Δυναμική-εκκίνηση-κάνει-ο-τουρισμός-Πάνω-10%-η-μέση-δαπάνη-των-ξένων-τουριστών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυναμική εκκίνηση κάνει ο τουρισμός- Πάνω 10% η μέση δαπάνη των ξένων τουριστών

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Δυναμική εκκίνηση κάνει φέτος ο τουρισμός, καταγράφοντας όχι μόνο θετικό πρόσημο, αλλά και σημαντική άνοδο σε σύγκριση με πέρσι, και σε έσοδα- αφίξεις, αλλά και στη δαπάνη των ξένων επισκεπτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο Ιανουαρίου, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα σημείωσε άνοδο 9,7% σε σύγκριση με πέρσι, φτάνοντας τα 373 ευρώ, από 340 ευρώ το 2023, πλησιάζοντας στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2022 (381 ευρώ).

Η μέση δαπάνη των επισκεπτών είναι ένας σημαντικός δείκτης για τους επιχειρηματίες του χώρου, καθώς στόχος είναι η άνοδος των εσόδων να μην προέρχεται μόνο από την αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά από τουρίστες που έρχονται και ξοδεύουν περισσότερα κατά την παραμονή τους.

Όπως δείχνουν επίσης τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Ιανουάριο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 27,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, φτάνοντας στα 278,3 εκατ. ευρώ από 219 εκατ. 

Θεωρείται σημαντικό επίσης πως όλες οι σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό αγορές κατέγραψαν άνοδο στα έσοδα: οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 34,7% και διαμορφώθηκαν στα 29 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 83% στα 20 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 8,1% και ανήλθαν στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ από τις ΗΠΑ κατά 63,6% στα 23,1 εκατ. ευρώ. 

Αντίστοιχα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε σε 737,3 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 16% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Άνοδο 8,6% είχαμε στους τουρίστες από τη Γερμανία (70,2 χιλ. ταξιδιώτες), ενώ η κίνηση από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 35% και διαμορφώθηκε σε 42,6 χιλ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 39% και διαμορφώθηκε σε 36,2 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε 54,6 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 260%. 

Όπως σημειώνουν επιχειρηματίες του χώρου, η μεγάλη άνοδος σε σύγκριση με πέρσι δείχνει πως φέτος ο τουρισμός έχεις τις προοπτικές και τις βάσεις να πάει ακόμη καλύτερα από πέρσι, ενώ αναφορικά με τις επιδόσεις του Ιανουαρίου σχολιάζουν πως είναι θετικό πως η τουριστική ροή από το εξωτερικό διατηρείται πλέον όλους τους μήνες του χρόνου.

Related posts

Γιατί σημειώνεται εκρηκτική άνοδος των ιδιωτικών πτήσεων – Οι ενστάσεις και η εικόνα στην Ελλάδα

timesadmin

Έρχονται νέες ρυθμίσεις στα Ταμεία

timesadmin

Στο “μικροσκόπιο” του ΥΠΕΘΟ οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν συστηματικά εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα

timesadmin

Κ. Χατζηδάκης στο BrainReGain: Η γενιά του brain gain ενδιαφέρεται πρωτίστως για τις εργασιακές συνθήκες

protothema.gr

KPMG: Πτώση της αισιοδοξίας στον παγκόσμιο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας

timesadmin

Για ποιους καταργείται το τέλος επιτηδεύματος, ποιοι θα συνεχίσουν να το πληρώνουν

James Rollner