ΕΚΤ:-Ενδεχομένως-να-χρειαστούν-νέοι-κανόνες-για-τη-χρήση-της-ai-στα-χρηματοοικονομικά
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΚΤ: Ενδεχομένως να χρειαστούν νέοι κανόνες για τη χρήση της AI στα χρηματοοικονομικά

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα χρηματοοικονομικά είναι ακόμα στο βρεφικό στάδιο αλλά θα πρέπει να εποπτεύεται και πιθανώς να ρυθμίζεται ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές και να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία των αγορών, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε άρθρο της σήμερα. 

Η ΕΚΤ βλέπει έναν αριθμό ευκαιριών από τη χρήση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης από τράπεζες και άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, όπως η βελτιωμένη επεξεργασία πληροφοριών, πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες, ακόμα και καλύτερη ικανότητα για τον εντοπισμό κυβερνοεπιθέσεων. 

Η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί ταυτόχρονα για τους κινδύνους, όπως η συμπεριφορά αγέλης, η υπερβολική εξάρτηση σε έναν περιορισμένο αριθμό παρόχων και περισσότερο εξελιγμένες κυβερνοεπιθέσεις. 

“Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή της AI σε ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα θα πρέπει βρίσκεται υπό στενή εποπτεία καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται”, αναφέρει η ΕΚΤ σε άρθρο που δημοσίευσε στο πλαίσιο της τακτικής έκδοσης για τη Χρηματοοικονομική Σταθερότητα.

“Επιπλέον, ενδεχομένως να πρέπει να εξεταστούν ρυθμιστικές πρωτοβουλίες αν φανεί ότι δυνητικές αδυναμίες της αγοράς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από το υφιστάμενο εποπτικό πλαίσιο”, προσθέτει. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμορφώσει ήδη κανονισμούς που θα διέπουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η ΕΚΤ αναφέρει πάντως ότι η υιοθέτηση τέτοιων συστημάτων από ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές εταιρείες “είναι στα αρχικά στάδια”.

Related posts

Σούνακ: Πιθανότατα από πύραυλο από τη Γάζα το χτύπημα στο νοσοκομείο

timesadmin

Τσεχία και Πολωνία “δεν σκέπτονται” να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία

timesadmin

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει στο Ισραήλ προθεσμία για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα

timesadmin

Ιράκ: Στόχος ρουκετών η αμερικανική πρεσβεία στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης

timesadmin

Αϊτή: Επιδεινώνεται η βία – “Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι”, καλεί τους γονείς επικεφαλής συμμορίας

timesadmin

Πασινιάν: Ως Αρμενία δεν είμαστε σύμμαχοι της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία

timesadmin