Εκκίνηση-διαδικασίας-επιβολής-διοικητικών-κυρώσεων-και-ορισμός-διαχειριστή-στο-ΑΤΠΕ-ΑΤΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκκίνηση διαδικασίας επιβολής διοικητικών κυρώσεων και ορισμός διαχειριστή στο ΑΤΠΕ-ΑΤΕ

Στην άμεση εποπτεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής υπάγεται το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας Εργαζομένων Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΠΕ-ΑΤΕ) ως φορέας υποχρεωτικής ασφάλισης που χορηγεί εφάπαξ συνταξιοδοτικές παροχές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, “οι αρχές αυτές επιφορτίζονται από τον νόμο με την αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων και της βιωσιμότητας του Ταμείου, τον έλεγχο της συνετής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, που του έχει παραχωρηθεί και την εν γένει τήρηση της νόμιμης λειτουργίας του προς όφελος των ασφαλισμένων.

Εν προκειμένω, κατά την άσκηση των εποπτικών τους αρμοδιοτήτων, αμφότερες οι εποπτικές αρχές προχώρησαν σε εκτεταμένους ελέγχους και διαπίστωσαν σειρά ελλείψεων και παρεκκλίσεων στον τρόπο λειτουργίας του, οι οποίες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά του.

Στο πλαίσιο αυτό και για την αποκατάσταση της νομιμότητας και της εύρυθμης λειτουργίας του Ταμείου, οι εποπτικές αρχές εκκίνησαν, όπως έχουν την υποχρέωση από τον νόμο, τη διοικητική διαδικασία της υπουργικής απόφασης Φ.51010/1821/16/24.02.2004 “Επιβολή Διοικητικών Κυρώσεων” (Β’ 370/2004), διαβιβάζοντας ταυτόχρονα τον φάκελο στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Παράλληλα, με τα νέα εργαλεία που παρέχει στις εποπτικές αρχές ο ν. 5078/2023, αποφασίστηκε ο ορισμός ανεξάρτητου διαχειριστή, με σκοπό την άμεση και αποτελεσματικότερη διαφύλαξη των συμφερόντων των ασφαλισμένων και του Δημοσίου”.

Related posts

Πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες

timesadmin

ΙΟΒΕ: Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο

timesadmin

Μείωση τζίρου κατά 5,1% στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση

timesadmin

Λ. Αυγενάκης: Οι κινήσεις μας πιάνουν τόπο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

protothema.gr

Έως τις 15 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ”

timesadmin

Έναρξη καταβολής του Market Pass Αυγούστου – Οκτωβρίου σε 2,61 εκατ. πολίτες

timesadmin