Εντείνεται-η-πολιτική-κρίση-στη-Σλοβακία
ΚΟΣΜΟΣ

Εντείνεται η πολιτική κρίση στη Σλοβακία

Η απόπειρα δολοφονίας του Ρόμπερτ Φίτσο έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Σλοβακία βιώνει μια ακόμη περίοδο πολιτικής αναταραχής – αναταραχή που σε μεγάλο βαθμό δημιούργησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, σχολιάζει το BBC σε ανάλυση του.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν την ημέρα που το κοινοβούλιο άρχισε να συζητά την πρόταση περί κατάργησης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Σλοβακίας. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τον αντικαταστήσει με έναν θεσμό που -κατά τους πολιτικούς της αντιπάλους- θα είναι υπό την εποπτεία της, αν όχι υπό τον έλεγχο της και σίγουρα θα λειτουργεί προς όφελος του λαϊκιστικού-εθνικιστικού συνασπισμού.

Η εν λόγω πρόταση οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις (ορισμένες από τις οποίες οργανώθηκαν από τη φιλελεύθερη φιλοδυτική αντιπολίτευση) υπέρ της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη χώρα.

Ταυτόχρονα, οι μεταρρυθμίσεις του Φίτσο στον τομέα της δικαιοσύνης έχουν επίσης οδηγήσει μαζικά τους πολίτες στους δρόμους. Εντονότερες αντιδράσεις προκλήθηκαν από την κατάργηση της Ειδικής Εισαγγελίας που είχε συσταθεί για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, με ορισμένα μέλη του κόμματος του Φίτσο να εμπλέκονται σε σχετικές υποθέσεις. 

Παρ’ όλα αυτά, οι μαζικές και θορυβώδεις κατά τα άλλα διαμαρτυρίες, παρέμεναν απολύτως ειρηνικές. Το πολιτικό θερμόμετρο μπορεί να ανέβαινε σταδιακά από τη στιγμή του σχηματισμού της κυβέρνησης Φίτσι, η επίθεση όμως προς τον πρωθυπουργό της χώρας μπορεί να αποτελέσει τη βολή που θα οδηγήσει τη Σλοβακία σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αντρέι Ντάνκο, ηγέτης του υπερεθνικιστικού Σλοβακικού Εθνικού Κόμματος, έσπευσε να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για την επίθεση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “η χώρα οδεύει προς πολιτικό πόλεμο”.

Related posts

Wells Fargo: Μείωση κερδών το α’ τρίμηνο, υποχώρησαν τα έσοδα από τόκους

timesadmin

Στη Λωρίδα της Γάζας, η “χαρά του ραμαζανιού” θύμα του πολέμου

protothema.gr

ΟΗΕ-Γάζα: Οι ισραηλινές καταστροφές που στοχεύουν στο να δημιουργήσουν μια “ουδέτερη ζώνη” συνιστούν “έγκλημα πολέμου”

timesadmin

Ερντογάν: Όχι μόνο “απώλεια ψήφων”, αλλά και “απώλεια αίματος και ψυχής”

wp-needuser

Λαβρόφ: Η Δύση διεξάγει υβριδικό πόλεμο κατά τη Ρωσίας και σκοτώνει τον ΟΑΣΕ

timesadmin

Νετανιάχου: Συνεχίζουμε τον δίκαιο πόλεμο

timesadmin