Επίσημα-κάτω-από-το-όριο-“πείνας”-ο-κατώτατος-μισθός-στην-Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσημα κάτω από το όριο “πείνας” ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία

Μια μελέτη συνδικαλιστικών οργανώσεων έθεσε το όριο πείνας της Τουρκίας για τον Μάρτιο στις 16.793 τουρκικές λίρες (523 δολάρια), ελαφρώς κάτω από τον κατώτατο μισθό των 17.002 τουρκικών λιρών, που θέσπισε λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε η Συνομοσπονδία Τουρκικών Συνδικάτων (TÜRK-İŞ).

Σύμφωνα με τη μελέτη, το όριο πείνας για μια τετραμελή οικογένεια ανήλθε στις 16.793 λιρες, ενώ το όριο της φτώχειας ήταν 54.700 τουρκικές λίρες (1.705 δολάρια), ένας αριθμός που ξεπερνάει το τριπλάσιο του κατώτατου μισθού, για το ίδιο μέσο νοικοκυριό.

Στη μελέτη, το όριο πείνας ορίζεται ως το χρηματικό ποσό που χρειάζεται να ξοδέψει μια τετραμελής οικογένεια που ζει στην πρωτεύουσα Άγκυρα για υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ενώ το όριο της φτώχειας λαμβάνει υπόψη άλλα έξοδα όπως ρούχα, στέγαση (ενοίκιο και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας), μεταφορές, εκπαίδευση και υγεία.

Η μελέτη έδειξε ότι οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 3,29% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και 75,09% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

“Η αύξηση στην τιμή των βασικών αγαθών και υπηρεσιών επηρεάζει αρνητικά τα οικονομικά [των ανθρώπων]”, ανέφερε το εργατικό σωματείο. “Η αγοραστική δύναμη των μισθών συνεχίζει να μειώνεται κάθε μήνα”.

Η TÜRK-İŞ είπε επίσης ότι η αύξηση των τιμών των τροφίμων ήρθε παρά τις προεκλογικές εκπτώσεις που διαφημίστηκαν με την ευκαιρία του Ραμαζανιού, του ιερού μουσουλμανικού μήνα που ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου.

Ο σημερινός κατώτατος μισθός ανακοινώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η Τουρκία είναι γνωστή για το σχετικά υψηλό ποσοστό του εργατικού δυναμικού της που πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό. Τα εργατικά συνδικάτα εκτιμούν ότι περίπου οι μισοί εργαζόμενοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό ή ένα ποσό που κινείται σε εκείνη την περιοχή.

Η χώρα φυσικά διαθέτει επίσης έναν σημαντικό τομέα μαύρης εργασίας με πολλούς ανθρώπους να εργάζονται ανεπίσημα, πράγμα που κρατά κατά ένα μικρό βαθμό τις ισορροπίες στα επίσημα νούμερα, ειδάλλως η κατάσταση είναι αρκετές φορές πιο τραγική από αυτό που δείχνουν οι αριθμοί.

Την όλη κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει ο πληθωρισμός, ο οποίος σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΤÜİK, επιταχύνθηκε ελαφρώς το Μάρτιο στην Τουρκία φθάνοντας το 68,5% σε ετήσια βάση έναντι 67,1% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα από το τουρκικό ινστιτούτο στατιστικής. Η μεγάλη αύξηση των τιμών καταναλωτή, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3,16% το Μάρτιο σε σχέση με το Φεβρουάριο, αναφέρεται ως μία από τις κύριες αιτίες για την ήττα του AKP στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής.

— tuik.gov.tr (@tuikbilgi) April 3, 2024

Μια ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων, η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG) εκτιμά από την πλευρά της ότι ο πληθωρισμός έφθασε το 124,63% σε ετήσια βάση το Μάρτιο στην Τουρκία, με άνοδο των τιμών κατά 5,68% σε διάστημα μηνός. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, η αύξηση των τιμών, η οποία τροφοδοτείται από τη σχεδόν διαρκή υποτίμηση της τουρκικής λίρας, πλήττει ιδιαίτερα την εκπαίδευση (+140,1%), την υγεία (+80,25%), τις μεταφορές (+79,9%) και τα τρόφιμα (+70,4%).

ENAGrup Consumer Price Index (E-CPI) increased by 5.68% in March, 2024.

E-CPI increased by 124.63% in the last 12 months

— ENAG (@ENAGRUP) April 3, 2024

“Στην αγορά, (είναι) μια τιμή το πρωί, άλλη τιμή το βράδυ. Δεν μπορώ να ζήσω αν πουλήσω καλαμπόκι σε φθηνότερη τιμή”, είπε ο Οσμάν Καρακότς, 64 ετών, ο οποίος πουλά ψημένο καλαμπόκι για 30 λίρες (0,93 δολάρια) το ένα, έξω από ένα τζαμί στην Αιγυπτιακή Αγορά της Κωνσταντινούπολης. “Είναι το προϊόν της χώρας μας, αλλά δύσκολα μπορούμε να το αγοράσουμε”, πρόσθεσε.

Ένα μέρος της αύξησης των τιμών τα τελευταία χρόνια οφείλεται στις ανορθόδοξες απόψεις του Ερντογάν για τη νομισματική πολιτική. Η TCMB απαριθμεί άλλους παράγοντες που εξακολουθούν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένου του αδύναμου νομίσματος της λίρας – πτώση 40% έναντι του δολαρίου σε ένα χρόνο – ένα τεράστιο άλμα στον κατώτατο μισθό τον Ιανουάριο και το αυξημένο κόστος για τρόφιμα και καύσιμα. Η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της για μείωση των δαπανών για να πλαισιώσει τις προσπάθειες της TCMB να επιβραδύνει την ανάπτυξη των τιμών, είπε ο οικονομολόγος Murat Sagman, ιδρυτής της Sagam Strategy Advisory..

“Είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο πληθωρισμός, να γίνει η όλη πολιτική αυστηρή για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα”, είπε. Ο Nicholas Farr της Capital Economics σχολίασε ότι “επιφυλάσσεται περαιτέρω νομισματική σύσφιξη… θα χρειαστεί επίσης μια πιο συντονισμένη προσπάθεια για σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής”.

“Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο μέχρι να επιτύχουμε τον στόχο μας για σταθερότητα των τιμών, που είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ. 

Οι αγοραστές στην Αιγυπτιακή Αγορά (Mısır Çarşısı) της Κωνσταντινούπολης ήταν εμφατικοί στο ότι ένιωσαν τις επιπτώσεις. Πολλοί που περιηγήθηκαν στους πάγκους γεμάτους ελιές, ψάρια, τυριά και μπαχαρικά ήταν συνταξιούχοι που ζούσαν με εισοδήματα περίπου 10.000 λιρών το μήνα. “Ψηφίζω Ερντογάν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου… εμπιστευτήκαμε τον Ταγίπ και κλείσαμε τα μάτια σε όλα, αλλά φτάνει”, είπε η Λέιλα Ντουμάν, μια νοικοκυρά στα 60 της, με ισλαμική μαντίλα. “Δίνουν 10.000 λίρες στους συνταξιούχους: να πληρώνουν οι άνθρωποι το νοίκι τους ή να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους με αυτό;” διερωτήθηκε. Ο σύζυγός της Σερίφ, ένας 63χρονος που εργάζεται στην αρχή αυτοκινητοδρόμων, είπε ότι “δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από φόβο” καθώς η βασική σύνταξη “δεν αρκεί”. Το ζευγάρι έδειξε δύο μικρές πλαστικές σακούλες για ψώνια που είπαν ότι τους κόστισαν 3.000 λίρες, με αντικείμενα που περιλαμβάνουν 100 γραμμάρια καφέ και παιχνίδια για την εγγονή τους. “Τα χρήματά μας λιώνουν κάθε μέρα”, είπε ο Σερίφ.

Ένας παράγοντας υπέρ του Ερντογάν είναι η έλλειψη εκλογών έως ότου οι Τούρκοι ψηφίσουν για τον πρόεδρό τους το 2028, πράγμα που προσφέροντας ένα παράθυρο για δυνητικά επώδυνα βήματα για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών. “Έχουμε πολύ χρόνο για να κάνουμε όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”, αλλά “νομίζω ότι θα δούμε επιβράδυνση της οικονομίας” με υψηλά ποσοστά και περιορισμένες δαπάνες, δήλωσε ο οικονομολόγος Sagman. Η πρόκληση για την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών είναι “να πάει σε μια ήπια προσγείωση (αντί) σε μια σκληρή προσγείωση”, πρόσθεσε. Αυτοί οι όροι κάνουν μια διάκριση μεταξύ της περιστολής της αύξησης των τιμών χωρίς να πατάξουν εντελώς τα φρένα στη δραστηριότητα, έναντι των μέτρων καταπολέμησης του πληθωρισμού που πυροδοτούν μια σοβαρή ύφεση.

Π.Κ.

Related posts

Βραζιλία: “Βολές” Λούλα κατά Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα

timesadmin

Ερντογάν: “Είναι υποχρέωσή μας να ενεργήσουμε με αλληλεγγύη προς τους Τουρκοκύπριους”

timesadmin

Διακήρυξη συνεργασίας στην πυρηνική ενέργεια υπέγραψαν Γαλλία και Βουλγαρία

timesadmin

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν – Φιντάν μετά την κατάρριψη του τουρκικού drone στη βόρεια Συρία

timesadmin

Οι ΥΠΕΞ της Ουκρανίας και της Κίνας συζητούν τις προοπτικές ειρήνης με τη Ρωσία

timesadmin

Επίσκεψη Μακρόν στα τέλη Ιανουαρίου στη Σουηδία

timesadmin