Ευρωπαϊκό-Κοινοβούλιο:-Ανησυχία-για-την-επιχείρηση-της-Τουρκίας-“Γαμψό-Ξίφος”
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ανησυχία για την επιχείρηση της Τουρκίας “Γαμψό Ξίφος”

Την ανησυχία τους για την επιχείρηση της ‘Αγκυρας “Γαμψό Ξίφος”, καθώς και για την κλιμάκωση της βίας και τον “κίνδυνο αυξημένης αστάθειας τόσο στην περιοχή όσο και εντός της Τουρκίας” εκφράζουν με ανακοίνωσή τους ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Νάτσο Σάντσες Αμόρ και ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΕΚ στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας Σεργκέι Λαγκοντίνσκι.

“Η πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση (της Τουρκίας) στη Βόρεια Συρία και το Ιράκ μας έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Αν και αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Τουρκίας στην αυτοάμυνα, προτρέπουμε στη μέγιστη προσοχή, καθώς και στον αδιαμφισβήτητο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, τονίζουν.

“Συμφωνούμε με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και πολλούς άλλους καλώντας τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση με πλήρη σεβασμό των διεθνών προτύπων”, υπογραμμίζουν.

Παράλληλα, οι κ. Αμόρ και Λαγκοντίνσκι σημειώνουν ότι “ο άμαχος πληθυσμός δεν πρέπει ποτέ να γίνει θύμα στρατιωτικής αυτοάμυνας. Η χρήση βίας πρέπει πάντα να είναι δεόντως αιτιολογημένη, ανάλογη και εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου”.

“Ανησυχούμε ειλικρινά για μια πιθανή κλιμάκωση της βίας και για τον κίνδυνο αυξημένης αστάθειας τόσο στην περιοχή όσο και εντός της Τουρκίας. Επιπλέον ανησυχούμε για την πιθανή άνοδο ενός ήδη άκρως εθνικιστικού αφηγήματος – που απλώνεται ευρέως σε όλο το πολιτικό φάσμα στη χώρα – ιδιαίτερα ενόψει των επερχόμενων εκλογών, που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος”, προσθέτουν.

Related posts

Κιργιστάν: Προς το παρόν δεν είναι εφικτή η ειρήνη με το Τατζικιστάν, εκτίμησε ο υπουργός Άμυνας

timesadmin

Προειδοποίηση G7 σε Ρωσία: “Μην χρησιμοποιήσετε βιολογικά, χημικά, πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία”

timesadmin

Εξιτήριο πήρε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

timesadmin

Μακρόν: “Δύσκολο και σκληρό φθινόπωρο” για ενέργεια, οικονομία και Ουκρανικό

timesadmin

Ιράκ: Μητέρα προσέφυγε στα δικαστήρια για να ακυρώσει τον θρησκευτικό γάμο της 12χρονης κόρης της

timesadmin

Χάος στο Καζακστάν: Διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Αλμάτι – Αναφορές για νεκρούς

timesadmin