Επικριτής-του-Κρεμλίνου,-που-έχει-χαρακτηριστεί-“ξένος-πράκτορας”,-εγκαταλείπει-τη-Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Επικριτής του Κρεμλίνου, που έχει χαρακτηριστεί “ξένος πράκτορας”, εγκαταλείπει τη Ρωσία

Ο Ρώσος σατιρικός συγγραφέας και επικριτής του Κρεμλίνου Βίκτορ Σεντερόβιτς δήλωσε σήμερα ότι εγκατέλειψε τη Ρωσία φοβούμενος ότι θα ανοίξει ποινική υπόθεση σε βάρος του για δυσφήμηση αφού οι αρχές τον χαρακτήρισαν “ξένο πράκτορα”.

Ο Σεντερόβιτς, 63 ετών, δεν είπε πού βρίσκεται και δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

“Η αποχώρησή (μου) είναι ακριβώς αυτό που το Κρεμλίνο υπαινισσόταν ότι πρέπει να κάνω τα τελευταία 20 χρόνια ατελείωτης και επιδεικτικής εγκληματικότητας προς εμένα”, ανέφερε ο Σεντερόβιτς σε ανάρτησή του στο Facebook. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το Κρεμλίνο.

Ο Σεντερόβιτς χαρακτηρίστηκε “ξένος πράκτορας” τον Δεκέμβριο από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο μέτρων καταστολής σε βάρος προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης που εντάθηκαν τον περασμένο χρόνο.

Ο ίδιος βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις αρχές εδώ και χρόνια.

Η εκπομπή πολιτικής σάτιρας “Μαριονέτες” που παρουσίαζε στην κρατική τηλεόραση σατίριζε πολιτικούς, μεταξύ των οποίων τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που μόλις είχε ανέλθει στην εξουσία στην αλλαγή του νέου αιώνα. Η εκπομπή σταμάτησε να μεταδίδεται το 2002.

Η κριτική του δημοσιογράφου Σεντερόβιτς για την κατάσταση στα πολιτικά πράγματα της Ρωσίας ακουγόταν μόνο σε μερικά μέσα, όπως το φιλελεύθερο ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας Ekho Moskvy ή το διαδικτυακό ειδησεογραφικό κανάλι TV Rain.

Πέρυσι, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επιχειρηματίας που κατηγορείται από τις ΗΠΑ για ανάμειξη στις εκλογές και για άσκηση κακής επιρροής σε όλο τον κόσμο –κάτι που ο ίδιος αρνείται– στράφηκε νομικά κατά του Σεντερόβιτς. Στον συγγραφέα και δημοσιογράφο δόθηκε εντολή να καταβάλει 100.000 ρούβλια (1.330 δολάρια) για τα σχόλια που έκανε στον σταθμό Ekho Moskvy. Στις 30 Δεκεμβρίου, η εταιρία του Πριγκόζιν, η Konkord, γνωστοποίησε ότι κινείται νομικά και ο Σεντερόβιτς κινδυνεύει με ποινή έως πέντε χρόνια κάθειρξης.

- Α-

Related posts

Ρωσία: Ανακάμπτει η παραγωγή πετρελαίου μετά την πτώση του 2020

timesadmin

Νεκρός ο πρώην CEO της ρωσικής Novatec – Θύματα δολοφονίας η σύζυγος και η κόρη του

timesadmin

Λε Μερ: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, κόστους ζωής και ενέργειας

timesadmin

Αμερικανοί διπλωμάτες επέστρεψαν προσωρινά στην Ουκρανία

timesadmin

Γερμανία: Διαθέσιμο από τις 13 Δεκεμβρίου το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer για παιδιά 5-11 ετών

timesadmin

Η Gazprom δηλώνει ότι συνεχίζει τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

timesadmin