ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλάσιο το επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών

Της Βάσως Αγγελέτου

Υπερδιπλάσιο επιτοκιακό περιθώριο εισπράττουν οι ελληνικές τράπεζες έναντι των ευρωπαϊκών, γεγονός που οδηγεί σε κερδοφορία-ρεκόρ και υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων έναντι του κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από συγκριτική ανάλυση των στατιστικών στοιχείων για τις εποπτευόμενες τράπεζες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) και επεξεργάστηκε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. 

Σύμφωνα τα στοιχεία εννεαμήνου 2023, το spread για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας είναι 3,20% έναντι 1,56% για τα 109 ιδρύματα της Ευρωζώνης, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) είναι 12,89% έναντι 10% και η απόδοση ενεργητικού 1,23% και 0,65%, αντίστοιχα. Συμβολή στην υψηλή κερδοφορία του εγχώριου κλάδου έχει, επίσης, ο χαμηλός δείκτης κόστους προς έσοδα οποίος διαμορφώνεται στο 35,70% έναντι 56% σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Σε επίπεδο κεφαλαίων, οι εγχώριες τράπεζες βρίσκονται ελαφρώς κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τον δείκτη Tier 1 στο 15% έναντι 17% πανευρωπαϊκά και τον δείκτη CET1 στο 14,3% έναντι 15,6% σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Εντυπωσιακή είναι, επίσης, η απόκλιση της χώρας μας έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης σε ό,τι αφορά στη μόχλευση των καταθέσεων μέσω δανεισμού, αφού το αντίστοιχο ποσοστό ισούται με 59,2% στην Ελλάδα έναντι 104,4% συνολικά. 

Το γεγονός αυτό αντανακλά την αδύναμη πιστωτική επέκταση που παρουσιάζει ο εγχώριος κλάδος την τελευταία διετία, αποτέλεσμα τόσο της υπερβάλλουσας ρευστότητας όσο και του μη αξιόχρεου μεγάλης μερίδας δυνητικών δανειοληπτών, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για νοικοκυριά, στον απόηχο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

Όσον αφορά στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, η χώρα μας υπολείπεται των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης με δείκτη NPE 5,16% έναντι 2,27%. Ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ωστόσο, είναι υψηλότερος στις ελληνικές τράπεζες (48,39%) έναντι των ευρωπαϊκών (40,86%).

Related posts

Ο “χάρτης” των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 26 Απριλίου

wp-needuser

Πάνω από 2 εκατ. Έλληνες μεταφέρουν χρήματα άμεσα και δωρεάν με το IRIS – Πώς λειτουργεί

timesadmin

Υψηλότερη ανάπτυξη “δείχνει” για φέτος η εκτέλεση του προϋπολογισμού

timesadmin

Β. Λοΐζου: Η διαμόρφωση στρατηγικής για τη βιομηχανία στις άμεσες προτεραιότητες της ΓΓ Βιομηχανίας

protothema.gr

Η άμυνα της Αθήνας απέναντι στην εποχή των υψηλών επιτοκίων

timesadmin

Απαλλάσσονται από εκτιμητικά τέλη οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από θεομηνίες

timesadmin