thetimes.gr
Εκκολπωματίτιδα:-Συμπτώματα-και-διατροφή-–-Τα-σημάδια-ότι-πρέπει-να-πάτε-στα-Επείγοντα!
ΥΓΕΙΑ

Εκκολπωματίτιδα: Συμπτώματα και διατροφή – Τα σημάδια ότι πρέπει να πάτε στα Επείγοντα!

-

Το εκκολπώματα είναι μια διογκωμένη θήκη ή σάκος που μπορεί να σχηματιστεί στα εσωτερικά όργανα. Τα εκκολπώματα μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο παχύ έντερο, αλλά πιο συχνά σχηματίζονται κοντά στο άκρο του παχέος εντέρου στην αριστερή πλευρά (σιγμοειδές κόλον).

Εκκολπωματίτιδα είναι όταν ένα από τα εκκολπώματα υποστεί φλεγμονή, ή μολυνθεί, ή η περιοχή γύρω από αυτό διογκωθεί. Εάν η φλεγμονή, ή η λοίμωξη γίνει αρκετά σοβαρή, το εκκόλπωμα μπορεί να σπάσει, εξαπλώνοντας βακτήρια από το κόλον στους περιβάλλοντες ιστούς. Αυτό προκαλεί μια πολύ σοβαρή λοίμωξη, που ονομάζεται περιτονίτιδα, ή σχηματίζει έναν μολυσμένο θύλακα, που ονομάζεται απόστημα.

Εκκολπωματίτιδα: Τι προκαλεί εκκολπώματα;

Η εκκολπωματίτιδα μπορεί να έχει πολλαπλές αιτίες. Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν τόσο γενετικά όσο και περιβαλλοντικά αίτια. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι σχηματίζονται εκκολπώματα όταν υπάρχει αυξημένη πίεση στο κόλον. Αυτή η αυξημένη πίεση έχει πολλές πιθανές αιτίες.

Οι δίαιτες χαμηλές σε φυτικές ίνες προκαλούν σκληρά κόπρανα και πιο αργό “χρόνο διέλευσης” μέσω του παχέος εντέρου, αυξάνοντας την πίεση. Επιπλέον, η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου αυξάνει επίσης την πίεση.

Ορισμένα φάρμακα όπως τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τα διουρητικά και τα παυσίπονα μπορούν να αυξήσουν τη δυσκοιλιότητα και να αυξήσουν την πίεση στο παχύ έντερο. Οποιαδήποτε από αυτές τις αιτίες αυξημένης πίεσης μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό εκκολπωμάτων.

Εκκολπωματίτιδα: Πώς η διατροφή επηρεάζει τον σχηματισμό εκκολπωμάτων

Οι χαμηλή σε φυτικές ίνες διατροφή κάνει τα κόπρανα πιο σκληρά και μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει επαναλαμβανόμενη καταπόνηση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου και μπορεί να αυξήσει την πίεση στο παχύ έντερο. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν στον σχηματισμό εκκολπωμάτων. Η υψηλότερη σε φυτικές ίνες διατροφή αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και την καταπόνηση κι έτσι μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού εκκολπωμάτων.

Υπάρχουν δύο τύποι διαιτητικών ινών, που απαιτούνται για να διατηρηθούν τα κόπρανα μαλακά και για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Οι διαλυτές ίνες διαλύονται στο νερό και σχηματίζουν μια μαλακή ουσία που μοιάζει με γέλη στον πεπτικό σωλήνα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες περνούν από την πεπτική οδό σχεδόν αμετάβλητες και μπορούν να έχουν καθαρτική δράση, βοηθώντας τα κόπρανα να μετακινηθούν πιο εύκολα. Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια, όπως φασόλια και φακές.

εκκολπωματίτιδα

Εκκολπωματίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα

Πολλοί ασθενείς δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Περίπου το 20% εμφανίζουν:

 • κοιλιακές κράμπες
 • φούσκωμα
 • πρήξιμο στην κοιλιά
 • πόνο στο ορθό
 • διάρροια

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως:

 • σοβαρή εκκολπωματίτιδα (λοίμωξη του εκκολπώματος)
 • συλλογή πύου στη λεκάνη (απόστημα) λόγω ρήξης του εκκολπώματος
 • γενικευμένη λοίμωξη της κοιλιακής κοιλότητας (βακτηριακή περιτονίτιδα)
 • απόφραξη παχέος εντέρου
 • αιμορραγία στο παχύ έντερο

Όταν η φλεγμονή του εκκολπώματος διαχέεται σε ένα αιμοφόρο αγγείο στη βάση του εκκολπώματος (σάκος), αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκκολπωματική αιμορραγία, που μπορεί να προκαλέσει κόκκινο, σκούρο, ή καφέ χρώματος αίμα και θρόμβους. Ο κοιλιακός πόνος μπορεί να υπάρχει ή όχι. Η αιμορραγία μπορεί να εμφανίζεται και να υποχωρεί, ή να διαρκεί για αρκετές ημέρες συνεχώς. Εάν υπάρχει ενεργή αιμορραγία, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Εάν η αιμορραγία είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία για να σταματήσει, ή μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των εκκολπωμάτων.

Πότε πρέπει να καλέσετε γιατρό

Επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα και έχετε προηγουμένως διαγνωστεί με εκκολπωματίτιδα:

 • κοιλιακός πόνος
 • πυρετός
 • διάρροια
 • εμετός
 • αιμορραγία από το ορθό (ακόμα και αν σταματήσει από μόνη της) μπορεί να είναι σημάδι εκκολπώματος, εκκολπωματίτιδας ή άλλων σοβαρών καταστάσεων

Πότε πρέπει να πάτε στα Επείγοντα νοσοκομείου

Πηγαίνετε αμέσως σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών, εάν έχετε γνωστά εκκολπώματα, ή προηγούμενες κρίσεις εκκολπωματίτιδας και εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • έντονος πόνος στην κοιλιά
 • επίμονος πυρετός μαζί με κοιλιακό άλγος
 • σοβαροί εμετοί
 • επίμονη δυσκοιλιότητα με κοιλιακό πρήξιμο, ή φούσκωμα
 • έντονος πόνος, ή άλλα συμπτώματα, που είχατε με προηγούμενη κρίση εκκολπωματίτιδας

-: https://www.medicinenet.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, κοιλιοκάκη, ή κάτι άλλο; Πώς ξεχωρίζουν οι ενοχλήσεις που νιώθετε στο πεπτικό σύστημα

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνδέεται με τα αντιβιοτικά που παίρνετε

Κολίτιδα στο έντερο από ουσία που υπάρχει σχεδόν σε όλες τις οδοντόπαστες! Τι να ψάξετε στα συστατικά στο σωληνάριο

Σύνδρομο Lynch: Είναι κληρονομικός καρκίνος του παχέος εντέρου – Συμπτώματα, εξετάσεις και θεραπεία

The post Εκκολπωματίτιδα: Συμπτώματα και διατροφή – Τα σημάδια ότι πρέπει να πάτε στα Επείγοντα! appeared first on coollife.gr.

Related posts

Αρθροσκοπική αποκατάσταση για τη ρήξη τένοντα στον ώμο

timesadmin

Μέλαινα ακάνθωση: Το σημάδι στο δέρμα, που είναι ίσως το πιο πρώιμο σύμπτωμα διαβήτη

timesadmin

«Οι πιο σημαντικοί λόγοι για να εξοπλίσετε τον χώρο σας με κάμερες ασφαλείας»

timesadmin

Υπέρταση: Η εντατική ρύθμιση της πίεσης βελτιώνει τη ΔΟΜΗ του εγκεφάλου!

timesadmin

Ινομυαλγία: Σημεία πόνου, συμπτώματα και αντιμετώπιση

timesadmin

COVID-19: Σπάνια η οξεία μυοκαρδίτιδα στους νοσηλευόμενους ασθενείς, ιδιαίτερα μετά από εμβολιασμό

timesadmin