thetimes.gr
Εκλογές-στην-Τουρκία:-“Πόρτα”-του-πρώην-τσάρου-της-τουρκικής-οικονομίας-στον-Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Τουρκία: “Πόρτα” του πρώην τσάρου της τουρκικής οικονομίας στον Ερντογάν

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν καθημερινές διαρροές από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκέφτεται να αναθέσει τον τομέα της Οικονομίας, εφόσον κερδίσει τις εκλογές στην Τουρκία, στις 14 Μαΐου, στον πρώην τσάρο της οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ. Η κίνηση μάλιστα τονιζόταν ότι ήταν ως αντιστάθμισμα στην πρόταση της αντιπολίτευσης, να αναλάβει τον τομέα της οικονομίας ο Αλί Μπαμπατζάν ως καθ’ ύλην αρμόδιος αντιπρόεδρος της Τουρκίας.

Μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν τη Δευτέρα, ο Σιμσέκ, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους διεθνείς κύκλους, είπε ότι ήταν έτοιμος να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη στον τομέα ειδικότητάς του. “Αλλά λόγω της δουλειάς μου σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δεν σκέφτομαι να ασχοληθώ με την ενεργό πολιτική”, έγραψε στο Twitter.

Ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ είπε ότι ο Ερντογάν και ο Σιμμσέκ συζήτησαν σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις και πολιτικές. “Αν προτιμούσε την ενεργό πολιτική, όλοι οι μηχανισμοί, τα καθήκοντα του κόμματός μας θα ήταν ανοιχτά στον κ. Μεχμέτ”, είπε ο Τσελίκ στους δημοσιογράφους.

Ο Ερντογάν δεν έκανε προσφορά στον Σιμσέκ σχετικά με μια θέση υπουργείου, αντιπροεδρίας ή επικεφαλής συμβούλου τη Δευτέρα, είπε ο Τσελίκ, προσπαθώντας να αντικρούσει τις φωνές που επιμένουν ότι η φράση του Σιμσέκ πως δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο είναι που πυροδότησε την αλλαγή πλεύσης από τον Ερντογάν.

“Όχι” και από Ερμπακάν

Λίγες νωρίτερα, το Νέο Κόμμα Ευημερίας (YRP), κόμμα το οποίο ίδρυσε ο μέντορας του Ερντογάν, Νετζμετίν Ερμπακάν και διευθύνει πλέον ο υιός, Φατίχ Ερμπακάν είπε ακόμα ένα “όχι” στον Ερντογάν. 

Όπως γίνεται γνωστό το YRP, το οποίο έχει μια “ταλιμπανική” βάση ψηφοφόρων και αποζητά Σαρία, (υπό το τουρκικό σύνταγμα θα έπρεπε να έχει απαγορευτεί) υπέβαλε μια λίστα επιθυμιών 30 άρθρων στο AKP που περιελάμβανε και αίτημα για την κατάργηση ενός νόμου 6284 για την προστασία της οικογένειας και την πρόληψη για τη βία κατά των γυναικών, καθώς θεωρεί πως αδικεί τους άντρες, ως προϋπόθεση για την ένταξη στην πολιτική συμμαχία του Ερντογάν.

Ο δικηγόρος Σουκράν Ερόγλου είπε ότι ο νόμος 6284 δεν ωφελεί μόνο τις γυναίκες αλλά και τις οικογένειες, τα παιδιά και τα θύματα της καταδίωξης. “Ως εκ τούτου, στην πραγματικότητα προστατεύει [ολόκληρη] την κοινωνία από τη βία. Η κατάργηση αυτού του νόμου θα σήμαινε ότι το κράτος νομιμοποιεί τη βία”.

Το μόνο που μένει προς ώρας στον Ερντογάν είναι η Χεζμπολάχ.

-

Related posts

Πολιτική κρίση στο Περού: Η Μπολουάρτε θα ζητήσει από το Κογκρέσο την επίσπευση των εκλογών

timesadmin

Κλιματική αλλαγή: Η νότια Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα ακόμη καλοκαίρι έντονης ξηρασίας

timesadmin

Ισραήλ: Από την 1η Μαρτίου θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα και στους ανεμβολίαστους τουρίστες

timesadmin

Ταϊβάν: Η Κίνα έκανε “ασκήσεις προσομοίωσης επίθεσης” στο νησί, σύμφωνα με το Υπ. Άμυνας

timesadmin

Telegraph: Η Tρας σκέφτεται να μειώσει τον ΦΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 15%

timesadmin

Βουλγαρία, Ελβετία, Amazon και Google επενδύουν στο Ινστιτούτο Επιστήμης Υπολογιστών στη Σόφια

timesadmin