Η Ευρώπη θα πρέπει να διερευνήσει την πιθανότητα απόκτησης δικών της πυρηνικών όπλων, ειδικά εάν δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην στήριξη των ΗΠΑ, δήλωσε η επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Καταρίνα Μπάρλεϊ.
“Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αμφισβήτησε την υποχρέωση του ΝΑΤΟ να παρέχει βοήθεια στα μέλη του, δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε σε αυτό”, δήλωσε η κυρία Μπάρλεϊ στην εφημερίδα “Tagesspiegel” και, ερωτώμενη εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τις δικές της πυρηνικές βόμβες, ανέφερε ότι “αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ζήτημα στον δρόμο για έναν κοινό ευρωπαϊκό στρατό”.
Επί του παρόντος, ο πυρηνικός αποτρεπτικός παράγων για την Ευρώπη ανήκει στο ΝΑΤΟ, σημείωσε η υποψήφια του SPD και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αντίδραση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος παρατήρησε ότι “εξακολουθεί να είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να προσφέρουν την στήριξή τους σε αυτό το θέμα”.
Στο ίδιο πνεύμα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και ιστορικός ηγέτης των Πρασίνων Γιόσκα Φίσερ, τάχθηκε πριν από λίγες εβδομάδες υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκής στρατιωτικής βάσης, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων. “Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αποτρεπτική ικανότητά μας. Η ΕΕ χρειάζεται τα δικά της πυρηνικά αποτρεπτικά μέσα”, δήλωσε ο κ. Φίσερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Die Zeit”, με το βλέμμα κυρίως στην ρωσική απειλή, αλλά και την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ, εάν εκλεγεί πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ, να σταματήσουν να προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία, η Καταρίνα Μπάρλεϊ τόνισε ότι, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτή την ευθύνη θα πρέπει να την αναλάβει η Ευρώπη: “Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν τις απειλές του Πούτιν και να φερθούμε ανάλογα. Όταν εκείνος αμφισβητεί δημοσίως την εδαφική ακεραιότητα της Πολωνίας και της Λιθουανίας, αποδεικνύεται πόσο προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε”.
- Α-