Δ.-Παπαλεξόπουλος:-Ευκαιρία-για-την-Ελλάδα-η-ενεργειακή-μετάβαση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Παπαλεξόπουλος: Ευκαιρία για την Ελλάδα η ενεργειακή μετάβαση

“Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Μπορούμε να πετύχουμε ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας σε βάθος χρόνου και βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου με μείωση της εξάρτησης και αύξηση των εξαγωγών. Προϋπόθεση είναι να επιταχύνουμε τις επενδύσεις και να βεβαιωθούμε ότι η αγορά ενέργειας λειτουργεί αποτελεσματικά γιατί δεν είμαστε ακόμα εκεί, δεν έχουμε αποτελεσματικά λειτουργούσα αγορά ενέργειας”.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε απόψε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, μιλώντας στο 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit που διοργανώνει η εφημερίδα Καθημερινή.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε επίσης, ότι υπάρχουν ευκαιρίες και στον τεχνολογικό τομέα, καθώς οι μισές από τις τεχνολογίες που χρειαζόμαστε για να πάμε στο 2050 (οπότε σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό προγραμματισμό θα επιτευχθεί η απανθρακοποίηση της οικονομίας) δεν υπάρχουν ακόμη. “Θα αναδειχθούν καινούργιες τεχνολογίες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να μπούμε σε αγορές στις οποίες έως τώρα ήμασταν εκτός”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τα τελευταία 20 χρόνια περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (29 έναντι 22%), ωστόσο η ενεργειακή μετάβαση συνεπάγεται και αρκετούς κινδύνους, ειδικά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. “Το κράτος μπορεί να δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε οι επιχειρήσεις να πάνε μπροστά. Για παράδειγμα το κόστος της ενέργειας που πάντα ήταν αγκάθι, τώρα έχει γίνει οξύ πρόβλημα”, σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Πηγή: Α-

Related posts

Κλειδώνει η αύξηση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελµατίες

timesadmin

Συμφωνίες άνω των €2 εκατ. στον κλάδο ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας

timesadmin

Δημοσιονομική ανάσα από ευρωπαϊκή λύση για την ενέργεια προσδοκά το ΥΠΟΙΚ

timesadmin

ΕΚΤ: Σε ιστορικά χαμηλό το 2021 ο αριθμός των πλαστών ευρώ

timesadmin

Βουλή: Ψηφίσθηκε επί της Αρχής κατά πλειοψηφία το σ/ν για τις φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις

timesadmin

Στ. Πέτσας: Κάθε ευρώ που περισσεύει θα γυρίζει στην κοινωνία

timesadmin