Εντός-εξαμήνου-θα-γίνεται-η-πιστοποίηση-δαπανών-έρευνας-και-ανάπτυξης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός εξαμήνου θα γίνεται η πιστοποίηση δαπανών έρευνας και ανάπτυξης

Επιταχύνεται η διαδικασία ελέγχου πιστοποίησης δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) προκειμένου αυτές να αποστέλλονται στις δικαιούχες επιχειρήσεις και στις αρμόδιες φορολογικές αρχές εντός διαστήματος 6 μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με το ν. 4965/2022 (Α’ 162), ‘Αρθρο 12, με το οποίο τροποποιήθηκε το προηγούμενο ‘Αρθρο 22 Α του ν. 4172/2013 (Α 167’), καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή έκθεσης ελέγχου από ορκωτό ελεγκτή – λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία για αιτούμενο ύψος δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας από μια επιχείρηση άνω του ποσού των 60.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω αλλαγές αφορούν στις πιστοποιήσεις των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας από το φορολογικό έτος 2022 και στο εξής, ώστε να μην υπάρχει αιφνιδιασμός των εταιρειών.

Στόχος είναι να επισπευστούν οι διαδικασίες πιστοποίησης των δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης R&D). Ήδη, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, έχουν γίνει άλματα προόδου ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια του παρελθόντος και παρέχονται επιπλέον φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο σε Ε&Α.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: “Η Ελλάδα επί Κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εξελιχθεί σε μια από τις πλέον ελκυστικές χώρες για την Ε&Α με πολλές και εξαιρετικά σημαντικές επενδύσεις, που δημιούργησαν πολλές νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για επιστήμονες υψηλών προσόντων. Αξιοποιώντας το θετικό μομέντουμ και απαντώντας θετικά σε μια υπαρκτή ανάγκη των επιχειρήσεων, προχωρήσαμε σε μια καινούργια νομοθετική ρύθμιση βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο ώστε να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε τις επενδύσεις σε Ε & Α. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να είναι με τους πρωταγωνιστές του 21ου αιώνα”.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας ανέφερε τα εξής: “Η Ελλάδα, διαθέτει εδώ και δύο χρόνια ένα από τα ελκυστικότερα πλαίσια υπέρ-εκπτώσεων δαπανών έρευνας & ανάπτυξης στην Ευρώπη. Το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον εταιρειών υποχρεώνει και την Πολιτεία να προσαρμοστεί στις ανάγκες της αγοράς και να προχωρήσει σε τροποποιήσεις ώστε η πιστοποίηση δαπανών έρευνας και ανάπτυξης να γίνεται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Η τροποποίηση που ψηφίσαμε πρόσφατα στην Βουλή στοχεύει στη σημαντική βελτίωση και επίσπευση της διαδικασίας πιστοποίησης δαπανών Ε&Α και μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στους στόχους μας”.

Πηγή: ---

Related posts

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε 11,9% ο κύκλος εργασιών για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου το 2021

timesadmin

Στις 30 Νοεμβρίου θα καταβάλει τα επιδόματα ο ΟΠΕΚΑ

timesadmin

Ιδιωτικό χρέος: Ρυθμίστηκαν 632.998 δάνεια

timesadmin

Επαναπροκηρύσσεται ο διαγωνισμός για το Θριάσιο ΙΙ – “Πράσινο φως” από το υπουργείο Υποδομών

timesadmin

“Φωτιά” στις κρατήσεις Αυγούστου-Σεπτεμβρίου

timesadmin

Υπεγράφη η προκήρυξη για το καθεστώς “Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων” του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

timesadmin