Ελβετία:-Η-Γενεύη-έχει-γίνει-κέντρο-ρωσικού-κατασκοπευτικού-δικτύου
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Η Γενεύη έχει γίνει κέντρο ρωσικού κατασκοπευτικού δικτύου

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελβετίας, σε έκθεση της ισχυρίζεται ότι η Γενεύη έχει γίνει συντονιστικό κέντρο της ρωσικής κατασκοπείας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις ελβετικές μυστικές υπηρεσίες, ο αριθμός των Ρώσων μυστικών πρακτόρων μετριέται σε τουλάχιστον δεκάδες.

Η έκθεση αναφέρει ότι αφού διάφορες ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να αποκαλύπτουν και να απελαύνουν Ρώσους κατασκόπους, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αποφάσισαν προφανώς να τους μεταφέρουν στην Ελβετία, μια ουδέτερη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ελβετίας και της Ρωσίας επιδεινώθηκαν μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ελβετία συμμετέχει στις περισσότερες από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Μόσχα. Ο Ελβετός πρόεδρος Ιγκνάσιο Κασσίς είχε δηλώσει τότε ότι η Ελβετία δεν παύει να είναι το κέντρο της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αλλά έχει καθήκον να δείξει ποιες αξίες υποστηρίζει και ποια πολιτικά όρια θεωρεί απαραίτητα.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Κρίστιαν Ντούσετ, ο οποίος την δεκαετία του 2000 είχε εργαστεί ως πολιτικός σύμβουλος της ελβετικής πρεσβείας στη Μόσχα και αργότερα ως διπλωματικός σύμβουλος του Ελβετού προέδρου, επιβεβαίωσε επίσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tages-Anzeiger, ότι “η Γενεύη παραμένει το κέντρο της κατασκοπευτικής δραστηριότητας. Γνωρίζουμε ότι αρκετές δεκάδες πράκτορες δραστηριοποιούνται εδώ, κατέχοντας θέσεις σε ρωσικές διπλωματικές και προξενικές αποστολές”.

Περίπου 200 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί από χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

- ---

Related posts

Μπόστιτς (Fed): Περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων αν επιμείνει ο πληθωρισμός

timesadmin

Ο Ζελένσκι ζήτησε στο Νταβός επιβολή “μέγιστων κυρώσεων” στη Ρωσία

timesadmin

Μεσανατολικό: “Ανησυχία” 9 ευρωπαϊκών χωρών μετά την απόφαση του Ισραήλ να κλείσει γραφεία επτά παλαιστινιακών ΜΚΟ

timesadmin

Merck KGaA: Επενδύει περί τα 465 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στην Ιρλανδία

timesadmin

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου υπογράφουν την Πέμπτη Τουρκία – Ουκρανία

timesadmin

Intesa Sanpaolo: Εργάζεται για την πώληση των ρωσικών της δραστηριοτήτων

timesadmin