ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:58
Η Σουηδία εντάχθηκε επίσημα στο ΝΑΤΟ την Πέμπτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται ανακοίνωση της συμμαχίας. Με την ένταξη της Σουηδίας, το ΝΑΤΟ αριθμεί πλέον 32 χώρες μεταξύ των μελών του.
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον παρέδωσε τα τελικά έγγραφα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ την Πέμπτη, στο τελευταίο βήμα σε μια χρονοβόρα διαδικασία για την εξασφάλιση της υποστήριξης όλων των μελών για την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία.
Στόλτενμπεργκ: Η ένταξη της Σουηδίας καθιστά το ΝΑΤΟ ισχυρότερο
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την Πέμπτη την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία ως “ιστορική”, λέγοντας ότι η σκανδιναβική χώρα έχει πλέον την απόλυτη εγγύηση ασφάλειας. “Η Σουηδία απολαμβάνει τώρα την προστασία που παρέχει το άρθρο 5, την απόλυτη εγγύηση της ελευθερίας και της ασφάλειας των Συμμάχων”, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε δήλωσή του στην πλατφόρμα Χ. Σημείωσε ακόμη ότι “η ένταξη της Σουηδίας κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, τη Σουηδία πιο ασφαλή και ολόκληρη τη Συμμαχία πιο ασφαλή. Ανυπομονώ να υψώσω τη σημαία τους στην έδρα του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα”.
Μπλίνκεν: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε τη Σουηδία στην ένταξη στο ΝΑΤΟ
Ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε από τη μεριά ότι “το ΝΑΤΟ είναι τώρα ισχυρότερο και μεγαλύτερο από ποτέ. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε τη Σουηδία στην ένταξη στο ΝΑΤΟ”. “Τα καλά πράγματα έρχονται σε εκείνους που περιμένουν. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τη Σουηδία, τη συμμαχία μας και τις διατλαντικές σχέσεις”, πρόσθεσε.
“Ο λόγος για τον οποίο πρόκειται για μια τόσο ισχυρό ταίριασμα, είναι επειδή η Σουηδία ενσαρκώνει και προωθεί τις βασικές αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα του ΝΑΤΟ – τη δημοκρατία, την ελευθερία, το κράτος δικαίου”, δήλωσε ακόμη ο Μπλίνκεν.
Κρίστερσον: Θα μοιραστούμε τα βάρη, τις ευθύνες και τους κινδύνους με τους συμμάχους μας
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον χαιρέτισε επίσης την ιστορική νέα εποχή στη σουηδική πολιτική ασφαλείας, μετά την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. “Η ενότητα και η αλληλεγγύη θα είναι οι κατευθυντήριες γραμμές της Σουηδίας ως μέλος του ΝΑΤΟ”μ δήλωσε ο Κρίστερσον από την Ουάσινγκτον μετά από συνάντηση με τον Μπλίνκεν. “Θα μοιραστούμε τα βάρη, τις ευθύνες και τους κινδύνους με τους συμμάχους μας”, τόνισε.
Πλήγμα για Πούτιν
Για το ΝΑΤΟ, η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας – που μοιράζονται μεγάλα σύνορα με τη Ρωσία – είναι οι σημαντικότερες προσθήκες εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται επίσης για ένα πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει την περαιτέρω επέκταση και ενίσχυση της συμμαχίας.
Ο Χακάν Γιουσέλ, 54 ετών, εργαζόμενος στον τομέα της πληροφορικής στη Σουηδία, δήλωσε σχετικά με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ: “Πριν, ήμασταν έξω και νιώθαμε λίγο απομονωμένοι… Νομίζω ότι η απειλή από τη Ρωσία, θα είναι πολύ μικρότερη τώρα”.
Η σκανδιναβική χώρα θα προσθέσει υποβρύχια και έναν σημαντικό στόλο μαχητικών αεροσκαφών Gripen εγχώριας παραγωγής στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και θα αποτελέσει κρίσιμο σύνδεσμο μεταξύ του Ατλαντικού και της Βαλτικής.
Η Ρωσία έχει απειλήσει από τη μεριά της να λάβει απροσδιόριστα “αντίμετρα” ως απάντηση στην ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.
“Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι πραγματικά σαν να αγοράζεις ασφάλιση, τουλάχιστον όσο οι ΗΠΑ είναι πραγματικά πρόθυμες να έχουν τον ρόλο του ασφαλιστή”, δήλωσε η Μπάρμπαρα Κουνζ, ερευνήτρια στο think tank SIPRI.
Ενώ η Στοκχόλμη πλησίαζε όλο και περισσότερο στο ΝΑΤΟ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ένταξη σηματοδοτεί μια σαφή στροφή από την πολιτική του παρελθόντος, όταν για περισσότερα από 200 χρόνια η Σουηδία απέφευγε τις στρατιωτικές συμμαχίες και υιοθετούσε ουδέτερη στάση σε περιόδους πολέμου.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, απέκτησε διεθνή φήμη ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, οι διαδοχικές κυβερνήσεις μείωσαν τις στρατιωτικές δαπάνες.
Μόλις το 2021, ο υπουργός Άμυνας της χώρας είχε απορρίψει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μόνο που η τότε κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών υπέβαλε αίτημα, μαζί με τη γειτονική Φινλανδία, λίγους μήνες αργότερα.
“Φαντάζομαι ότι[η Σουηδία έπρεπε να πάρει πραγματικά θέση και είμαι ευτυχής που το κάναμε και που μας προστατεύει το ΝΑΤΟ, επειδή η ένταση με τη Ρωσία αυξάνεται εδώ και μερικά χρόνια”, δήλωσε ο Καρλ Φρέντρικ Ασπεγκρεν, 28 ετών, φοιτητής στη Στοκχόλμη.
Ενώ η Φινλανδία εντάχθηκε στη συμμαχία πέρυσι, η Σουηδία βρισκόταν σε αναμονή, καθώς η Τουρκία και η Ουγγαρία, οι οποίες διατηρούν θερμές σχέσεις με τη Ρωσία, καθυστέρησαν να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία ενέκρινε εν τέλει το αίτημα της Σουηδίας τον Ιανουάριο.
Η Ουγγαρία καθυστέρησε την απόφασή της σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας μέχρι που ο Κρίστερσον πραγματοποίησε επίσκεψη καλής θέλησης στη Βουδαπέστη στις 23 Φεβρουαρίου, με τις δύο χώρες να καταλήγουν σε συμφωνία για μαχητικά αεροσκάφη.