Διαφωνία-για-το-θέμα-Δ1-με-τη-«διπλή»-λύση-στο-μάθημα-της-Βιολογίας-–-Πώς-σχολιάζουν-εκπαιδευτικοί-τις-αντιδράσεις
ΕΛΛΑΔΑ

Διαφωνία για το θέμα Δ1 με τη «διπλή» λύση στο μάθημα της Βιολογίας – Πώς σχολιάζουν εκπαιδευτικοί τις αντιδράσεις

Οι ενστάσεις, που διατύπωσαν 17 καθηγητές Βιολογίας, κατόπιν πρωτοβουλίας του συναδέλφου τους, Δημήτρη Βερβερίδη, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους υποψηφίους των Πανελλαδικών, οι οποίοι διαγωνίστηκαν στο μάθημα της Βιολογίας της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας την περασμένη εβδομάδα.

Στον αντίποδα, ο Δημοσθένης Καριοφύλης, καθηγητής Βιολογίας του Ομίλου Φροντιστηρίων Πουκαμισάς, θεωρεί πως είναι αναμενόμενο να προκύπτουν περαιτέρω «ερμηνείες», καθώς το σχολικό εγχειρίδιο παραμένει ίδιο από το 1999, οπότε είναι λογικό να έχει εξαντληθεί η πρωτοτυπία των θεμάτων.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα Δ1 της Βιολογίας, 17 εκπαιδευτικοί υποστήριξαν ότι μπορεί να υπάρχει και δεύτερη λύση επιπλέον εκείνης, που αποδέχεται η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) και ορίζει στις οδηγίες, που έχει ήδη αποστείλει στους Βαθμολογητές προς όλα τα Βαθμολογικά Κέντρα της χώρας. Μάλιστα, όπως αναφέρει η διευκρινιστική οδηγία της Επιτροπής «αποδεκτή είναι η μόνη λύση, που αποτυπώνεται στις ενδεικτικές απαντήσεις, καθώς το ερώτημα ζητά να καθοριστεί ο τρόπος κληρονόμησης του χρώματος με βάση τα δεδομένα της άσκησης».

Από την πλευρά τους, οι 17 καθηγητές Βιολογίας, θεωρούν πως πρέπει να γίνει αναθεώρηση στην οδηγία, που έχει σταλεί στα λύκεια και κατ’επέκταση αναβαθμολόγηση των γραπτών. Ο δε καθηγητής Βιολογίας κ.Δημήτρης Βερβερίδης, αξιολογεί ως ‘άδικη’ την αφαίρεση των 4 μονάδων από τα γραπτά των μαθητών, οι οποίοι έχουν επιλέξει το δεύτερο τρόπο επίλυσης του θέματος Δ1.

Σε επικοινωνία με το thetimes|-.gr, ο καθηγητής Βιολογίας στον Όμιλο Φροντιστηρίων Πουκαμισάς, Δημοσθένης Καριοφύλης, αποδίδει τις ενστάσεις, που διατυπώθηκαν, στο γεγονός ότι η ύλη δεν άλλαξε εδώ και 25 χρόνια: «Είναι αναμενόμενο, αφού το βιβλίο είναι το ίδιο από το 1999. Τα θέματα έχουν εξαντληθεί, σιγά σιγά θα παίρνουν διπλές ερμηνείες» ενώ προσθέτει: «Δεν βλέπω να υπάρχουν πειστικά επιχειρήματα για την υποστήριξη της άλλης απάντησης. Τυπικά, πρέπει να θεωρήσουμε ως σωστή, εκείνη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων. Αν θέλαμε να ‘τραβήξουμε’ την εκφώνηση, να τη διευρύνουμε, θα μπορούσαμε να δεχθούμε και την άλλη λύση, ωστόσο δεν υπονοείται κάτι τέτοιο στην εκφώνηση. Δηλαδή, είναι σαν κάποιος να βγάζει μία λύση για ένα πρόβλημα, όταν δεν μπορεί να το λύσει με τον κανονικό τρόπο».

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, «δεν πρόκειται για θέματα ‘παρωχημένα’ αλλά για θέματα, των οποίων η πρωτοτυπία έχει εξαντληθεί αφού τόσα χρόνια παραμένει ίδιο το βιβλίο. Κατά τη γνώμη μου, πιθανόν του χρόνου να προκύψει ακόμη χειρότερο πρόβλημα εφόσον χρειαστεί να εξακολουθούμε να πατάμε σε ‘γκρίζες ζώνες’. Θα βλέπουμε να βγαίνουν τέτοιες ‘παραλλαγές’. Η δεύτερη λύση θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη σε ένα σχολικό διαγώνισμα, όχι όμως σε Πανελλαδικές εξετάσεις, από τη στιγμή που η Επιτροπή Εξετάσεων είναι σαφής και δεν δέχεται παραλλαγή επάνω στο θέμα».

Με βάση τα προαναφερθέντα, θα μπορούσε να είναι ο 18ος βιολόγος, που θα υπέγραφε την επιστολή των 17 συναδέλφων του; «Εγώ, όχι, δεν θα την υπέγραφα», καταλήγει.  

Ειδήσεις σήμερα:

Άγριο έγκλημα στη Ρωσία: 29χρονη και 37χρονη ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου 63χρονο όταν αρνήθηκε να κάνει σεξ μαζί τουςΑρχίζει ο τριήμερος καύσωνας – Με τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο το Δημόσιο, ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά Βίντεο: Ελεύθερος σκοπευτής εξουδετέρωσε ληστή τράπεζας που κρατούσε δύο ομήρους στις ΗΠΑ – Η σφαίρα διαπέρασε οθόνη υπολογιστή

Related posts

Θεσσαλονίκη: Πώς έγινε το φονικό με θύμα τoν 32χρονο αστυνομικό – Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

timesadmin

Βόλος: Με πήρε και μου είπε «σκότωσα τον αδερφό σου» λέει η σύζυγος του 50χρονου

timesadmin

ΟΑΚΑ: Μηχανικός – συνεργάτης του Καλατράβα: «Αστεία τα περί χαμένου εγχειρίδιου συντήρησης, ακόμη και εγώ το είχα»

timesadmin

Τροχαίο στην Πειραιώς: Οι πρώτες στιγμές μετά την παράσυρση των πέντε ατόμων – Στην εντατική το 5χρονο αγοράκι

timesadmin

Βούλα: Ακαριαία σκοτώθηκαν οι δύο 19χρονοι – «Ένιωσα ένα μπαμ», τα πρώτα λόγια του νεαρού που επέζησε από το τροχαίο

timesadmin

Ένα… μικρό Ελληνικό κατασκευάζεται στο λιμάνι της Ρόδου

timesadmin