thetimes.gr
Διαβήτης-τύπου-2:-Πώς-το-περπάτημα-για-2-λεπτά-μετά-το-γεύμα-μειώνει-τον-κίνδυνο
ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης τύπου 2: Πώς το περπάτημα για 2 λεπτά μετά το γεύμα μειώνει τον κίνδυνο

-2-2-

Ένα ελαφρύ περπάτημα 2 λεπτών μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Αυτό προκύπτει από μια νέα μετα-ανάλυση επτά μελετών που διεξήχθη από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Λίμερικ στην Ιρλανδία.

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης δείχνουν ότι η καλύτερη ώρα για περπάτημα είναι 60 έως 90 λεπτά μετά το φαγητό. Αυτό είναι το χρονικό “παράθυρο”, διότι τότε είναι που συνήθως τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κορυφώνονται.

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: σε απλά όρθιους και σε εκείνους που περπατούσαν μετά το γεύμα. Και οι δύο ομάδες αναγκάστηκαν να συμμετέχουν στη δραστηριότητά τους για 2 έως 5 λεπτά κάθε 20 έως 30 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

Οι ερευνητές είπαν ότι ακόμη και λίγα λεπτά περπατήματος χαμηλής έντασης ήταν αρκετά, για να προκαλέσουν μια αξιοσημείωτη πτώση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων.

Επίσης, το περπάτημα μετά το φαγητό συνδέθηκε με μια πιο σταδιακή αύξηση και πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα από το να κάθεται ή ακόμα και να στέκεται κανείς.

Σε πέντε από τις επτά μελέτες, οι συμμετέχοντες δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό προδιαβήτη, ούτε διαβήτη τύπου 2. Οι δύο άλλες μελέτες εξέτασαν άτομα με και χωρίς διαβήτη.

Τα άτομα με παχυσαρκία στην μελέτη παρουσίασαν σημαντικά αποτελέσματα στην μείωση του σακχάρου στο αίμα από την ορθοστασία μετά το φαγητό σε σύγκριση με την καθιστή θέση. Ωστόσο, δεν υπήρξε αξιοσημείωτη επίδραση στα επίπεδα ινσουλίνης, ή αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές πρότειναν επίσης ότι το περπάτημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά από ένα γεύμα μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη.

Τι επισημαίνουν οι ειδικοί

Το σύντομο, ελαφριάς έντασης περπάτημα μετά το φαγητό είναι ευεργετική άσκηση για άτομα με υπέρταση, ή διαβήτη.

Το περπάτημα και η ορθοστασία μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Η γλυκόζη απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος μετά τα γεύματα και έχει ως αποτέλεσμα μια μικρή απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αν και οι μικρές αιχμές σακχάρου δεν είναι παθολογικές, η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου είναι ουσιαστική για τη διαχείριση του διαβήτη.

Με την ενεργή εμπλοκή των μυών στο περπάτημα, οι μύες απορροφούν την περίσσεια γλυκόζης που βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος. Η καλύτερη ροή του αίματος είναι ζωτικής σημασίας για τους μύες, τα άκρα και τα όργανά σας, με αποτέλεσμα ένα πιο υγιές αγγειακό σύστημα.

Το περπάτημα μετά το δείπνο απελευθερώνει επίσης σεροτονίνη, η οποία βοηθά στον καλύτερο ύπνο, στην πιο ρυθμισμένη όρεξη, ενισχύει τις θετικές σκέψεις και αυξάνει την μνήμη.

Η δρ. Danine Fruge, διευθύντρια του Pritikin Longevity Center στη Φλόριντα, είπε ότι η αυτή μετα-ανάλυση ενισχύει τα ευρήματα πολλαπλών μελετών, που αποδεικνύουν αυτό που έχουν δει από πρώτο χέρι στο Pritikin Center εδώ και δεκαετίες: Ακόμη και η ελαφριά δραστηριότητα που διακόπτει την καθιστική περίοδο έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Αυτά μπορούν να γίνουν αισθητά και να μετρηθούν ακόμα και μέσα στις πρώτες 24 έως 48 ώρες.

-: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με πόσο περπάτημα την ημέρα μειώνεται 30% ο κίνδυνος καρδιακής νόσου

Πάρκινσον: Βραδυκινησία, υποκινησία, «πάγωμα» και ταλάντωση χεριών είναι πρώιμα σημάδια στο περπάτημα

The post Διαβήτης τύπου 2: Πώς το περπάτημα για 2 λεπτά μετά το γεύμα μειώνει τον κίνδυνο appeared first on coollife.gr.

Related posts

Ελικοβακτηρίδιο: Τι είναι και πώς κολλάει – Συμπτώματα

timesadmin

Βιοεκτυπωμένα επιθέματα επουλώνουν καρδιακά τραύματα

timesadmin

48χρονος μολύνθηκε από άγνωστο βακτήριο όταν τον δάγκωσε αδέσποτη γάτα

timesadmin

Γιατί δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε στη ζέστη – Τι συνιστούν οι πνευμονολόγοι

timesadmin

Το WHAT’S UP της COSMOTE φέρνει στους νέους αυτό που πραγματικά χρειάζονται

timesadmin

Ο χρόνιος πόνος γερνάει πρόωρα το μυαλό και αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, λένε οι ειδικοί

timesadmin