thetimes.gr
Ελάφρυνση-του-χρέους-κατά-6-δισ.-ευρώ-αποφάσισε-το-Εurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάφρυνση του χρέους κατά 6 δισ. ευρώ αποφάσισε το Εurogroup

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:54

-|- 

Το οριστικό τέλος της ενισχυμένης εποπτείας και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που την συνόδευαν (όπως η καταβολή των κερδών των ομολόγων και το επιτοκιακό πέναλτι του 2012) αποφάσισε σήμερα το Eurogroup για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup τονίζεται ότι η εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων καθώς και η απελευθέρωση της τελικής δόσης των μέτρων για το χρέος που υπόκεινται σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως συμφωνήθηκε σήμερα, σηματοδοτεί το τέλος των τακτικών συζητήσεων του Eurogroup σχετικά με τα μέτρα που υπόκεινται σε πολιτική χρέους από τον Ιούνιο του 2018.

Το Eurogroup σημειώνει ότι με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP-ANFA, (655 εκατ. ευρώ),  τη μείωση στο μηδέν του αυξητικού τόκου περιθωρίου για ορισμένα δάνεια του EFSF για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, καθώς και τη μείωση στο μηδέν του περιθωρίου ενίσχυσης από το 2023. Με άλλα λόγια διαγράφει ποσό ύψους 6 δισ. για το δάνειο των 11 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα το 2012 από τον EFSF.

Το Eurogroup στην ανακοίνωσή του σημειώνει, ότι οι μεταρρυθμίσεις προχώρησαν, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ολοκληρώσει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της, καθώς και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η αποδέσμευση μιας τελικής δόσης μέτρων για το χρέος που εξαρτάται από την πολιτική.

Οι επερχόμενες μεταρρυθμίσεις 

Τονίζεται ωστόσο ότι η παγκόσμια αστάθεια που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που εντοπίστηκαν στην πρώτη έκθεση επιτήρησης μετά το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, της πρωτοβάθμιας υγείας μεταρρύθμιση περίθαλψης, κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, εκκρεμείς υποθέσεις αφερεγγυότητας νοικοκυριών και κρατικές εγγυήσεις, καθώς και η εφαρμογή του Οργανισμού Sale and Lease Back για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής του πλαισίου αφερεγγυότητας. Επιπλέον, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα συνεχίσει να παρέχει σημαντική ώθηση στην οικονομία, καθώς και ισχυρό καταλύτη για τις προσπάθειες προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. “Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, και ειδικότερα την προθυμία τους να διασφαλίσουν ταχέως την ομαλή λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, και από αυτή την άποψη, προσβλέπουμε στη δεύτερη εποπτεία μετά το πρόγραμμα Έκθεση, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί την άνοιξη του 2023.”

Σταϊκούρας : Εξαιρετική ημέρα για την Ελλάδα 

“Σήμερα είναι μια εξαιρετική ημέρα για την Ελλάδα και τους πολίτες της” τόνισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Για “απόφαση-ορόσημο” για την Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίασή του Eurogroup κάνει λόγο σε δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πρόκειται για “απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται ότι, σε συνέχεια της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα και η οικονομία μας – παρά τις πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις – καταγράφει θετική πορεία και ευοίωνες προοπτικές”, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει:

“Απόφαση με την οποία πιστοποιείται ότι η Ελλάδα, μέσα σε αντίξοες – διεθνώς – συνθήκες, συνεχίζει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Απόφαση με την οποία επιβραβεύεται η εντατική και συστηματική δουλειά κοινωνίας και πολιτείας, μέσα από την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν:

-την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (τα γνωστά ANFA/SMP), η οποία – σημειωτέον – εκκρεμούσε από το 1ο εξάμηνο του 2019,

-τον μηδενισμό, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και

-τον μόνιμο μηδενισμό – για πρώτη φορά – του περιθωρίου αυτού, από το 2023 και μετά.

Συνεχίζουμε – και θα συνεχίσουμε – να εργαζόμαστε με σχέδιο, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πατρίδας μας, αλλά και πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα ακόμα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη”, καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών.

Related posts

Χρ. Σταϊκούρας σε ΕΒΕΑ: Τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η Κυβέρνηση είναι έκτακτα, προσωρινά και στοχευμένα

timesadmin

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Δικαιώνονται οι θέσεις των μικρομεσαίων για την ανάγκη λήψης μέτρων

timesadmin

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για τα Εθνικά Λιπάσματα

timesadmin

Στο “νήμα” κρίνεται το ξεπάγωμα των τριετιών το 2024 στον ιδιωτικό τομέα

timesadmin

Άλμα τζίρου για τα καταλύματα, ισχυρή άνοδος και για την εστίαση τον Ιούλιο σε ετήσια βάση

timesadmin

Πώς θα γίνει αναδρομικός έλεγχος για την παραγραφή ασφαλιστικών οφειλών

timesadmin