ΗΠΑ:-Συνάντηση-Μπάιντεν-–-Πάουελ-με-φόντο-το-ράλι-του-πληθωρισμού
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Συνάντηση Μπάιντεν – Πάουελ με φόντο το ράλι του πληθωρισμού

Το ράλι του πληθωρισμού σε υψηλά πολλών δεκαετιών βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον διοικητή της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ στο Οβάλ Γραφείο, στην πρώτη συνάντηση των δύο αντρών μετά την επιβεβαίωση του διορισμού του Πάουελ από την αμερικανική Γερουσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα. 

Σε σύντομες δηλώσεις λίγο πριν τη συνάντηση, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι συναντά τον Πάουελ και την υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν για να συζητήσουν “την κορυφαία προτεραιότητά μου, την αντιμετώπιση του πληθωρισμού”.

Ο Μπάιντεν είπε ότι το σχέδιό του για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού “ξεκινά με μια απλή πρόταση: σεβαστείτε τη Fed, σεβαστείτε την ανεξαρτησία της Fed, κάτι που έχω κάνει και θα συνεχίσω να κάνω”.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει σε προηγούμενες ομιλίες του ότι προτεραιότητά της Fed είναι πλέον να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό μετά την εκτίναξη των τιμών σε υψηλά 40 ετών. 

Ο διοικητής της Fed θεωρεί τον υψηλό πληθωρισμό ως τον κύριο οικονομικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα και έχει επισημάνει ότι ο έλεγχος του πληθωρισμού αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της Fed για τη δεύτερη θητεία του.

Η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης στις τελευτείες δύο συνεδριάσεις πολιτικής και αναμένεται να πραγματοποιήσει άλλες δύο αυξήσεις, κατά 50 μ.β. την κάθε φορά, στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της μέσα στο καλοκαίρι. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed λένε ότι περιμένουν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια έως ότου φτάσουν περίπου στο 2,5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και περαιτέρω εάν χρειαστεί. 

Related posts

Bloomberg: Τι λένε οι ειδικοί για θέματα Κίνας σχετικά με την ομιλία του Σι στο συνέδριο του Κ.Κ.

timesadmin

Διαρροές σε αγωγούς Nord Stream: Το Κίεβο καταγγέλλει “τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη” από τη Μόσχα

timesadmin

Ομάδα ειδικών της γαλλικής χωροφυλακής στην Ουκρανία για να συνδράμει στις έρευνες για εγκλήματα πολέμου

timesadmin

Σύνοδος G7 στη σκιά του πολέμου

timesadmin

Moderna: Στα 18,4 δισ. δολάρια οι πωλήσεις από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού το 2022

timesadmin

German Marshall Fund: Απίθανη η ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ φέτος

timesadmin