Ερντογάν:-Στόχος-η-αύξηση-των-εμπορικών-συναλλαγών-με-το-Καζακστάν-στα-10-δισ.-δολάρια
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Στόχος η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών με το Καζακστάν στα 10 δισ. δολάρια

Η Τουρκία και το Καζακστάν φιλοδοξούν να αυξήσουν τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως είπε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Αξιολογήσαμε τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και εμβάθυνσης της συνεργασίας μας”, δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Καζακστάν Καζίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ στην Άγκυρα.

“Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και του Καζακστάν ξεπέρασε τα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Επομένως, υπερβήκαμε τον στόχο των 5 δισεκ. δολαρίων που είχαμε θέσει βραχυπρόθεσμα. Θα επιτύχουμε τον στόχο μας για 10 δισεκατομμύρια με ταχύτατα βήματα”, είπε ο Ερντογάν.

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε ο Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία και το Καζακστάν έχουν αναγάγει τη συνεργασία τους σε ενισχυμένη στρατηγική εταιρική σχέση.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τον περιφερειακό αντίκτυπο της ουκρανικής κρίσης και αντάλλαξαν απόψεις για την ειρηνική επίλυσή της. “Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Τοκάγεφ χαρακτήρισε την Τουρκία “πολύ σημαντικό στρατηγικό εταίρο του Καζακστάν”. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Καζακστάν, είπε ο Τοκάγεφ, τονίζοντας ότι ο λαός του Καζακστάν δεν θα το ξεχάσει ποτέ αυτό.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Τοκάγεφ στην Τουρκία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Τουρκία και Καζακστάν υπέγραψαν 15 συμφωνίες που αφορούν μεταξύ άλλων τους τομείς των μεταφορών, της αμυντικής βιομηχανίας, της τεχνολογίας, του εμπορίου, της γεωργίας, της παιδείας και του πολιτισμού.

Πηγή: Α-

Related posts

Γερμανία: Νέα διαμαρτυρία ακτιβιστών για το κλίμα

timesadmin

Βρετανικά ΜΜΕ: Η Λιζ Τρας επανεξετάζει τα φορολογικά της σχέδια – Ενισχύεται η στερλίνα

timesadmin

Πολιτική κρίση στο Περού: Ο υπουργός Άμυνας κατηγορεί “ξένους” για υποκίνηση ταραχών

timesadmin

Οι τουρκικές δυνάμεις αποσύρονται από βάσεις στη βόρεια Συρία

timesadmin

Σολτς: Αντίθετη η Γερμανία σε κυρώσεις στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία

timesadmin

Ισπανία: Λιγότεροι τουρίστες φέτος το καλοκαίρι συγκριτικά με την περίοδο πριν από την πανδημία

timesadmin