ΔΣΑ-για-κακοκαιρία-και-χιόνια:-Οι-πολίτες-που-ταλαιπωρήθηκαν-δικαιούνται-πραγματικής-και-πλήρους-αποζημίωσης
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΣΑ για κακοκαιρία και χιόνια: Οι πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν δικαιούνται πραγματικής και πλήρους αποζημίωσης

Πλήρους και πραγματικής αποζημίωσης δικαιούνται οι πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν τα τελευταία 24ωρα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ) και σημειώνει πως «η οριζόντια και συμβολική παροχή ποσών δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποζημιωτική ευθύνη, που υπέχουν» Δημόσιο, ΟΤΑ και ιδιωτικές εταιρείες. Ακόμη, στην ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ ζητεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης να προβεί «άμεσα στις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες» ώστε να θεωρηθούν εμπρόθεσμες «ακόμη και εάν διενεργηθούν μετά την λήξη των εκτάκτων περιστάσεων» όσες διαδικαστικές πράξεις δεν διενεργήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας και της μη λειτουργίας, εκ του λόγου αυτού, των Δικαστηρίων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΣΑ έπειτα από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου χθες, Τρίτη, έχει ως εξής:

 «1. Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής και των υπολοίπων περιοχών, που επλήγησαν από την κακοκαιρία, βίωσαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, απαράδεκτες για ένα σύγχρονο κράτος που οφείλει να σέβεται και να προστατεύει τους πολίτες του.

Πέραν των πολιτικών ευθυνών των αρμοδίων φορέων, πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες,  που αναλογούν. Οι πληγέντες πολίτες δικαιούνται πραγματικής και πλήρους αποζημίωσης και ικανοποίησης της ηθικής τους βλάβης. Η οριζόντια και συμβολική παροχή ποσών, στα πλαίσια, προφανώς, της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποζημιωτική ευθύνη, που υπέχουν τόσο το Δημόσιο και οι ΟΤΑ, όσο και οι ιδιωτικές εταιρίες (π.χ. παραχωρησιούχοι, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ).

Ο ΔΣΑ και τα μέλη του θα σταθούν αρωγοί στους πληγέντες.

Είναι, τέλος, αυτονόητο ότι η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει χωρίς χρονοτριβή  τα προβλήματα και τις ζημίες που προκλήθηκαν στις δημόσιες υποδομές, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα και με ασφάλεια η οικονομική και κοινωνική ζωή.

2. Η αδυναμία διενέργειας διαδικαστικών πράξεων, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να προβεί άμεσα στις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου όσες διαδικαστικές πράξεις δεν διενεργήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας και της μη λειτουργίας, εκ του λόγου αυτού, των Δικαστηρίων, να θεωρηθούν εμπρόθεσμες, ακόμη και εάν διενεργηθούν μετά την λήξη των εκτάκτων περιστάσεων και  όσες προθεσμίες δεν κατέστη εφικτό να τηρηθούν για τους ίδιους λόγους, να μην χαθούν.  

Τούτο αφορά τις πολιτικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις, καθώς και όσες αφορούν σε διοικητικές προσφυγές ή άλλες ενέργειες ενώπιον διοικητικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις είχαν εισαχθεί και κατά την επαναλειτουργία των δικαστηρίων μετά την αναστολή των εργασιών τους λόγω COVID-19 (βλ. άρθρα 83, 84 ν. 4790/2021).

Συγκροτήθηκε Επιτροπή του ΔΣ του ΔΣΑ με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού και των συμβούλων Φώτη Γιαννούλα, Σωτήρη Διαμαντόπουλου, Δημήτρη Λυρίτση και Θεόδωρου Μαντά, προκειμένου να συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αντικείμενο την προώθηση των απαιτούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων».

Ειδήσεις σήμερα:

Χιονοκαταιγίδα συνέβαινε κάθε 40 χρόνια, πλέον θα συμβαίνει συχνά, λέει ο καθηγητής Ζερεφός

Μπρίτνεϊ Σπίαρς: «Δεν με άφηναν να πίνω καφέ ή τσάι και με ανάγκαζαν να φοράω δύο καλσόν»

Πέθανε από κορωνοϊό 47χρονος πυροσβέστης και πατέρας δύο παιδιών

Related posts

Αλλαγή ώρας: Αυτή την Κυριακή γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά

timesadmin

Αντιφάσεις στην κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου – «Κενά» για την στιγμή του θανάτου της Ίριδας

timesadmin

Καιρός: «Καλοκαίρι» με θερμοκρασίες έως και 25 βαθμούς Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα

timesadmin

Απογραφή 2021: Η διαδικασία βήμα βήμα – Ξεκίνησαν οι δηλώσεις στο gov.gr

timesadmin

Ανατροπή στον θάνατο της Μαλένας από την Πάτρα: Κατά 99% δεν πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια

timesadmin

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» επισκέφθηκαν Παναγιωτόπουλος – Παρλί

timesadmin