ΕΚΤ-–-Γκ.-Μακλάουφ:-Ο-πληθωρισμός-θα-επιβραδυνθεί,-αλλά-δεν-θα-αυξηθούν-τα-επιτόκια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ – Γκ. Μακλάουφ: Ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί, αλλά δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια

Ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί το 2022 καθώς τα μπλοκαρίσματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι τιμές της ενέργειας υποχωρούν, αν και είναι πιθανό να παραμείνει σε πάνω από 2% στη ζώνη του ευρώ για το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γκάμπριελ Μακλάουφ (Gabriel Makhlouf), σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Makhlouf είπε ότι δεν αναμένει από την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια το 2022, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής “θα πρέπει να παρακολουθούν στενά”. Η “μεγάλη πρόκληση” θα είναι να παρακολουθούμε τυχόν δευτερογενείς επιπτώσεις του πληθωρισμού, όπως οι μισθοί που αυξάνονται χωρίς αντίστοιχες αυξήσεις στην παραγωγικότητα, είπε σε συνέντευξή του στο “The Bottom Line” της KCLR για μετάδοση το Σάββατο.

“Εάν δούμε κινδύνους τέτοιου είδους επιπτώσεων δεύτερου γύρου, τότε σίγουρα θα αναλάβουμε δράση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να το διαχειριστούμε”, είπε.

Οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό ρεκόρ 5% τον Δεκέμβριο μετά από αύξηση 4,9% τον Νοέμβριο.

“Βλέπουμε τον πληθωρισμό να μειώνεται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους”, δήλωσε ο διοικητής της Ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας. “Πιθανώς – στη ζώνη του ευρώ – να παραμείνει πάνω από 2% καθ ‘όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αλλά θα πέσει από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν.”

Καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία, η νομισματική πολιτική μπορεί να σφίξει σε σύγκριση με τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια, αν και ο ρυθμός είναι “αβέβαιος και προφανής”, είπε ο Makhlouf.


Ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια τον Δεκέμβριο και η ΕΚΤ αναμένει ότι οι Η.Π.Α. Για να το πράξει η Federal Reserve στην επόμενη συνεδρίασή της, η Ευρώπη είναι “πιθανώς σε ελαφρώς πιο αργό δρόμο για να δει αυτό που θα μπορούσατε να περιγράψετε ως ομαλοποίηση”, είπε ο Makhlouf.

Related posts

Υπογραφή συμβολαίων έως 31.5 βάσει βεβαιώσεων μηχανικού έως 31.3, ζητούν ΠΟΜΙΔΑ και συμβολαιογράφοι

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 17,9% του δείκτη τιμών εισροών και εκροών στη γεωργία-κτηνοτροφία

timesadmin

ΙΟΒΕ: Η εφαρμογή των μέτρων για μείωση των εκπομπών ρύπων μπορεί να αυξήσει το κόστος λειτουργίας της εγχώριας ακτοπλοΐας

timesadmin

Ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

timesadmin

Σε λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής επενδυτικών προτάσεων για χρηματοδότηση μέσω δανείων από το “Ελλάδα 2.0”

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Το 2021 καταγράφηκαν πέντε ναυτικά ατυχήματα σε ελληνικά εμπορικά πλοία

timesadmin