Διυπουργική-σύσκεψη-για-την-επισιτιστική-επάρκεια:-Δεν-υπάρχει-θέμα-ελλείψεων,-καθησυχάζει-η-κυβέρνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διυπουργική σύσκεψη για την επισιτιστική επάρκεια: Δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων, καθησυχάζει η κυβέρνηση

Σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, εξετάσθηκε η λειτουργία της αγοράς, η επισιτιστική επάρκεια της χώρας, τα διεθνή δεδομένα στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, τα εφόδια και η ενέργεια και πώς επηρεάζουν το κόστος παραγωγής.

Επιβεβαιώθηκε η ομαλή ροή της αγοράς και λειτουργίας των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Υπάρχει καθημερινή επαφή των αρμοδίων υπουργών με όλους τους συντελεστές της αγοράς, μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται η απόλυτη επάρκεια αγαθών.

Ειδικά για το ηλιέλαιο, επιβεβαιώθηκε και γι’ αυτό το προϊόν η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων, ο εφοδιασμός είναι επαρκής, ενώ, σε ό,τι αφορά την κίνηση ορισμένων εφοδιαστικών αλυσίδων να προχωρήσουν σε προληπτικό πλαφόν, αυτή έγινε, προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη αποθεματοποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, επισήμανε ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης εγχώριας παραγωγής, ενώ η βελτίωση της κατανομής μεταξύ χρήσης βιοκαυσίμου και οικιακής χρήσης μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στην αύξηση των διαθεσίμων ποσοτήτων για κατανάλωση.

Όσον αφορά στην εισαγωγή δημητριακών, η Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές και ο εφοδιασμός της αγοράς από τους βασικούς προμηθευτές συνεχίζεται απρόσκοπτα. Παράλληλα, αποφασίσθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.

Η κυβέρνηση αναλύει συνεχώς τα νέα δεδομένα και την επικαιροποίηση της εργαλειοθήκης όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεχώς αξιολογείται ως βάση για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν.

Ο πρωτογενής τομέας θα συνεχίσει να έχει την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης, καθώς επηρεάζεται άμεσα από την ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση και ο οποίος αποτελεί ευαίσθητο δομικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Για τον λόγο αυτό αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός του πλαισίου της ΕΕ και των αντοχών της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη στο Μαξίμου εξετάστηκαν τα εξής:

Σιτηρά: Ομαλή η πορεία του εφοδιασμού της χώρας, δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας. Κρίσιμο ότι η Βουλγαρία, από την οποία εισάγουμε το 40% του μαλακού σιταριού, τηρεί τις συμφωνίες. Κάποιες μικρές εξαγωγές θα κάνει και η Ουκρανία.

Ηλιέλαιο: Δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει πρόβλημα, ενώ το κενό από τις εισαγωγές θα καλυφθεί και μέσω της ανακατεύθυνσης καλλιεργειών που πήγαιναν για βιοκαύσιμο, το οποίο μπορεί να παραχθεί και από άλλα φυτά. Τους επόμενους μήνες, θα υπάρξουν και νέες καλλιέργειες για παραγωγή ηλιελαίου.

Οικονομική ενίσχυση παραγωγών: Θα τρέξουν άμεσα μέτρα που είχαν προαναγγελθεί, υπάρχει ωστόσο περιθώριο για πρόσθετο πακέτο. Υπάρχουν 26 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και το ποσό θα συμπληρωθεί και με εθνικούς πόρους.

Πλατφόρμα δήλωσης αποθεμάτων: Δεν είναι ακόμα έτοιμες ορισμένες λεπτομέρειες, οπότε θα αργήσει δύο με τρεις ημέρες το άνοιγμά της. Θα απαιτείται επικαιροποίηση αποθεμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να μην υπάρξουν τεχνητές ελλείψεις.

Ειδήσεις σήμερα:Όσκαρ 2022: Οι νικητές και η επίθεση του Γουίλ Σμιθ στον Κρις Ροκ επί σκηνήςΞεκινά τριήμερο διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία – Ο Ζελένσκι συζητά την ουδετερότητα, αλλά όχι τη διχοτόμηση

Σήμερα «κλειδώνει» η ημερομηνία της ομιλίας Ζελένσκι στη Βουλή – Ποια κόμματα είναι υπέρ και ποια κατά

Related posts

Πόθεν έσχες – Νίκος Ανδρουλάκης: Τα εισοδήματά του στη δήλωση του 2021

timesadmin

Σταϊκούρας: Θα έρθει και νέα στήριξη στα νοικοκυριά αν αυξηθούν κι άλλο οι τιμές στην ενέργεια

timesadmin

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με άτομα με οπτική αναπηρία

timesadmin

Τσίπρας: Να ανακοινώσει από τώρα ο πρωθυπουργός την ημερομηνία των εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο

timesadmin

Ακρίβεια – Οικονόμου: Η ΕΕ πρέπει να πάρει γενναία μέτρα, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τις επιπτώσεις

timesadmin

Ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους ηγέτες του ΕΛΚ πριν τη Σύνοδο Κορυφής

timesadmin