thetimes.gr
Είκοσι-χρόνια-από-τη-δημιουργία-του-ευρώ-–-Οι-προκλήσεις-του-κοινού-νομίσματος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είκοσι χρόνια από τη δημιουργία του ευρώ – Οι προκλήσεις του κοινού νομίσματος

Η συζήτηση  για τα “20 χρόνια του ευρώ”, επικεντρώθηκε στον τρόπο που οι κρίσεις και οι προκλήσεις έχουν επηρεάσει το ευρωπαϊκό νόμισμα, πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Tράπεζας της Ελλάδας σημείωσε πως “αν έχουμε βαθύτερη ενοποίηση στην Ευρώπη, θα έχουμε ένα ισχυρό ευρώ που θα μπορούσε να πάρει τη θέση του δολαρίου. Μπορεί το ευρώ να είναι μια απειλή για το δολάριο αλλά το κρυπτονόμισμα είναι μια επικίνδυνη κατάσταση. Εμείς έχουμε ψηφιακά νομίσματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις συναλλαγές.  Αλλά δεν νομίζω πως υπάρχει πιο σημαντική πρόκληση για το δολάριο από το ευρώ”.

Ο Ζαν Κλωντ Τρισέ, πρώην Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, αναφερόμενος στις αλλεπάλληλες κρίσεις που διανύσαμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση ,  επεσήμανε πως “το ευρώ  παραμένει το επιστέγασμα μιας προσπάθειας, όχι εικοσαετίας αλλά πολύ περισσότερο. Καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε ιστορικές κρίσεις και καταφέραμε να δημιουργήσουμε νέους θεσμούς, το ευρωπαϊκό σύμφωνο, ευρωπαϊκό σταθερότητας. Όταν εγώ ήμουν Πρόεδρο είχα το προνόμιο να καλωσορίσω νέες χώρες. Κατά τη διάρκεια της 8ετούς θητείας  μπήκαν πέντε χώρες  και λίγο μετά προσχώρησαν άλλες τρεις  ενώ καμία δεν αποχώρησε παρά την κρίση. Δημιουργήσαμε το δεύτερο πιο σημαντικό νόμισμα στον κόσμο. Όσο δεν είμαστε πολιτική ομοσπονδία το ευρώ θα είναι λιγότερο σημαντικό και θα ζούμε την εξουσία του δολαρίου. Ελπίζω πως θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε αυτό τον ενιαίο κόσμο και δεν θα οδηγηθούμε στον κατακερματισμό γιατί τότε δυστυχώς θα πρέπει να ενσωματώσουμε ένα τρίτο νόμισμα. Είδατε πόσα έχουν συμβεί τα τελευταία 72 χρόνια. Τι θα γίνει τα επόμενα 72 χρόνια; Η Γερμανία και η Γαλλία δεν θα έχουν καμία επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο. Εγώ πιστεύω στο ευρωπαϊκό εγχείρημα”.

Υπάρχει κίνδυνος πληθωρισμού στην Ευρώπη; Ο κ.  Τρισέ απάντησε αρνητικά εξηγώντας πως “πριν τον πόλεμο τα πηγαίναμε καλά. Αυτό είναι αποτέλεσμα του πολέμου. Περνάμε αυτό το λοφάκι που είναι αναπόφευκτο.

Ο Gabriel Makhlouf, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, αναφερόμενος στον πληθωρισμό τόνισε πως “αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό για το ευρώ αυτό είναι η ανθεκτικότητα. Προσπαθούμε να δούμε εάν ο πληθωρισμός θα έχει και άλλες συνέπειες. Ήδη επηρεάζει οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και επαρχιακά νοικοκυριά. Εμείς έχουμε επικεντρωθεί σε αυτό το ζήτημα, για να μπορέσουμε να έχουμε πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.  Η οικονομία των ΗΠΑ είναι διαφορετική από αυτή της ευρωζώνης. Στις ΗΠΑ ο αντίκτυπος από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου είναι διαφορετικός”.

 

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου συμφώνησε με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες τόσο όσον αφορά στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη όσο και τον κίνδυνο των κρυπτονομισμάτων. Συγκεκριμένα δήλωσε πως “δεδομένων των κυρώσεων και των θέσεων που έχουν βάλει κάποιες χώρες, πολλοί έχουν στραφεί στα κρυπτονομίσματα,  θα ήθελα να πω πως είμαστε όλοι σύμφωνοι πως το κρύπτο δεν είναι νόμισμα αλλά κίνδυνος. Αν περιμένουμε 72 χρόνια, δηλαδή το 2094,  ελπίζω να έχουμε μάθει από τα παθήματα μας και να έχουμε αντλήσει τα σωστά διδάγματα”

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Θάνος Τσίρος.

Related posts

Το μεγάλο comeback των ελληνικών τραπεζών – Οι νέες τιμές-στόχοι μετά τα αποτελέσματα β’ τριμήνου

timesadmin

Άνοιξε η πλατφόρμα myBusinessSupport για ελαιοτριβεία, επιχειρήσεις σύκων και πληγείσες από παγετό

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 12,5% η ανεργία τον Απρίλιο

timesadmin

Κ. Σκρέκας: Στο α’ εξάμηνο του 2022 η αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών

timesadmin

Κατώτατος μισθός: Ανεβαίνει στα 713 ευρώ από σήμερα

timesadmin

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές ωφελούνται από την άνοδο του LNG

timesadmin