Ελλάδα-και-άλλες-επτά-χώρες-της-ΕΕ-ζητούν-από-την-Κομισιόν-να-μπλοκάρει-τις-πρακτικές-των-πολυεθνικών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα και άλλες επτά χώρες της ΕΕ ζητούν από την Κομισιόν να μπλοκάρει τις πρακτικές των πολυεθνικών

Τέλος, στην πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών που αναγκάζουν τους λιανοπωλητές να πληρώνουν πολύ διαφορετικές τιμές για το ίδιο επώνυμο προϊόν θέλουν να βάλουν οκτώ κυβερνήσεις της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα..

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδουν οι FT, με έγγραφο που θα παρουσιάσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν να αυστηριοποιηθούν οι κανόνες ενιαίας αγοράς για να υπάρξουν απαγορεύσεις στο λεγόμενο παράλληλο εμπόριο, στο οποίο οι έμποροι λιανικής αγοράζουν προϊόντα φθηνότερα από άλλο κράτος μέλος.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, χώρες όπως το Βέλγιο, η Κροατία, η Δανία και η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν μια πρόταση από την Ολλανδία για τον τερματισμό των αποκαλούμενων “εδαφικών περιορισμών εφοδιασμού” (TSCs), σύμφωνα με τους οποίους υπάρχουν “διαφορετικές τιμές εντός της ΕΕ για πανομοιότυπα προϊόντα”.

Έρευνα της ολλανδικής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι τα TSC εφαρμόζονται σε 1 στα 25 προϊόντα, με τιμές κατά μέσο όρο 10% υψηλότερες από ό,τι στις φθηνότερες αγορές. Μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 16 κράτη μέλη το 2020 διαπίστωσε ότι τα TSC κοστίζουν στους καταναλωτές 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο 337,5 εκατ. ευρώ  στη Mondelēz International, Inc. (Mondelēz) για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ κρατών μελών, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε. 

Το πρόστιμο-μαμούθ ακολουθεί τις πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπου της Επιτροπής μετά την επιστολή Μητσοτάκη ότι η Κομισιόν “παραμένει προσηλωμένη στην κατάργηση των αδικαιολόγητων ρυθμιστικών και μη φραγμών για να διασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς”.

ειώνει η Επιτροπή στην ανακοίνωση της, η Mondelēz, με έδρα τις ΗΠΑ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς προϊόντων σοκολάτας και μπισκότων στον κόσμο. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει γνωστές μάρκες σοκολάτας και μπισκότων όπως Côte d’Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone και TUC και μέχρι το 2015 μάρκες καφέ όπως HAG, Jacobs και Velours Noir.

Related posts

Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου

timesadmin

Γιατί τα επιτόκια δεν φρέναραν την οικονομία – Πόσες αυξήσεις έρχονται ακόμη

timesadmin

Τράπεζες: Έχασε ή κέρδισε ο φορολογούμενος από την ανακεφαλαιοποίηση;

timesadmin

Μίνι ψαλίδι στις αυξήσεις συντάξεων για το 2024 – Ο λόγος

timesadmin

Πώς η ελληνική αγορά έγινε χθες η 3η φθηνότερη στην Ευρώπη

timesadmin

ΥΠΑΑΤ: Διευκρινίσεις για τις ενισχύσεις σε παραγωγούς που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2023

timesadmin