ΗΠΑ:-Οι-αναμενόμενες-ανακοινώσεις-για-την-απασχόληση-θα-συνεχίσουν-να-φρενάρουν-τη-νομισματική-πολιτική
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι αναμενόμενες ανακοινώσεις για την απασχόληση θα συνεχίσουν να φρενάρουν τη νομισματική πολιτική

Η έκθεση της Παρασκευής για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αναμένεται να δείξει μια αγορά εργασίας σε “ταχύτητα κρουαζιέρας” (σ.σ. μη μέγιστη ταχύτητα) τον Σεπτέμβριο, με πιο μέτρια αλλά ακόμα υγιή αύξηση των μισθολογικών καταλόγων που είναι πιθανό να οδηγήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίσει να φρενάρει δυνατά την νομισματική πολιτική.


Οι μισθοδοσίες πιθανόν να αυξήθηκαν κατά περίπου 250.000 τον περασμένο μήνα, ενώ το ποσοστό ανεργίας ενδέχεται να διατηρήθηκε στο 3,7%, λίγο πάνω από το χαμηλό επίπεδο πέντε δεκαετιών, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων. 

Ενώ η πρόοδος στην απασχόληση θα ήταν η μικρότερη από τα τέλη του 2020, θα εξακολουθούσε να υπερβαίνει τη μέση αύξηση των πέντε ετών που προηγήθηκαν της πανδημίας. Μια τέτοια συνεχιζόμενη ζήτηση για εργασία ενέχει τον κίνδυνο να διατηρήσει την αύξηση των μισθών σε υψηλά επίπεδα και υποδηλώνει ότι οι προσπάθειες της Fed να βελτιώσει τις πιέσεις στις τιμές με τεράστιες αυξήσεις των επιτοκίων έχουν μέχρι στιγμής περιορισμένο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας.

Αν και ανθεκτική, η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να αμβλυνθεί, καθώς η Fed συνεχίζει τον αγώνα της για τον πληθωρισμό, δήλωσε ο πρόεδρος Τζέρομ Πάουελ, αφού η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς της κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Οι μέσες προβλέψεις των φορέων χάραξης πολιτικής συνεπάγονται άλλες 125 μονάδες βάσης σύσφιξης φέτος.

“Αναμένω ότι η επίτευξη της σταθερότητας των τιμών θα απαιτήσει βραδύτερη αύξηση της απασχόλησης και κάπως υψηλότερο ποσοστό ανεργίας”, δήλωσε η πρόεδρος της Fed της Βοστώνης Σούζαν Κόλινς σε ομιλία της στις 26 Σεπτεμβρίου. “Και παίρνω πολύ σοβαρά υπόψη μου ότι η ανεργία είναι επώδυνη”.

Μια πληθώρα ομιλιών από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed -συμπεριλαμβανομένης της διοικητή Lisa Cook και των περιφερειακών προέδρων Raphael Bostic, Charles Evans, Mary Daly και John Williams- είναι σε εξέλιξη καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την όρεξη για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Νοέμβριο.

Εκτός από τη μηνιαία έκθεση για τα εργασιακά, θα δημοσιευθούν στοιχεία για τις κενές θέσεις εργασίας του Αυγούστου και τις έρευνες του Σεπτεμβρίου για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες. 

Related posts

ΝΑΤΟ: Νέος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη ο Αμερικανός Κρίστοφερ Καβόλι

timesadmin

Η Αίγυπτος ζητά νέο δανεισμό από το ΔΝΤ

timesadmin

Σολτς: Το Βερολίνο δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των ρωσικών “δημοψηφισμάτων” στην Ουκρανία

timesadmin

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 6 Ιανουαρίου

timesadmin

Λονδίνο: Η Ρωσία θέλει να εξασφαλίσει τα κατεχόμενα εδάφη με μισθοφόρους

timesadmin

Η Ιταλία υποστηρίζει πλήρως την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

timesadmin