ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Λογιστικό λάθος… 6 δισ. δολ. στην αξία των όπλων που έχουν διατεθεί για την Ουκρανία

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα είναι σε θέση να δαπανήσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν για όπλα για την Ουκρανία, χάρη σε εκείνο που αποκάλεσε “λογιστικά λάθη”, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υπερεκτίμησε την αξία των όπλων που αποστέλλονται από τα αποθέματά του κατά 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2022 και κατά 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2023, συνολικά δηλαδή κατά 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Sabrina Singh σε δημοσιογράφους την Τρίτη στο Πεντάγωνο.

“Απλώς πρόκειται να επιστρέψει στο δοχείο με τα χρήματα που έχουμε διαθέσει” για την Ουκρανία, είπε, προσθέτοντας ότι δεν αλλάζει το συνολικό ποσό υποστήριξης που έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Η Singh απέδωσε το σφάλμα σε “ασυνέπειες στην αποτίμηση του εξοπλισμού”, με τις στρατιωτικές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν το “κόστος αντικατάστασης” για τον εξοπλισμό που μεταφέρθηκε στην Ουκρανία και όχι την “καθαρή λογιστική αξία”. Προηγούμενες αναφορές εκτιμούσαν τη διαφορά αποτίμησης στο εύρος των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα τελευταία στοιχεία είναι “τελικά”, είπε η Singh.

Αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει σταθερά ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα στηρίξουν την Ουκρανία κατά της εισβολής της Ρωσίας για όσο διάστημα χρειαστεί, ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές έχουν αντιταχθεί στο κόστος και το αόριστο χρονοδιάγραμμα της βοήθειας. Χωρίς να διαφαίνεται τέλος για τον πόλεμο, η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την προοπτική να χρειαστεί να αναζητήσει επιπλέον χρήματα έχοντας απέναντί της την αντιπολίτευση μόλις εξαντληθεί η τρέχουσα χρηματοδότηση.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας πιέζει σταθερά για περισσότερη βοήθεια καθώς διεξάγει μια πολυαναμενόμενη αντεπίθεση για την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από όλο και μεγαλύτερο μέρος της επικράτειάς της. Αξιωματούχοι από χώρες – βασικούς συμμάχους του Κιέβου συγκεντρώνονται στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τη χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγγυηθεί δάνεια 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει την ανάκαμψη της Ουκρανίας

Related posts

Μεσανατολικό: Η Χαμάς απελευθέρωσε άλλους 12 ομήρους, 10 Ισραηλινούς και δύο ξένους υπηκόους

timesadmin

Χαμάς: Τουλάχιστον 10.569 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα

timesadmin

Τηλεφωνική επικοινωνία Νετανιάχου με Ευρωπαίους ηγέτες – “Απόλυτη στήριξη στο Ισραήλ”

timesadmin

Η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη συνεχή φορά

timesadmin

Το Ισραήλ δεσμεύεται να ρίξει φως στις συνθήκες θανάτου των τριών στρατιωτών στη μεθόριο με την Αίγυπτο

timesadmin

Μπορέλ: Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την Κίνα αν δεν προσπαθήσει για πολιτική λύση στην Ουκρανία

timesadmin