ΕΚΤ:-Σε-χαμηλό-δυόμιση-ετών-οι-πληθωριστικές-προσδοκίες-τον-Απρίλιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Σε χαμηλό δυόμιση ετών οι πληθωριστικές προσδοκίες τον Απρίλιο

Ελαφρώς μειωμένες εμφανίστηκαν οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό το επόμενο διάστημα στη μηνιαία έρευνα της ΕΚΤ, υποχωρώντας όμως στο χαμηλότερο επίπεδο που έχουν βρεθεί εδώ και δυόμιση περίπου χρόνια.

Ειδικότερα, η μέση εκτίμηση των καταναλωτών τον Απρίλιο βλέπει αύξηση του πληθωρισμού με ρυθμό 2,4% στους επόμενους 12 μήνες μετά το 3% του Μαρτίου, με την ΕΚΤ να σημειώνει ότι πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι δείκτης υποχώρησε επίσης στο στο 2,4% σε βάθος τριετίας από το 2,5% που ήταν σταθερά η μέση εκτίμηση τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ, οι εξελίξεις στην αντίληψη και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν σχετικά στα ίδια επίπεδα μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων, αν και κάπως χαμηλότερες για το πιο εύρωστο 20%.

Οι νεότεροι ερωτηθέντες (ηλικίας 18-34) συνέχισαν να εκφράζουν χαμηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε σχέση με τους μεγαλύτερους (ηλικίες 35-54 και 55-70 ετών) αν και γενικά υπάρχει σύγκλιση των αντιλήψεων μεταξύ των ηλικιακών ομάδων.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα της ΕΚΤ, οι προσδοκίες των καταναλωτών για αύξηση του ονομαστικού τους εισοδήματος παρέμειναν σταθερές στο 1,3%, ενώ οι αντιλήψεις για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών κατά τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκαν ελαφρά στο 6,3%, από 6,4% τον Μάρτιο.

Related posts

Άνοδος 43,61% στα νεόδμητα ακίνητα

timesadmin

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση 8 Κέντρων Υγείας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης

James Rollner

Αντίστροφη μέτρηση για την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες

timesadmin

Αύξηση 5% στις διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα τον Δεκέμβριο 2023

timesadmin

Τι κερδίζουν τα νοικοκυριά και οι φορολογούμενοι

timesadmin

Φραγμό στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων ΠΟΠ βάζει το ΥΠΑΑΤ

timesadmin