Ευνοϊκές-προβλέψεις-για-το-φετινό-έλλειμμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευνοϊκές προβλέψεις για το φετινό έλλειμμα

-|-

Τα πρώτα μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής που πρέπει να γίνει το 2022, ώστε να έχουμε μια ομαλή προσγείωση της οικονομίας στους δημοσιονομικούς κανόνες το 2023, θα γίνουν από φέτος μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης. 

Το πρωτογενές έλλειμμα έφτασε στο 7,9% του ΑΕΠ το 2020 λόγω της πανδημίας. Φέτος, αναμένεται να υποχωρήσει στο 7% του ΑΕΠ με προοπτική να αποκλιμακωθεί στο 1,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022. Με βάση όμως τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 10ηνο έχουμε ένα βελτιωμένο πρωτογενές αποτέλεσμα, καλύτερο κατά 620 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στο τέλος Οκτωβρίου στα 7,454 δισ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού για έλλειμμα στο 10μηνο 8,074 δισ. ευρώ.  Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως της καλύτερης πορείας των εσόδων η οποία με τη σειρά της είναι αποτέλεσμα της υψηλότερης ανάπτυξης.

Ένα πρωτογενές έλλειμμα λίγο χαμηλότερο από το 7% θα οδηγήσει τον προϋπολογισμό να εκτελεστεί, όπως έχει προγραμματιστεί, σε ένα σχεδόν οριακό πρωτογενές έλλειμμα στο 1% ή ίσως χαμηλότερα στο τέλος του 2022, δίνοντας ένα πλεονέκτημα για τη δημοσιονομική διαχείριση του 2023.

Τη σημαντική πιθανότητα να έχουμε μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα ανέφεραν σε χθεσινές εκθέσεις και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αλλά και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο σε χθεσινές εκθέσεις τους.

Ειδικότερα, στην έκθεση για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σημειώνει ότι τα στοιχεία του δεκαμήνου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021 δείχνουν μια λίγο καλύτερη εικόνα σε σχέση με το προηγούμενο έτος που, εφόσον διατηρηθεί –σε συνδυασμό με το υψηλότερο ΑΕΠ– ενδέχεται να οδηγήσει σε μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα το 2021 από όσο προβλέπεται στον Προϋπολογισμό του 2022.

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο με τη σειρά του τονίζει ότι η πρόβλεψη ότι το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 10μηνο διαμορφώθηκε στο 3,4% του ΑΕΠ, είναι δηλαδή σημαντικά χαμηλότερο από τον στόχο του προϋπολογισμού που προβλέπει έλλειμμα στο 7,3% του ΑΕΠ. Καταλήγει συνεπώς ότι η επίσημη πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα στην περιοχή του 7% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί αλλά είναι πολύ πιθανό τελικά το αποτέλεσμα να είναι ένα πρωτογενές έλλειμμα χαμηλότερο.

Το ΥΠΟΙΚ 

Η ίδια εκτίμηση για το πρωτογενές έλλειμμα γίνεται και από το υπουργείο Οικονομικών αλλά σε πολύ ηπιότερους τόνους. Αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το πρωτογενές έλλειμμα για φέτος θα είναι πράγματι χαμηλότερο από την επίσημή πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών. 

Εξηγούν όμως και τις επιφυλάξεις τους καθώς,  όπως και για το ΑΕΠ υπάρχουν μεγάλες και σημαντικές αβεβαιότητες στο φινάλε του 2021 όπως είναι η συνέχιση της πανδημίας με την επέλαση της μετάλλαξης “Όμικρον” αλλά και το ράλι των διεθνών τιμών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Επιπλέον,  παρά την έως τώρα καλή πορεία των εσόδων τίποτα δεν εμποδίζει λόγω πανδημίας το κλίμα να αναστραφεί ακόμη και τον Δεκέμβριο επηρεάζοντας το σύνολο του έτους. Ο τρέχον μήνας,  υπενθυμίζεται, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικός για το σύνολο των εσόδων το 2022 καθώς περιέχει και την κίνηση των εορτών των Χριστουγέννων οι οποίες αυξάνουν τον τζίρο από 4 έως και 6ισ. ευρώ. 

Διαβάστε ακόμη: 

Related posts

Μεγάλη αύξηση μισθών παρά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση

timesadmin

Υπ. Εργασίας: Επιταχύνει τις διαδικασίες επεξεργασίας των αιτήσεων συνταξιοδότησης με τροπολογία

timesadmin

Αναβιώνει το πρότζεκτ του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης

timesadmin

Αύξηση έως και 27% στο ρεύμα τον Οκτώβριο με το νέο μοντέλο επιδοτήσεων

timesadmin

Χρ. Σταϊκούρας: Λαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

timesadmin

Στο τραπέζι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μονιμοποίηση των εισφορών

timesadmin