ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Φαβορί ο Ανδρουλάκης, αλλά ο Δούκας ελπίζει σε ανατροπή όπως στον Δήμο

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Φαβορί ο Ανδρουλάκης, αλλά ο Δούκας ελπίζει σε ανατροπή όπως στον Δήμο

Στις κάλπες από το πρωί για τον β΄γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ – Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δίνουν προβάδισμα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Oπως πάντα, κλειδί της εκλογής θεωρείται η συμμετοχή

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Στέφανος Τζανάκης

Φώφη Γιωτάκη

Αντίστροφα μετρά το ρολόι για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα να προσπαθούν να κερδίσουν το στοίχημα της ευρύτατης συμμετοχής και στη σημερινή καθοριστική κάλπη του δεύτερου γύρου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσέρχεται στη μάχη της κάλπης με τον αέρα του νικητή στον πρώτο γύρο και το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, ενώ ο Χάρης Δούκας φιλοδοξεί ότι έστω στο… παρά πέντε θα καταφέρει να καλύψει τη διαφορά και να πετύχει την ανατροπή, όπως συνέβη ένα χρόνο πριν στον Δήμο της Αθήνας. Το εύρος της συμμετοχής εκτιμάται ότι θα παίξει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, καθώς και οι δύο μονομάχοι επενδύουν στη διατήρηση των υποστηρικτών τους από τον πρώτο γύρο, παρότι η αύξηση του ποσοστού της αποχής πριμοδοτεί συνήθως τον πρώτο σε ψήφους.

Τα προγνωστικά λένε καταρχάς ότι η τελική μονομαχία θα σηκώσει εκ νέου από τον καναπέ πολλές χιλιάδες ψηφοφόρους, χωρίς ωστόσο οι δημοσκόποι που σκανάρουν τα δεδομένα να μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια ζυγαριάς πόσοι θα είναι εκείνοι που θα επιλέξουν τελικά την αποχή. H εκτίμηση πάντως που κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες είναι ότι η συμμετοχή θα γράψει τον αριθμό 2 μπροστά, δηλαδή θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τα 200.000 μέλη και φίλους. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2021. Τότε στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής (δεν είχε ακόμη επιστρέψει το όνομα και το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ), είχαν ψηφίσει 270.706 μέλη και φίλοι, ενώ τη δεύτερη Κυριακή, τον Δεκέμβρη του 2021, η συμμετοχή μειώθηκε κατά 30%, αφού πήγαν να ψηφίσουν 207.658. Απείχαν περίπου 63.000 ψηφοφόροι, αριθμός που έμπειρα στελέχη έλεγαν ότι προερχόταν σε σημαντικό βαθμό από τους υποστηρικτές του μονομάχου που έχασε, του Γιώργου Παπανδρέου, και από εκείνους του Ανδρέα Λοβέρδου, που δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Υπολογισμοί

Την προηγούμενη Κυριακή ο Νίκος Ανδρουλάκης ψηφίστηκε από 89.288 πολίτες, ο Χάρης Δούκας από 64.490, ακολούθησε ο Παύλος Γερουλάνος με περίπου 800 λιγότερες ψήφους και η Αννα Διαμαντοπούλου με 58.809. Αυτοί οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί ήταν που άφησαν εν πολλοίς εκτός από ισχυρό πολιτικό και αριθμητικό αποτύπωμα στο αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης της 6ης Οκτωβρίου, όπου προσήλθαν συνολικά 303.000 πολίτες. Και οι πιο αισιόδοξοι των επιτελείων προβλέπουν ότι οι απώλειες δεν θα είναι ασήμαντες και ότι στις σημερινές κάλπες ο μεν Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει τις λιγότερες διαρροές σε ό,τι αφορά στους αριθμούς του πρώτου γύρου, ο δε Χάρης Δούκας στην προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά των 24.798 ψήφων θα επιχειρήσει μέχρι το τελευταίο λεπτό να κινητοποιήσει εκτός από τον κόσμο που τον ψήφισε και τους «αναποφάσιστους», που στα μέσα της εβδομάδας συγκροτούσαν στη σχετική κάρτα των γκάλοπ ένα ποσοστό της τάξης του 25%. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ανάμεσα στους αναποφάσιστους παρέμειναν αρκετοί από αυτούς που καταλήγουν σήμερα στην αποχή και άλλοι που ανέμεναν το debate (που δεν έγινε) για να επιλέξουν μεταξύ Ανδρουλάκη και Δούκα. Το ναυάγιο δε της συζήτησης για τη διεξαγωγή του debate δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, να επιδράσει αρνητικά στο εύρος της συμμετοχής, καθώς αρκετοί από τους ερωτηθέντες δήλωναν ότι το ανέμεναν με ενδιαφέρον για να πάρουν θέση.

Σε κάθε περίπτωση, οι μονομάχοι έχουν κάνει ήδη τους υπολογισμούς τους, διατηρώντας ανοιχτό τον συναγερμό της κινητοποίησης στις τοπικές κοινωνίες. Το στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη, που στην αναμέτρηση του 2021 αναδείχθηκε νικητής με 68%, είναι τώρα, όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες, να πλησιάσει αυτό το ποσοστό – και σε κάθε περίπτωση να βάλει το 6 μπροστά. Για τους υποστηρικτές του κ. Ανδρουλάκη, που θεωρούν βέβαιη και άνετη τη νίκη του, έχει σημασία και το σκορ της αναμέτρησης. Προσβλέπουν δηλαδή στο άνοιγμα της ψαλίδας: από τις 8 μονάδες του πρώτου γύρου να φτάσει η διαφορά στον δεύτερο γύρο ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ακόμη και μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφει τελευταίως το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις.

Νικος Ανδρουλακης
Ποντάρει στην προσέλκυση ψηφοφόρων από την Αννα Διαμαντοπούλου, καθώς αρκετά στελέχη που τη στήριξαν στρέφονται προς αυτόν. Επίσης, οι υποστηρικτές του Γιάννη Μανιάτη στις πρόσφατες ευρωεκλογές στρέφονται προς τον Ανδρουλάκη, όπως και ένα αξιοσημείωτο εσωκομματικό μπλοκ που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ανάδειξη της υποψηφιότητας Γερουλάνου

Πώς επιδιώκουν να πετύχουν την αύξηση της διαφοράς μεταξύ πρώτου και δεύτερου, στο σενάριο βέβαια που ο κ. Ανδρουλάκης νικήσει στη μάχη; Με την πεποίθηση ότι το εκλογικό σώμα που ακολουθεί τον κ. Ανδρουλάκη στις μάχες είναι συμπαγές και προέρχεται από τη δεξαμενή των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ανά την Ελλάδα. Η Κρήτη λειτουργεί ως ισχυρή βάση εκκίνησης για την επίτευξη των στόχων τους, ενώ και η πρωτιά σε πολλές περιοχές της περιφέρειας του κ. Ανδρουλάκη φαίνεται ότι του εξασφαλίζει δυναμική πρόσβαση και στον δεύτερο γύρο. Ο ίδιος προκειμένου να προσελκύσει αυτό το κοινό απευθύνθηκε με ενωτικό λόγο, «ξέχασε» τα περί «βαρόνων, πασαρέλας και φευγάτων» και κάνοντας αυτοκριτική δεσμεύτηκε ότι στη δεύτερη θητεία του θα είναι αλλιώς, διορθώνοντας λάθη και αστοχίες.

Επιπλέον, το επιτελείο Ανδρουλάκη ποντάρει στην προσέλκυση ψηφοφόρων από τη δεξαμενή Γερουλάνου και Διαμαντοπούλου που συγκροτεί το 40% του α’ γύρου – όχι όμως και ένα ενιαίο κοινό που θα κινηθεί μόνο προς μία κατεύθυνση. Εντούτοις αρκετά στελέχη που στήριξαν την πρώην Επίτροπο, είτε έχουν ήδη δηλώσει ότι στρέφονται προς την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη, είτε σκοπεύουν να το κάνουν καθώς το προγραμματικό πλάνο Δούκα είναι αρκετά μακριά από αυτό που εισηγούνται στις κομματικές συνεδριάσεις. Προς Ανδρουλάκη λέγεται ότι στρέφεται μετά και τη δήλωση του Γιάννη Μανιάτη ένα δυνατό πανελλαδικό δίκτυο υποστηρικτών του στις πρόσφατες ευρωεκλογές και ένα άλλο αξιοσημείωτο εσωκομματικό μπλοκ που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ανάδειξη της υποψηφιότητας Γερουλάνου – χωρίς όμως να επιχειρεί να επηρεάσει και άλλες «ψήφους». Η λογική που επικρατεί άλλωστε στους υποστηρικτές του Παύλου Γερουλάνου είναι ότι η μάχη για τη «νίκη αξιών» (το σύνθημα της προεκλογικής του καμπάνιας) και ότι η δήλωσή του να μη δώσει «γραμμή» προς τον δεύτερο γύρο συνεχίζεται.

Το επιτελείο του Χάρη Δούκα κάνει λόγο για το στοίχημα της νίκης και προσδοκά ότι το αίτημα για αλλαγή ηγεσίας θα υπερισχύσει του μηνύματος περί σταθερότητας για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας. Κάποιοι βλέπουν ότι η «ανατροπή» είναι στο χέρι τους, άλλοι από το επιτελείο κάνουν πιο συγκρατημένες προβλέψεις – ο ίδιος επιχειρεί να τους ενθαρρύνει και τους προτρέπει να δράσουν αποφασιστικά με το… σύνθημα «η μάχη τελειώνει μόνο όταν κλείσει και η τελευταία κάλπη». Το στοίχημά τους είναι το ποσοστό Δούκα να έχει το 4 μπροστά, που σημαίνει ότι δεν αποκλείουν να φτάσει και να ξεπεράσει το 40% σε περίπτωση ήττας. Πού ποντάρουν για την «ανατροπή», αλλά και για το λιγότερο καλό σενάριο;

Τι περιμένει ο Δούκας

Στελέχη που έτρεξαν από την πρώτη στιγμή αναλαμβάνοντας ρόλο «πολλαπλασιαστή» του μηνύματος Δούκα επιμένουν ότι, όταν πάνω από 200.000 ψηφίζουν «αλλαγή ηγεσίας» στον πρώτο γύρο, «δεν μπορεί στον δεύτερο να κινηθούν υπέρ της στασιμότητας και των χαμηλών επιδόσεων». Πιστεύουν δηλαδή ότι ο κ. Δούκας έχει να περιμένει εισροές ψήφων από τις δεξαμενές άλλων συνυποψηφίων – ακόμη και από της Αννας Διαμαντοπούλου με την οποία διαφώνησαν σε πολλά θέματα κατά την προεκλογική εκστρατεία. Η δεξαμενή στην οποία βλέπει βασικά δυνάμεις προς αλίευση είναι αυτή του κ. Γερουλάνου, του Μιχάλη Κατρίνη και της Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Ποντάρει στο παπανδρεϊκό στοιχείο που είναι δραστήριο και στη Δυτική Ελλάδα -περιοχή στην οποία κέρδισε την πρωτιά ο κ. Κατρίνης-, αλλά κυρίως πανελλαδικά. Μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να απέφυγε την παραμικρή νύξη υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, τόσο στον πρώτο όπως και τώρα στον δεύτερο γύρο, όμως είναι κοινό μυστικό ότι στελέχη ακόμη και του στενού του πυρήνα στην Πάτρα δραστηριοποιήθηκαν υπέρ του Δούκα και «γέμισαν» την αίθουσα της κεντρικής εκδήλωσης του δημάρχου στην αχαϊκή πρωτεύουσα.


Η δε δήλωση ανοιχτής υποστήριξης από τον Νίκο Παπανδρέου λειτούργησε σαφώς ενισχυτικά, αφού ο πρώτος σε ψήφους ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει ιδιαίτερη απήχηση σε περιοχές ανά την Ελλάδα – και στην Κρήτη.

Χαρης Δουκας
Ποντάρει σε ψηφοφόρους του Παύλου Γερουλάνου, του Μιχάλη Κατρίνη και της Νάντιας Γιαννακοπούλου, αλλά κυρίως στο παπανδρεϊκό στοιχείο. O Νίκος Παπανδρέου τον στηρίζει ανοιχτά. Μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να απέφυγε την παραμικρή νύξη υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, όμως στελέχη ακόμη και του στενού του πυρήνα στην Πάτρα δραστηριοποιήθηκαν υπέρ του Δούκα

Προτεραιότητα βέβαια του επιτελείου Δούκα ήταν η ενίσχυση του αγώνα στην Αττική, όπου ήρθε τέταρτος (και τρίτος στην Αθήνα). Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Δούκας, που μπήκε εξαρχής δυναμικά στη μάχη και πέρασε στον δεύτερο γύρο (με οριακή διαφορά από τον Παύλο Γερουλάνο), διατηρεί ελπίδες για ένα άλμα την έσχατη ώρα εφόσον η συμμετοχή είναι μαζική και αυτή τη φορά. Η μεγάλη προσέλευση ευνοεί τον υποψήφιο αρχηγό, καθώς σημαίνει ότι θα έχει καταφέρει να κινητοποιήσει ψηφοφόρους από τη δύσκολη δεξαμενή των «αναποφάσιστων», εκείνων που ψήφισαν π.χ. Γερουλάνο, αλλά αποφάσισαν να συνεχίσουν στη γραμμή της αλλαγής σελίδας προσερχόμενοι ξανά στις κάλπες.

Πώς και πού θα ψηφίσουν σήμερα μέλη και φίλοι: Η ψηφοφορία για την εκλογή ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα διαρκέσει από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024. Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης νέου τύπου. Η αναζήτησή τους θα γίνεται από το μητρώο ψηφισάντων και όχι από τον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως έγινε στον α’ γύρο.

Στέφανος Τζανάκης

Φώφη Γιωτάκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

LIVE UPDATE


LIVE UPDATE


-







Related posts

Γεραπετρίτης: «Έχουμε κοινό συμφέρον να προωθήσουμε το διεθνές δίκαιο της θάλασσας»

timesadmin

Άνοιξε επισήμως την κούρσα στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης: Ποιοι υπέγραψαν την υποψηφιότητά του

timesadmin

Ποιοι θέτουν θέμα για το ασυμβίβαστο του Χάρη Δούκα – Σήμερα καταθέτουν τις υπογραφές οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ

timesadmin

Ρεβενιώτη, Καρακίτσου, Χρανιώτης και Λαπαβίτσας στο ευρωψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

protothema.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Διαγράφεται η Αθηνά Λινού

protothema.gr

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ: Τα νερά που χύθηκαν, οι βουλευτές που περίμεναν να μιλήσουν και η απουσία Πολάκη

timesadmin