Ευρωεκλογές-2024:-Πάνω-από-18%-συγκεντρώνουν-συνολικά-τα-κόμματα-της-ακροδεξιάς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Πάνω από 18% συγκεντρώνουν συνολικά τα κόμματα της ακροδεξιάς

Η χαμηλή συμμετοχή στις φετινές ευρωεκλογές φέρνει και στην Ελλάδα την τάση που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, με ενίσχυση της ακροδεξιάς. Συνολικά, βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων, τα ακροδεξιά και δεξιά -δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας- κόμματα, αυτά που υιοθετούν αντιευρωπαϊκή, ή και ξενοφοβική ρητορική, συγκεντρώνουν ποσοστό το οποίο ξεπερνά το 18%, λαμβάνοντας θέση… αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γεγονός το οποίο επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει γρήγορα- γρήγορα ο Κυριάκος Βελόπουλος, προσπαθώντας να γίνει ο κεντρικός εκφραστής της “υπερδεξιάς” με το πρώιμο κάλεσμά του για συστράτευση- το οποίο ωστόσο δεν φαίνεται να βρίσκει γόνιμο έδαφος.

Το κόμμα “Ελληνική Λύση”, το οποίο καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στην επικράτεια μετρά υψηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα, σε κάποιες περιφέρειες της οποίας κατακτά τη δεύτερη θέση, με ποσοστά τα οποία ξεπερνούν και το 15%.

Με την ενσωμάτωση στο 95,37%, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου συγκεντρώνει ποσοστό το οποίο φτάνει το 9,49%. Ακολουθεί το “Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη”, με 4,42% και η “Φωνή Λογικής” της Αφροδίτης Λατινοπούλου, η οποία ξεπερνά οριακά το 3% (3,06%). Στο 1,44% οι “Πατριώτες” του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, στο 0,77% το κόμμα “Συμμετέχω για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο”, στο 0,32% το Κίνημα 21, στο 0,25% ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και στο 0,19% το “Εθνικό Μέτωπο”. Τα κόμματα αυτού του τόξου που συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 1% έκαστο, έχουν 18,41%, ενώ εάν προστεθούν και τα μικρότερα, το ποσοστό πλησιάζει το 20%.

Εν συνόλω λοιπόν, φαίνεται πως περίπου 737.000 από τους περίπου 3,8 εκατομμύρια ψηφοφόρους που έχουν καταμετρηθεί ως τώρα, επέλεξαν να στηρίξουν τα κόμματα που υιοθετούν, όπως και στην υπόλοιπη Γηραιά Ήπειρο, μια ρητορική επικεντρωμένη κατά κύριο λόγο στο προσφυγικό και συγκεκριμένα στην απέλαση μουσουλμανικών πληθυσμών, με υπερσυντηρητικές ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης.

Το κάλεσμα και οι περιφέρειες

Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, “Ελληνική Λύση” αντλεί σχεδόν το σύνολο της δύναμής του από τη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατακτά τη δεύτερη θέση στη Β΄Θεσσαλονίκης (16,09%) και στους Νομούς Δράμας (15,60%), Κιλκίς (16,53%), Σερρών (16,01%), Ημαθίας (18,53%) και Πέλλας (17,74%).

Δεν ισχύει το ίδιο με άλλες περιφέρειες, όπως για παράδειγμα της κεντρικής Ελλάδας. Στους Νομούς Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, η Ελληνική Λύση δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει ποσοστό που ξεπερνά το 8% και περιορίζεται στην πέμπτη θέση, θέση που έχει και σε άλλους Νομούς (πχ Ιωαννίνων- Άρτας- Βοιωτίας, Αχαϊας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Χανίων, Λέσβου κ.α.).

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, εγκαινιάζοντας την προσπάθειά του να αποτελέσει τον επικεφαλής της λεγόμενης “υπερπατριωτικής δεξιάς”, δηλαδή των κομμάτων που τοποθετούνται δεξιότερα της ΝΔ αλλά και στην ακροδεξιά, έσπευσε στη δήλωσή του για τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, να καλέσει σε συστράτευση, κάνοντας λόγο για γέννηση του “πόλου της πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου”. Σε πρώτη φάση πάντως, δε φαίνεται να βρίσκει εύφορο έδαφος, καθώς το κάλεσμά του μάλλον αγνοήθηκε από τους επικεφαλής των υπολοίπων κομμάτων του χώρου.

Όχι τυχαία, ο κ. Βελόπουλος “φωτογραφίζοντας” το γεγονός ότι τα κόμματα του χώρου (Ελληνική Λύση, Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα “Νίκη”, “Φωνή Λογικής” της Αφροδίτης Λατινοπούλου, “Πατριώτες” του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου) συγκεντρώνουν ποσοστό που στην επικράτεια ξεπερνά το 18% – ποσοστό το οποίο τους φέρνει στη δεύτερη θέση, μετά τη Νέα Δημοκρατία, ανέφερε ότι “είμαστε πραγματικά, επίσημα, η αντιπολίτευση της χώρας”. Έκανε δε, άνοιγμα στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων της “υπερδεξιάς” και ακροδεξιάς, με το μήνυμα ότι “δεν θα σταματήσουμε μέχρι να κυβερνήσουμε”.

Πάντως ο πρόεδρος της “Νίκης”, Δημήτρης Νατσιός, σε δηλώσεις του, λίγο αργότερα, μάλλον αγνόησε το κάλεσμα Βελόπουλου, μοιραζόμενος την πεποίθησή του ότι στις επόμενες εκλογές, το κόμμα του θα έχει μεγαλύτερα αποτελέσματα- ενώ στάθηκε στην αποχή.

«Αυξήσαμε τα ποσοστά μας σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Θα συνεχίσουμε με σθένος, με συνέπεια και με σοβαρότητα, να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια του ελληνικού λαού, όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα αλλά, από αύριο, και μέσα στην Ευρώπη και θέλω να στηλιτεύσω κάτι το οποίο μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Έχουμε μια τεράστια αποχή, πάνω από 60%. Είναι μια τεράστια αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά, εμμέσως πλην σαφώς, υποδαύλιζε αυτή την αποχή», ανέφερε ο κ. Νατσιός.

«Η Νίκη ανεβαίνει σιγά-σιγά και με δυναμισμό. Πιστεύουμε πως στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση τα ποσοστά μας θα είναι πολύ υψηλότερα. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που μας έδειξαν εμπιστοσύνη και να ευχαριστήσω τα χιλιάδες μέλη της Νίκης που αόκνως και με φιλότιμο στήριξαν την προσπάθειά μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νίκης.
Και η Αφροδίτη Λατινοπούλου, επέλεξε στη δήλωσή της να επικεντρωθεί στην αποχή: «Με στεναχωρεί πολύ το γεγονός της μεγάλης αποχής. Δυστυχώς, το παλαιό πολιτικό σύστημα έχει χάσει την αξιοπιστία του. Είμαστε εδώ όμως δυνατοί και κάνουμε το πρώτο βήμα. Δεν επικρατεί καμία ακροδεξιά, επιτέλους θα επικρατήσει είναι η λογική και η άνοδος της λογικής» είπε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας “τις χιλιάδες κόσμου που μας ψήφισαν και υπόσχομαι πως δεν θα τους προδώσω και δεν θα τους προδώσουμε ποτέ”.

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο από το «ευχαριστώ» των Coldplay στα ελληνικά – Όλα όσα ζήσαμε στην ιστορική συναυλία

Xάος, μακελειό και διαμελισμένα πτώματα στην επιχείρηση διάσωσης των 4 Ισραηλινών ομήρων, λένε Παλαιστίνιοι

Είπα στον καμεραμάν «δεν τραβάς φωτογραφίες, μήπως δούμε κάτι που δεν βλέπουμε με τα μάτια;», λέει ο δήμαρχος της Σύμης

Related posts

Φλέσσα: «Θα κάνω αγωγή αν…» – Η οργισμένη αντίδραση για βίντεο στο isyriza με δηλώσεις της για τα Τέμπη

wp-needuser

Γεραπετρίτης: Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή

wp-needuser

Μαρινάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ «ψαρεύει» ψήφους σε θολά νερά

timesadmin

Νέο προεκλογικό σποτ της ΝΔ – «Η ζωή μας μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη με όσα διεκδικούμε στην Ευρώπη»

wp-needuser

Τοψίδης: «Θα είμαι περιφερειάρχης όλων, η πόρτα μου θα είναι ανοιχτή»

timesadmin

Ο Αρχηγός ΓΕΑ πέταξε με F-16 και βράβευσε στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας – ΦΩΤΟ

wp-needuser