ΗΠΑ:-Τα-προϊόντα-διατροφής-και-λιπασμάτων-δεν-έχουν-υπαχθεί-στις-κυρώσεις-κατά-της-Ρωσίας
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τα προϊόντα διατροφής και λιπασμάτων δεν έχουν υπαχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι χώρες θα πρέπει να ζητήσουν τη βοήθεια των ΗΠΑ αν έχουν οποιαδήποτε προβλήματα για την εισαγωγή ρωσικών προϊόντων διατροφής, αλλά και λιπασμάτων, όπως δήλωσε χθες ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος υπογραμμίζοντας ότι τα αγαθά αυτά δεν έχουν υπαχθεί στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

“Τίποτα δεν εμποδίζει τη Ρωσία να εξάγει τα σιτηρά ή τα λιπάσματα της εκτός των δικών της πολιτικών και ενεργειών,” δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ράμιν Τουλούι.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ανησυχίες έχουν αναδειχτεί σχετικά με τη “λεγόμενη συμμόρφωση με τις κυρώσεις.”

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει στη Μόσχα ένα ευρύ πλαίσιο κυρώσεων μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η εξυπηρέτηση των εξαγωγών ρωσικών προϊόντων διατροφής και σιτηρών έχει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες του ΟΗΕ και Τούρκων αξιωματούχων για τη διαμεσολάβησή τους στην επίτευξη μιας συμφωνίας-πακέτου με τη Μόσχα, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μέσω του λιμανιού της Οδησσού.

Μία συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του αξιωματούχων του ΟΗΕ είναι ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενίσχυσε το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Η Ρωσία και η Ουκρανία καλύπτουν περίπου το 1/3 των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, ενώ η Ρωσία είναι επίσης ένας σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών και η Ουκρανία έχει σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές καλαμποκιού και ηλιελαίου.

Η Μόσχα αρνείται τις ευθύνες για την επισιτιστική κρίση κατηγορώντας τις κυρώσεις της Δύσης και την Ουκρανία για τη ναρκοθέτηση των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.

- ---

Related posts

DuPont: Πουλάει το μεγαλύτερο μέρος της Mobility & Materials έναντι 11 δισ. δολαρίων

timesadmin

Η μετάλλαξη Όμικρον περιόρισε ή ακύρωσε τους εορτασμούς για την Πρωτοχρονιά σε όλο τον κόσμο

timesadmin

Η Didi απαγόρευσε στους υπαλλήλους της να πωλούν μετοχές επ’ αόριστον

timesadmin

VW και Porsche προετοιμάζουν την IPO της Porsche που θα είναι η μεγαλύτερη στην ευρωπαϊκή ιστορία

timesadmin

Σουδάν: Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες στις διαδηλώσεις της Κυριακής

timesadmin

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ “απαιτεί” με συντριπτική πλειοψηφία από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο

timesadmin