ΕΛΛΑΔΑ

«Εργασιακός μεσαίωνας» σε Κρήτη και Ρόδο – Μηδενική ανοχή στις παραβάσεις λέει το υπουργείο Εργασίας

Λίγες ημέρες πριν δει το «φως» της δημοσιότητας η απαράδεκτη εικόνα με τον «υποβρύχιο» σερβιτόρο στη Ρόδο, αντιδράσεις είχε προκαλέσει και το περιστατικό στα Μάλια της Κρήτης με τον 22χρονο μάγειρα που υπέστη εγκαύματα από καυτό λάδι.

Καθώς ο νεαρός εργαζόμενος ήταν ανασφάλιστος, οι εργοδότες αντί να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο τον έβαλαν σε έναν χώρο όπου αποθηκεύουν ωμά κρέατα. Ωστόσο η οικογένεια προχώρησε σε καταγγελία 8 ημέρες αργότερα.

Με παρέμβαση της επιθεώρησης εργασίας, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου στα Μάλια της Κρήτης συμφώνησε να καταβάλει δεδουλευμένα και όποιες άλλες μόνιμες αποδοχές καθώς και να καλύψει τα ιατρικά έξοδα του εργαζόμενου.

Οι επιθεωρητές συνεχίζουν τον έλεγχο στην επιχείρηση προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν διαπραχθεί και άλλες παραβιάσεις. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές , το πρόστιμο θα επιβληθεί στην επιχείρηση όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στην περιπέτεια του νεαρού, στο twitter, τονίζοντας :

«Το ΣΕΠΕ έχει ήδη παρέμβει και πόρισμα συντάσσεται και εκδίδεται εντός ολίγου! Η τήρηση του νόμου ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων είναι το Άλφα και το Ωμέγα για μας! Καμία ανοχή δεν θα υπάρξει στις παραβιάσεις».

Σχολιάζοντας τα δύο περιστατικά ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τουρισμού επισιτισμού Γιώργος Χότζογλου έκανε λόγο για εργασιακό μεσαίωνα και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας εκτιμούν ότι κατά τους επόμενους μήνες, είναι πιθανό να καταγραφεί αύξηση του φαινομένου της αδήλωτης καi υποδηλωμένης εργασίας. Για αυτό και θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι με στόχευση τους πιο παραβατικούς κλάδους και τις τουριστικές περιοχές με βάση τον προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας μέχρι και το Σεπτέμβριο.

Πρωταθλητές της παραβατικότητας είναι ο κλάδος τους επισιτισμού – εστιατόρια, καφετέριες – τα κέντρα αισθητικής, τα κομμωτήρια , τα ξενοδοχεία , τα ντελίβερι, η καθαριότητα και ο κλάδος των σεκιούριτι.

Γενικά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, το πρόβλημα σήμερα δεν είναι τόσο η αδήλωτη, όσο η υποδηλωμένη εργασία. Το τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι εργοδότες για να γλιτώσουν το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που επιβάλλεται για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο είναι ότι δηλώνουν το προσωπικό με 4ωρη απασχόληση ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν 8-12 ώρες την ημέρα κι αν γίνει κάποιος έλεγχος τότε το πρόστιμο είναι 500€ για παραβίαση ωραρίου.

Οι παραβάσεις που έρχονται πρώτες στη λίστα της ανεξάρτητης αρχής της Επιθεώρησης Εργασίας είναι η ελλιπής ενημέρωση του πίνακα προσωπικού , η μη καταβολή δεδουλευμένων και η μη τήρηση των χρονικών ορίων σε εργασία και ανάπαυση.

Ειδικότερα από τον Ιανουάριο έως το Μάιο 2023 πραγματοποιήθηκαν 28.804 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 5.790 κυρώσεις. Το συνολικό ποσό των επιβληθέντων προστίμων ανέρχεται σε 14.940.374€.

Αναλυτικά κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκαν 1406 παραβάσεις για πίνακες προσωπικού και 362 για αδήλωτους εργαζόμενους.

Στην τρίτη θέση εμφανίζονται 283 παραβάσεις για μη καταβολή δεδουλευμένων , επιδομάτων εορτών και άλλων αποδοχών.

Related posts

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

timesadmin

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Από 12,5% έως και 50% οι εκπτώσεις – Δείτε τις προσφορές ανά εταιρεία και παραδείγματα

timesadmin

Αρχηγείο ΕΛΑΣ για Νίσυρο: Δεν υπήρξε κράτηση του πατέρα στη Νίσυρο που κατήγγειλε τον 50χρονο

timesadmin

ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας σήμερα και συγκέντρωση στη Σταδίου

timesadmin

Παυλόπουλος: Από την κλιματική αλλαγή στην κλιματική κρίση

timesadmin

Κακοκαιρία: Αλλάζει ο καιρός από σήμερα – Χιόνια ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο – Δείτε χάρτες

timesadmin