Της Αναστασίας Βαμβακά
Σε λίγες μέρες, στις 24 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα όσα δεινά αυτή έχει επιφέρει στην παγκόσμια κοινότητα.
Σε χθεσινή του δήλωση, το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, η οποία συνυπογράφεται από περίπου 33 από τις μεγαλύτερες ενώσεις, φορείς και εταιρείες του κλάδου, ανάμεσα τους και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και η Πρόεδρος του, Μελίνα Τραυλού, αναδεικνύει το καίριο ζήτημα του εγκλωβισμού δεκάδων ναυτικών ακόμα παγιδευμένοι σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και στη Θάλασσα του Αζόφ.
“Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη και στη διπλωματική σας επιρροή, να αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα επειγόντως και να εκκενώσει όλους τους εναπομείναντες ναυτικούς και πλοία. Οι ναυτικοί μας είναι η καρδιά του κλάδου μας και δεν μπορούν να ξεχαστούν. Εδώ και 12 μήνες έχουν παγιδευτεί σε μια κρίση πολύ πέρα από τον έλεγχό τους. Απλώς επειδή κάνουν τη δουλειά τους δεν μπορεί να κινδυνεύει η ζωή τους” αναφέρεται στην επιστολή.
Και συνεχίζει λέγοντας πως καλεί τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να θέσει ως προτεραιότητα την άμεση απελευθέρωση των 331 ναυτικών και των 62 πλοίων που παραμένουν “παγιδευμένα” στα ουκρανικά λιμάνια και χαιρετίζει παράλληλα την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή των σιτηρών με τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών. “Αναγνωρίζουμε ότι ο ΟΗΕ μεσολάβησε με επιτυχία με την Τουρκία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Αυτό επέτρεψε την ασφαλή διέλευση κρίσιμων αποστολών σιτηρών και λιπασμάτων από την Ουκρανία σε πληθυσμούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και περιόρισε τις τιμές των τροφίμων από το να βγουν εκτός ελέγχου. Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τη συνεχή επιτυχία της Πρωτοβουλίας για τα σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της ζωής αθώων ναυτικών. Πρέπει να ληφθούν μέτρα τώρα”.
Η επιστολή καταλήγει επισημαίνοντας ότι η απελευθέρωση των ναυτικών θα πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα καθώς “χωρίς τους ναυτικούς μας, η μεταφορά των ζωτικών αποστολών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας δεν θα ήταν δυνατή. Αν και υπάρχουν προκλήσεις για την εκκένωση των ναυτικών και των πλοίων τους, πρέπει ωστόσο να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Διαφορετικά, διακινδυνεύουμε τις ζωές των ναυτικών μας και αυτό είναι απαράδεκτο”.