Διατηρούνται οι διαφωνίες μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κάστρο της Πράγας όπου συνεχίζεται η συζήτηση για τον τρόπο που θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου αλλά και τα εθνικά πακέτα διάσωσης, σύμφωνα με το Reuters.
Δεκαπέντε κράτη της ΕΕ θέλουν την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο, αλλά δεν συμφωνούν στις λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία αντιτίθενται σε οποιοδήποτε πλαφόν, καθώς ανησυχούν ότι θα καθιστούσε δύσκολο να αγοράσουν τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρειάζονται για να διατηρήσουν τις οικονομίες τους σε λειτουργία, καθώς και ότι μία τέτοια κίνηση και θα περιορίσει κάθε κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης.
Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δήλωσε ότι οποιοδήποτε ανώτατο όριο τιμής πρέπει να συμφωνηθεί και να εφαρμοστεί με τρόπο που να υποστηρίζει τους προμηθευτές ενέργειας.
“Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Και θα είναι έντονες γιατί… στόχος μας είναι να στηρίξουμε… παρόχους ενέργειας με αυτό, ώστε να μην μειωθεί η προσφορά του φυσικού αερίου”, είπε.
Ο Τσέχος Πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα αναφέρθηκε στον περιορισμό των τιμών μόνο για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο Λεττονός Κρισγιάνις Κάρινς είπε ότι ένα πλαφόν θα ήταν σημαντικό εάν η Ένωση εξακολουθούσε να διασφαλίζει προμήθειες από τους παραγωγούς.
Ο πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δήλωσε πάντως ότι δεν αναμένονται αποφάσεις σήμερα, Παρασκευή, αλλά εξέφρασε την ελπίδα του ότι η συζήτηση των ηγετών θα καταλήξει σε συμφωνία στην επόμενη συνάντηση στις 20-21 Οκτωβρίου.
Διαβάστε ακόμα:
– Αναλυτικά η πρόταση “δυναμικής τιμολόγησης” στο φυσικό αέριο από Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία