Ευ.-Μυτιληναίος-στον-Κύκλο-Ιδεών:-Ορόσημο-για-τη-χώρα-το-2032
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευ. Μυτιληναίος στον Κύκλο Ιδεών: Ορόσημο για τη χώρα το 2032

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:04

Κρίσιμες επισημάνσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τους κινδύνους που έχει μπροστά της τα επόμενα χρόνια έκαναν από το βήμα του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών με θέμα “Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης” ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos,  Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας.

Θα πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος χαρακτηρίζοντας ορόσημο το 2032 όταν θα ξεπαγώσει το σταθερά χαμηλό επιτόκιο και θα ολοκληρωθεί η περίοδος χάριτος στην εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανέβει ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, για να αυξηθούν οι εγχώριοι πόροι, αλλιώς θα υπάρξει πρόβλημα, σημείωσε ο πρόεδρος της  Mytilineos. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα, σήμερα, αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με την ευρωπαϊκή οικονομία η οποία “δεν πάει αρκετά καλά” ανέφερε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος προειδοποιώντας για δύο μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη: Πρώτον, το αυξημένο κόστος για αμυντικούς εξοπλισμούς. Δεύτερον, το υψηλό κόστος για την ενεργειακή μετάβαση. Πρόκειται για δύο προβλήματα που επιβάλλουν στους πολιτικούς να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα λαμβάνοντας τις κατάλληλες αποφάσεις σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης επισήμανε ότι το δημογραφικό αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις για την αντιμετώπισή του. Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία επισήμανε ότι υπολείπεται σημαντικά από το μέσο όρο της ευωζώνης και ότι θα χρειαστούν δύο δεκαετίες για τη σύγκλιση αν ο εγχώριος ρυθμός ανάπτυξης είναι 1% υψηλότερος τα επόμενα χρόνια από τον ΜΟ της ευρωζώνης. Για αυτό επισήμανε την ανάγκη άμεσων δράσεων για την αύξηση των επενδύσων προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Είναι αξιοσημείωτα τα στοχεία στα οποία αναφέρθηκε ο Γκ. Χαρδούβελης: Το 2009 λίγο πριν η χρεωκοπία το ΑΕΠ της Ελλάδος ανέρχονταν στο 77% του ΜΟ της ευρωζώνης και σήμερα μετά από τόσα χρόνια, βρισκόμαστε ακόμη χαμηλότερα στο 60%!

Ερωτηθείς ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας και Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, για το ποιοι παράγοντες οδήγησαν στην κρίση και τι δεν πρέπει να επαναλάβουμε για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τον κίνδυνο της χρεωκοπίας, απάντησε: “Νομίζω για να πούμε ποιοι παράγοντες οδήγησαν στην κρίση, ότι ήταν παράγοντες που δεν ήταν έκπληξη. Θυμάμαι που το 2007 είχαμε κάνει  μια μελέτη, που είχαμε σηκώσει την κόκκινη σημαία και λέγαμε ότι κάτι δεν πάει καλά, με την ελληνική οικονομία, διότι είχαμε τα διπλά ελλείμματα. Έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών, που σημαίνει ότι η ζήτηση για να αγοράσουμε αγαθά των ξένων ήταν πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά τη δική μας, Είχαμε μια οικονομία η οποία δεν παρήγαγε αρκετά αγαθά, όσα θέλαμε εμείς να καταναλώσουμε. Άρα υπήρχε μια ανισορροπία που ήταν εμφανής. Η δεύτερη μεγάλη ανισορροπία το 2007 ήταν το δημοσιονομικό, που κρυβόταν κάτω απο χαλί και εμφανίστηκε απότομα το 2009 με την αλλαγή κυβέρνησης. Άρα αυτό που έφερε την ξαφνική κρίση, ήταν ότι αναδείχθηκαν ξαφνικά οι ανισορροπίες. 

Παράλληλα, ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank δήλωσε από τη μεριά του ότι “στο τραπεζικό σύστημα έχουμε μία πολύ σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Στην οικονομία θα έλεγα ότι έχουμε μια σχετική πρόοδο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια. Για τις τράπεζες ας δούμε τι γράφουν οι τελευταίες εκθέσεις των διεθνών οργανισμών, ας δούμε τι έγραφε πρόσφατα η S&P η οποία μάλιστα αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της χώρας. Μεταξύ άλλων σημείων που έθιξε έλεγε ότι η αύξηση των επενδύσεων, η βελτίωση της αγοράς εργασίας και των πιστωτικών συνθηκών ως αποτέλεσμα της εξομάλυνσης του τραπεζικού συστήματος, αποτελούν παράγοντες που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια. Έχει αξία να θυμηθούμε τα ορόσημα που οδήγησαν σε αυτή την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος. Το πρώτο ήταν η εξυγίανση των ισολογισμών. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες ενισχύουν τα κεφάλαιά τους είτε μέσω αγοράς είτε μέσω της οργανικής κερδοφορίας. Και δεν υπάρχει υγιές τραπεζικό σύστημα χωρίς να είναι κερδοφόρο. Είναι σημαντικό ότι τα κέρδη αυτά παραμένουν στις τράπεζες, ενισχύουν τα κεφάλαια και ως εκ τούτου παραμένουν στην οικονομία. Είναι η πρώτη χρονιά που οι τράπεζες θα μοιράσουν μέρισμα στους μετόχους τους, που είναι ένα σημείο που επιβεβαιώνει την εξομάλυνση του τραπεζικού συστήματος. Η χρηματοδότηση όλων των μεγάλων έργων υποδομής της χώρας, της ενεργειακής μετάβασης της χώρας, του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, η διάθεση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, όλα αυτά γίνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος και σχεδόν αποκλειστικά μέσω του τραπεζικού συστήματος, και θα έλεγα ότι το 23′ και το 24′ σίγουρα, τα περιθώρια με τα οποία δανείζονται οι μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας, ακόμα και οι μεγαλύτερες από τις μεσαίου επιπέδου επιχειρήσεις, δεν διαφέρουν σημαντικά από τα αντίστοιχα περιθώρια των ευρωπαϊκών τραπεζών. Υπάρχει η άποψη ότι η στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού είναι κλειστή για τα νοικοκυρά και τις μικρές επιχειρήσεις. Έχουμε περίπου 900 χιλιάδες νομικά πρόσωπα. Λίγο πάνω από τις 100 χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν άνετη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και θα έλεγα ότι υπάρχει και έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών. Τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες; Από τις 880 χιλιάδες επιχειρήσεις που είναι ο ακριβής αριθμός με βάση την ΕΛΣΤΑΤ για το 2021, 540 χιλιάδες επιχειρήσεις δεν έχουν κανένα εργαζόμενο. 250 χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν έως τέσσερις εργαζόμενους. Μόνο 80 χιλιάδες των επιχειρήσεων έχουν πέντε και πλέον εργαζόμενους. Δεν υπάρχει καμία επιχείρηση με μία οικονομική βάση, η οποία να παρουσιάζει στις τράπεζες ένα συνεκτικό και αξιόπιστο επιχειρηματικό μοντέλο και να μην βρίσκει χρηματοδότηση”.

“Τα τελευταία λίγα χρόνια η ελληνική οικονομία μεγεθύνεται περισσότερο από τις ευρωπαϊκές, είναι σε μια καλή τροχιά, οι επενδύσεις αυξάνονται σημαντικά, η ανεργία μειώνεται, η σταθερότητα είναι εκεί. Θα μπορούσε επίσης κανείς να πει ότι σε αυτά τα χρόνια η ελληνική οικονομία έχει σαφώς προοδεύσει. Είτε αυτό αφορά την ενσωμάτωση τεχνολογίας είτε αυτό αφορά τη δυνατότητα να δίνει εισοδήματα’, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο συνέδριο που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών Κύκλου Ιδεών με θέμα “Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης”.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο διεξάγεται έως τις 14 Μαΐου 2024 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία που γιορτάζει φέτος την επέτειο των 150 ετών από την έναρξη της λειτουργίας του. Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Related posts

ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι διαδικασίες για τις συνδεδεμένες, ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται σε επόμενη πληρωμή

James Rollner

Β. Σπανάκης: “Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει πάνω από 25 επιδόματα”

protothema.gr

Ρεκόρ αιτήσεων φέτος για τα voucher βιβλίων της ΔΥΠΑ

timesadmin

ΔΝΤ: Στο 2,1% η ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2024

timesadmin

Ξεκινούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για νέο οδικό έργο 248 εκατ. ευρώ

timesadmin

Πόσο αμείβονται όσοι εργάζονται τη 15η Αυγούστου

timesadmin