρισαν τη θέση τους από τους συναδέλφους τους, με ανακοίνωσή τους σε τόνο εξαιρετικά οξύ.

“Σήμερα, για τέταρτη φορά, το Δικαστήριο αρνήθηκε να προστατεύσει τις εγκύους στο Τέξας”, ανέφερε η δικάστρια Σόνια Σοτομαγιόρ. “Το δικαστήριο αποστρέφει το βλέμμα” ενώ το Τέξας “στερεί από πολίτες συνταγματικά τους δικαιώματα”, πρόσθεσε.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, η πολιτεία αυτή του αμερικανικού Νότου απαγορεύει την άμβλωση, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, από τη στιγμή που μπορούν να γίνουν αντιληπτοί οι χτύποι της καρδιάς του εμβρύου, δηλαδή περί την έκτη εβδομάδα της κύησης, όταν οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν ακόμη πως είναι έγκυες.

Περίπου δέκα συγκρίσιμα πολιτειακά νομοθετήματα ακυρώθηκαν, καθώς παραβιάζουν τη δικαιοδοσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου: αυτό αναγνωρίζει από το 1973, όταν είχε αναγγείλει την ιστορική ετυμηγορία του στην υπόθεση Roe v. Wade, κι επαναβεβαίωσε το 1992, το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση όσο το έμβρυο δεν είναι ακόμη βιώσιμο, δηλαδή περί την 22η ως την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Όμως ο νόμος που υιοθετήθηκε στο Τέξας εμπεριέχει μια πρωτοφανή διάταξη: εναποθέτει “αποκλειστικά” στους πολίτες να φροντίζουν να τηρείται, πιο συγκεκριμένα ορίζει πως πρέπει να μηνύουν όποιον υποψιάζονται ότι βοήθησε οποιαδήποτε γυναίκα να κάνει άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης. Τους υπόσχεται αμοιβή ως και 10.000 δολαρίων.

Ελλείψει αξιωματούχου που μπορεί να διαταχθεί να μην εφαρμόσει τον νόμο, ο μηχανισμός που επινόησαν οι νομοθέτες του Τέξας περιπλέκει την παρέμβαση της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης.

Στις επανειλημμένες προσφυγές που έγιναν, το Ανώτατο Δικαστήριο κρύφτηκε πίσω από “νέα διαδικαστικά ζητήματα” για να αποφύγει να παρέμβει, να μείνει στο περιθώριο.

Η απραξία του –που εκλαμβάνεται ως ένδειξη της επιρροής των τριών δικαστών που διορίστηκαν από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ– δείχνει για πολλούς ότι δεν είναι διατεθειμένο να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση.

Μπορεί ακόμη και να το καταργήσει, σε χωριστή υπόθεση, που αφορά την πολιτεία του Μισισιπή. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης αφιερωμένης σε νόμο που απαγορεύει την άμβλωση από την 15η εβδομάδα της κύησης εκεί, μέλη του φάνηκαν έτοιμα να ακυρώσουν την απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ, που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολιτεία να εφαρμόζει τη δική της νομοθεσία ως προς την διακοπή της εγκυμοσύνης.

- ---

 

Related posts

Evergrande: Ξεκίνησε εκ νέου η διαπραγμάτευση των μετοχών – Οι συμβολαιοποιημένες πωλήσεις υποχώρησαν 38,7% το 2021

timesadmin

Lands’ End: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα έσοδα, υποχωρεί 4% η μετοχή

timesadmin

Intertrust: Συμφώνησε στην πρόταση εξαγοράς της CSC έναντι 1,8 δισ. ευρώ

timesadmin

Προβλέψεις για αύξηση των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων λόγω της “πίεσης” της Fed στην ΕΚΤ

timesadmin

Ουκρανός Πρέσβης: “Σε αμφισβήτηση η αξιοπιστία” του Βερολίνου μετά τις δηλώσεις του αρχηγού του Γερμανικού Ναυτικού

timesadmin

Volkswagen: Δημιουργεί εταιρεία κατασκευής μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη

timesadmin