Εφορία:-Νέα-κλίμακα-με-όφελος-για-τα-μεσαία-εισοδήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Νέα κλίμακα με όφελος για τα μεσαία εισοδήματα

Για το προεκλογικό έτος 2027 η κυβέρνηση φαίνεται να σχεδιάζει σημαντικές αλλαγές στη φορολογία, που θα στηρίξουν κατά βάση το εισόδημα των μισθωτών και ενδεχομένως της “χαμένης” μεσαίας τάξης. Τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα οδηγήσουν σε μόνιμες μειώσεις φόρων και ήδη από το 2017 μέχρι και το 2022 το “κενό” ΦΠΑ έχει φέρει επιπλέον 3 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό αναμένεται να προστεθούν ακόμα 2,5 δισ. ευρώ από τη μείωση της φοροδιαφυγής αλλά και από την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων, που σταδιακά θα βγαίνουν στην επιφάνεια, καθώς τα ηλεκτρονικά συστήματα οδηγούν ευκολότερα στον εντοπισμό αυτών που παρανομούν.

Έτσι, λοιπόν, μετά το 2019, οπότε η νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε προχωρήσει στη δημιουργία μιας νέας φορολογικής κλίμακας, το 2027 αυτή αναμένεται να βελτιωθεί, περιορίζοντας τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Η κλίμακα του 2019, για ακόμα μία φορά, βοήθησε τα εισοδήματα της τάξεως των 10.000-15.000 ευρώ, τα οποία είδαν τους φόρους να μειώνονται από περίπου 120 ευρώ έως και 177 ευρώ σε ετήσια βάση.

Τα λεγόμενα “μεσαία” εισοδήματα (από 18.000 έως και 50.000 ευρώ) η κυβέρνηση τα “ξέχασε”. Οι παρεμβάσεις οδηγούσαν σε μείωση των επιβαρύνσεων κατά 17-37 ευρώ ετησίως. Ουσιαστικά, αυτοί που πλήρωναν και στήριζαν τον Προϋπολογισμό κλήθηκαν το 2019 να το ξανακάνουν.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης αυτήν τη φορά είναι να υπάρξει μια πιο γενναία ελάφρυνση για τις ομάδες αυτές, αλλά και τις χαμηλότερες, οι οποίες βλέπουν μεγάλο μέρος των αυξήσεων να πηγαίνουν σε φόρους. Παρά, δηλαδή, το γεγονός ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι είδαν αύξηση του ονομαστικού τους μισθού, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημά τους μειώθηκε, καθώς επιβαρύνθηκαν με υψηλότερους φόρους, λόγω μη αναπροσαρμογής των φορολογικών κλιμακίων.

Σημειώνεται ότι το περασμένο έτος η επιβάρυνση στην Ελλάδα (στοιχεία ΟΟΣΑ) ανήλθε στο 37,5%, έναντι 29,5% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. Για τον άγαμο εργαζόμενο με τον μέσο μισθό η επιβάρυνση το 2023 ήταν 38,5%.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η πραγματική φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών αυξήθηκε το 2023. Για τον άγαμο εργαζόμενο με μέσο μισθό η αύξηση ήταν 0,44 ποσοστιαίες μονάδες (και έφτασε, έτσι, στο 38,5%), ενώ για το ζευγάρι με δύο παιδιά ήταν 0,59 ποσοστιαίες μονάδες (και έφτασε, έτσι, στο 37,5%). Κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ η αύξηση ήταν μικρότερη.

Όπως ανέφερε τις προηγούμενες μέρες ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, τα πρόσθετα έσοδα από ενεργητικές φορολογικές πολιτικές, όπως, για παράδειγμα, από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μπορούν έπειτα από διαπραγμάτευση με την Κομισιόν να αξιοποιηθούν για μειώσεις φόρων. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι τα έσοδα που μπορεί να κερδίσει από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στους πολίτες μέσω μειωμένων φόρων.

Ήδη τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που έχουν ενεργοποιηθεί (νέο σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών, επέκταση των POS και η διασύνδεσή τους με τις ταμειακές, διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών), αλλά και τα νέα ψηφιακά όπλα και ελεγκτικά εργαλεία, φέρνουν έξτρα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Στην ατζέντα της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της κυβερνητικής της θητείας περιλαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

1. Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% θα προχωρήσει η κυβέρνηση το 2027, πέρα από τη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ. Οι εισφορές από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά ακόμα μία μονάδα. Έως το 2027 οι εισφορές θα έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 6 μονάδες.

2. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και “μπλοκάκια”. Το 2025 μπαίνει τέλος στην πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις. Το τέλος επιτηδεύματος παραμένει για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήματά τους, καθώς και για τους εργαζόμενους που αμείβονται με “μπλοκάκι”.

3. Παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με μειώσεις συντελεστών κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα.

4. Μείωση συντελεστών ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. του 2019 προέβλεπε μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 11%.

5. Μείωση κατά 30% μεσοσταθμικά των τεκμηρίων διαβίωσης. Στόχος είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων και των αδικιών που έχουν διαπιστωθεί κατά την πολυετή εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών ανάμεσα στα νοικοκυριά. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι περισσότεροι φορολογούμενοι που εγκλωβίζονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, περισσότεροι από 1,66 εκατομμύρια φορολογούμενοι πλήρωσαν φόρους με βάση το τεκμαρτό εισόδημά τους και όχι το πραγματικό. Μάλιστα, το ποσό που τους πρόσθεσε η εφορία ανήλθε στα 5,5 δισ. ευρώ. 
 
 

Related posts

ΤτΕ: Μείωση των εσόδων από τον τουρισμό τον Ιούλιο – Παρά την αύξηση των αφίξεων, οι εισπράξεις μειώθηκαν

James Rollner

Από αρχές Ιουλίου τελικώς τα πρόστιμα για μη εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε βιομηχανία – λιανεμπόριο

timesadmin

Ά. Σκέρτσος: Αν δεν υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης, η υπόλοιπη Ευρώπη θα βρισκόταν σε ύφεση

timesadmin

Αυξημένος κατά 5,7% ο τζίρος των επιχειρήσεων στο β’ τρίμηνο – Στα €119,3 δισ. με οδηγό τις κατασκευές

wp-needuser

Πώς προχωρούν τα έργα στην Βόρεια Ελλάδα

timesadmin

Νέος ηλεκτρικός κινητήρας χωρίς σπάνιες γαίες

timesadmin