Ελβετία:-Κατώτερη-των-προσδοκιών-η-ανάπτυξη-στο-τρίτο-τρίμηνο
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Κατώτερη των προσδοκιών η ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο

Με ρυθμό χαμηλότερο των προσδοκιών αναπτύχθηκε η οικονομία της Ελβετίας στο τρίτο τρίμηνο του 2022, με το ΑΕΠ να ενισχύεται κατά 0,2% έναντι του προηγούμενου τριμήνου και κατά 0,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων της χώρας..

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και ο μηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης του δευτέρου τριμήνου, στο 0,1%, με το ΑΕΠ ωστόσο σε ετήσια βάση να ενισχύεται το προηγούμενο τρίμηνο κατά 2,2%.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση του ελβετικού ΑΕΠ κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1% σε ετήσια. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας, την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομία στο τρίτο τρίμηνο του έτους τροφοδότησαν οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αυξήθηκαν παρά τον σχετικά υψηλό πληθωρισμό. 

Οι τομείς των υπηρεσιών διαμονής και των τροφίμων συνέχισαν να ανακάμπτουν από την ύφεση που σχετίζεται με την πανδημία. Οι επενδύσεις σε εξοπλισμό επίσης αυξήθηκαν, ο τομέας των υπηρεσιών εμφάνισε ανάπτυξη σε ευρεία βάση, ενώ αντίθετα ορισμένου από τους πιο κυκλικούς τομείς της βιομηχανίας επιβραδύνθηκαν λόγω των προκλήσεων που προκαλεί το διεθνές περιβάλλον.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Ελβετίας ανέφερε ότι δεν βλέπει άμεση ανάγκη για τη λήψη μέτρων ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, σημειώνοντας ότι η οικονομία εξελίσσεται καλά, η ανεργία είναι χαμηλή και ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί το επόμενο έτος.

Ο πληθωρισμός στη χώρα αυξήθηκε με χαμηλότερο του αναμενόμενου ρυθμό τον Οκτώβριο, κατά 3%, υπερβαίνοντας ωστόσο για ένατο διαδοχικό μήνα το εύρος του 0%-2% που έχει θέση η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η κυβέρνηση πάντως τον Σεπτέμβριο μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη, επικαλούμενη αυξανόμενους κινδύνους από μια “τεταμένη ενεργειακή κατάσταση και απότομες αυξήσεις τιμών”. Τώρα αναμένει ανάπτυξη 2,0% φέτος και 1,1% το 2023.

Related posts

Στροφή Σούνακ 180 μοιρών με φοροελαφρύνσεις;

timesadmin

Νέο κύμα επιστράτευσης στη Ρωσία;

timesadmin

Γερμανικός Τύπος: Υπέρ των κινητοποιήσεων όλο και περισσότεροι Γάλλοι

timesadmin

EY: Σε πλήρη υποχώρηση η αγορά δημόσιων εγγραφών μετά τα ιστορικά υψηλά

timesadmin

Ουκρανία: Κλείνουν δωμάτια Airbnb για να στηρίξουν οικονομικά Ουκρανούς πολίτες

timesadmin

Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν δεν έχει λάβει προς ώρας απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

timesadmin