Ενδυναμώνοντας-επαγγελματικούς-δεσμούς:-Οι-πρόσφατες-συνεργασίες-της-Κοστά-Ρίκα-στην-Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδυναμώνοντας επαγγελματικούς δεσμούς: Οι πρόσφατες συνεργασίες της Κοστά Ρίκα στην Ελλάδα

Σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης διμερών οικονομικών σχέσεων, η Εμπορική Ακόλουθος της Κόστα Ρίκα, σε Ελλάδα και Ισραήλ, κυρία Νταϊάνα Κορντέρο, πραγματοποίησε τη δεύτερη επίσκεψή της στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια. Ο πρωταρχικός της σκοπός: να επισκευθεί την έκθεση “Athens Food Expo 2024”, να συνδεθεί με σημαντικούς παράγοντες της αγοράς και να διερευνήσει το ενδεχόμενο συμμετοχής, ως εκθέτης, στα επόμενα χρόνια. Μαζί της, μια ομάδα τριών δυναμικών γυναικών, που με θέρμη υποστηρίζουν τις προσπάθειές της να εγκαθιδρύσει την παρουσία της Κόστα Ρίκα, σε Ελλάδα και Ισραήλ.

Η φήμη της χώρας της προηγείται, ως εύφορο έδαφος για αγροτική παραγωγή, με τα εξαιρετικά της τροπικά φρούτα, κυρίως ανανάδες, μπανάνες και μάνγκο να προτιμώνται από καταναλωτές, σε όλο τον κόσμο. Με αυτό το δεδομένο, υπάρχει πολύς χώρος για επαγγελματικές ευκαιρίες εισαγωγής τέτοιων προϊόντων στην Ελλάδα.  Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί για τα αγαθά της Κόστα Ρίκα, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών (με μερίδιο 18% αυτών), δεν πρέπει να παραβλέπεται η σημασία συμμετοχής σε μια τέτοια αγορά. 

Μια βαθύτερη ανάλυση των εξαγωγών, προς την Ε.Ε., αναδεικνύει μια πολυεπίπεδη εικόνα: τα αγροτικά προϊόντα, με τις μπανάνες, τους ανανάδες και τον καφέ, κυριαρχούν με ποσοστό 44%, αποτελώντας το κυριότερο μερίδιο. Παράλληλα, ιατρικές συσκευές και φαγώσιμα (κομπόστες, αποξηραμένα φρούτα, φοινικέλαιο), συμβάλλουν σημαντικά, με ποσοστά 39% και 11%, αντίστοιχα. 

Παρά τη γενικότερη δυναμική, η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανεξερεύνητη αγορά, για τις εξαγωγές της Κόστα Ρίκα, στην Ευρώπη. Τελευταία όμως γίνονται προσπάθειες μεταστροφής αυτής της εικόνας. Μόνο το 2021, είκοσι εταιρίες της Κόστα Ρίκα επιχείρησαν στην Ελλάδα. Από καφέ μέχρι τροπικά φρούτα, προσπάθησαν να δημιουργήσουν στοχευμένες αγορές στη χώρα μας.

Ως διπλωμάτις και Διευθύντρια της Procomer, σε Ελλάδα και Ισραήλ, η κυρία Κορντέρο και ο ρόλος της στην αναζωογόνηση των επαγγελματικών δεσμών με την Ελλάδα, δεν μπορεί να παραγνωριστεί. Οι πρωτοποριακές της ενέργειες προ διετίας, που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν τη φιλοξενία Business Breakfast Meeting, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, σηματοδότησαν την αλλαγή στις διμερείς σχέσεις, ξεκινώντας με μια σημαντική συμφωνία προμήθειας καφέ, ύψους 1.8 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Αναγνωρίζοντας τη συγκυρία, η επερχόμενη επίσκεψη της κυρίας Κορντέρο στην Αθήνα, το Μάϊο, καταδεικνύει τη δέσμευση της Κόστα Ρίκα, για τη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών. Προγραμματισμένες παρουσιάσεις και σεμινάρια, στα μέλη του ΕΒΕΑ, στοχεύουν σε περαιτέρω συνεργασίες και αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες.

Καθώς οι δύο χώρες ξεκινούν αυτό το ταξίδι οικονομικής συνύπαρξης, μοιραζόμενες κοινές αξίες καινοτομίας και βιωσιμότητας, βλέπουμε να ανοίγει νέο κεφάλαιο στις μεταξύ τους σχέσεις. Μέσω της διορατικότητας, στρατηγικών συμμαχιών και πνεύμα συνεργασίας, οι δύο χώρες προσβλέπουν στις ανταμοιβές υγιούς συνεργασίας, που ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια και βελτιώνει τις ζωές των πολιτών τους. 

FoodExpo

Για τον Ιούνιο 2024, η έκθεση FDI Summit – Costa Rica προσφέρει μια ολοκληρωμένη προοπτική των επενδυτικών ευκαιριών της Κόστα Ρίκα, παρουσιάζοντας την πρόταση αξίας της, τα φορολογικά της κίνητρα και τις ευεργετικές συνθήκες για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων.

Για τον Σεπτέμβριο 2024, προβλέπεται πρόσκληση στην έκθεση BTM της Κόστα Ρίκα, που αποτελεί μοναδική ευκαιρία για απευθείας συναντήσεις με εξαγωγείς, στον τομέα φαγητών, καφέ και ποτών. 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε:

Dyana Cordero, 
Director of the Trade and Investment Promotion Office of PROCOMER in Israel.
e-mail: dcordero@procomer.com
Telephone: (+972) 52-323-2719

Dirania Chatzimanolis 
Key Account Manager at Procomer for the Greek Market
E-mail: ceo@worldtechbridge.com
Telephone: (+30) 6945 892616

Related posts

Υπουργείο Εργασίας: Πρόγραμμα επιδότησης 1.300 μακροχρόνια ανέργων – Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι

timesadmin

Νέα ρύθμιση: Αυξάνεται στα 30.000 ευρώ το όριο οφειλής για τη σύνταξη – Παραμένουν 60 οι δόσεις για εξόφληση

timesadmin

Μείωση 2,8% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

wp-needuser

Σε 49 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι αποζημιώσεις για τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023

timesadmin

Άλμα 25,9% στα καινούργια αυτοκίνητα το 2023

timesadmin

Αλ. Σδούκου: Έρχεται επιδότηση για φωτοβολταϊκά σε αγρότες

timesadmin