Ευρωζώνη:-Επιβεβαιώθηκε-η-ανάπτυξη-0,3%-στο-πρώτο-τρίμηνο
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωζώνη: Επιβεβαιώθηκε η ανάπτυξη 0,3% στο πρώτο τρίμηνο

Με ρυθμό 0,3% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το προηγούμενο σύμφωνα με τη δεύτερη προκαταρκτική της Eurostat,  που δεν είχε διαφορές από την πρώτη.

Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης είχε συρρικνωθεί ελαφρώς κατά 0,1% σε τριμηνιαίο επίπεδο στο κλείσιμο του 2023.

Αντίστοιχα, η νέα μέτρηση επιβεβαίωσε και την ανάπτυξη 0,4% σε ετήσιο επίπεδο, στη σύγκριση δηλαδή με το περυσινό πρώτο τρίμηνο.

Στους ίδιους ρυθμούς κινήθηκε και η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά (ανάπτυξη 0,3% από το προηγούμενο τρίμηνο και 0,4% από πέρυσι).

Στις κατά τόπους μετρήσεις για τις χώρες που υπάρχουν στοιχεία (η Ελλάδα δεν έχει διαθέσει ακόμα) οι καλύτερες επιδόσεις σε ετήσια βάση ήταν στην Κύπρο με 3,3% και την Λιθουανία με 2,9%, ενώ αντίθετα η οικονομία της Ιρλανδίας παρουσίασε συρρίκνωση κατά 4,9% και της Εσθονίας κατά 2,1%.

Σε επίπεδο τριμήνου, η Κύπρος κινήθηκε στο +1,2% και η Ιρλανδία στο +1,1%, ενώ στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης ξεχώρισε η Ισπανία με ανάπτυξη 0,7%.

Κατά τα άλλα, η ανεργία στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,2% στην ΕΕ σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ενώ σε ετήσιο επίπεδο καταγράφηκε αύξηση κατά 1% και κατά 0,7% αντίστοιχα.

Related posts

Βραβείο Ζαχάροφ: Η Ιρανή Μαχσά Αμινί, “σύμβολο ελευθερίας”, τιμήθηκε μετά θάνατον

timesadmin

Η Μόσχα καταγγέλλει πως δυτικοί πρεσβευτές αναμιγνύονται στις ρωσικές εσωτερικές υποθέσεις – Απειλεί με απέλαση γερμανούς δημοσιογράφους

timesadmin

Βρετανία: Ακτιβιστές προσπάθησαν να εμποδίσουν τη μεταφορά μεταναστών, για να μην απελαθούν στη Ρουάντα

protothema.gr

Ρωσίδες ζητούν να γυρίσουν οι άνδρες τους από το μέτωπο

timesadmin

Ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Νετανιάχου, Μπεν-Γκβιρ, απαντά: “Χάγη και κουραφέξαλα”

timesadmin

Ιράν: Ο Ραϊσί κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι “συνένοχες στα εγκλήματα” του Ισραήλ στη Γάζα

timesadmin