Διαβήτης:-Σημάδι-σοβαρής-επιπλοκής-αν-η-αναπνοή-σας-έχει-αυτήν-την-μυρωδιά
ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Σημάδι σοβαρής επιπλοκής αν η αναπνοή σας έχει αυτήν την μυρωδιά

-

Σε κανέναν δεν αρέσει να έχει κακοσμία στην αναπνοή του.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η αμηχανία που μπορεί να προκαλέσει η δυσοσμία του στόματος. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η κακή αναπνοή μπορεί να είναι σημάδια για κάτι σοβαρό.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, εάν η αναπνοή σας μυρίζει με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε μια σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη. Μάλιστα, είναι μια επιπλοκή που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Ακόμα χειρότερα, αυτό το σύμπτωμα, το οποίο μπορεί εύκολα να εκληφθεί ως πρόβλημα στοματικής υγείας και μόνο, είναι μερικές φορές “το πρώτο σημάδι διαβήτη σε άτομα που δεν έχουν ακόμη διαγνωστεί”, γεγονός που συχνά μεταφράζεται σε καθυστερήσεις στη διάγνωση και την έναρξη θεραπείας.

Η φρουτώδης, ή γλυκιά μυρωδιά στην αναπνοή σας μπορεί να σημαίνει ότι έχετε διαβήτη

Σύμφωνα με το CDC, η φρουτώδης ή γλυκιά μυρωδιά στην αναπνοή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας σοβαρής επιπλοκής του διαβήτη, γνωστής ως διαβητική κετοξέωση (ΔΚΟ). Αν και η πάθηση είναι πιο κοινή μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 1, μπορεί επίσης να επηρεάσει εκείνους με διαβήτη τύπου 2.

Επείγουσα κατάσταση υγείας!

Ανεξάρτητα από τον τύπο διαβήτη που έχετε, η διαβητική κετοξέωση θεωρείται απειλητική για τη ζωή επείγουσα ιατρική κατάσταση. Το CDC λέει ότι εάν παρατηρήσετε αναπνοή με μυρωδιά φρούτων και πιστεύετε ότι έχετε ΔΚΟ, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας. Εάν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του, πηγαίνετε επιτόπου στα Επείγοντα νοσοκομείου, ή καλέστε το 166, προτρέπουν οι ειδικοί του CDC.

Αν και λίγοι γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της αναπνοής τους και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους, οι ειδικοί του CDC εξηγούν ότι η αναπνοή σας μπορεί να πάρει μια άγνωστη οσμή όταν τα επίπεδα κετόνης αυξάνονται ως επιπλοκή του διαβήτη.

Όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετή ινσουλίνη ώστε τα κύτταρα να μετατρέψουν το σάκχαρο του αίματος σε ενέργεια, το ήπαρ αντί για ζάχαρη καίει λίπος για καύσιμο, παράγοντας οξέα που ονομάζονται κετόνες, ως μέρος της διαδικασίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τις κετόνες να αυξηθούν σε επικίνδυνα επίπεδα στον οργανισμό, προκαλώντας μια αλλαγή στην μυρωδιά της αναπνοής σας, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.

Δεν είναι μόνο η αναπνοή σας που είναι “καμπανάκι” προβλήματος

Η διαβητική κετοξέωση συνήθως αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου και τα συμπτώματα μπορεί να είναι διακριτικά στην αρχή. Εκτός από την αναπνοή με γλυκιά ή φρουτώδη μυρωδιά, τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν αυξημένη δίψα και συχνοουρία.

Εάν δεν λάβετε θεραπεία, μπορεί να αντιμετωπίσετε μια ξαφνική επίθεση πιο σοβαρών συμπτωμάτων. Το CDC λέει ότι αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ναυτία και έμετο
  • γρήγορη ή βαθιά αναπνοή
  • πονοκέφαλο
  • κοκκινίλα στο πρόσωπο
  • κόπωση
  • μυϊκή δυσκαμψία
  • πόνο στο στομάχι

Διαβητική κετοξέωση: Δύο συγκεκριμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο

Ορισμένες περιστάσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΔΚΟ εάν έχετε διαβήτη. Τα πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης ευθύνονται συχνά, λέει το CDC.

Υπάρχουν δύο συνήθεις λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό το σύνολο περιστάσεων:

  • ασθένεια
  • χαμένες ενέσεις ινσουλίνης

Το CDC εξηγεί ότι το να είναι κανείς άρρωστος μπορεί να επηρεάσει την όρεξή του, μεταβάλλοντας έτσι την ποσότητα που τρώει, ή πίνει. Αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Σε άλλες περιπτώσεις, αν δεν γίνονται σωστές ενέσεις ινσουλίνης (είτε επειδή το ξεχάσατε, είτε επειδή κάνατε λάθος στη δοσολογία) μπορεί να φέρει εκτός ισορροπίας τα επίπεδα ινσουλίνης σας.

Πηγές: https://www.cdc.gov, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβήτης τύπου 2: Αυτά είναι τα 9 πρώιμα συμπτώματα

Πρώιμο σύμπτωμα διαβήτη αν σας συμβαίνει αυτό, όταν πάτε στην τουαλέτα, λένε οι ειδικοί

Μέλαινα ακάνθωση: Το σημάδι στο δέρμα, που είναι ίσως το πιο πρώιμο σύμπτωμα διαβήτη

Διαβήτης: Οι διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Τι απορρυθμίζει το σάκχαρο

The post Διαβήτης: Σημάδι σοβαρής επιπλοκής αν η αναπνοή σας έχει αυτήν την μυρωδιά appeared first on coollife.

Related posts

Αυτοί είναι οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο. Τι ισχύει για άνδρες και γυναίκες

timesadmin

Ποιες χρόνιες παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια και σε ποιες ηλικίες

timesadmin

Κορονοϊός: Τι λένε οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ για την ανοσολογική απόκριση μετά τον πλήρη εμβολιασμό

timesadmin

Ζούκερμπεργκ: Το 2022 έχασε την μισή περιουσία του – Κατρακύλησε στην κατάταξη του Bloomberg με τους δισεκατομμυριούχους

timesadmin

Κορωνοϊός: Μία στις 4 «ιώσεις» αποδεικνύεται ότι είναι COVID. Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

timesadmin

Σημάδια εν των βάθει φλεβικής θρόμβωσης αν αισθανθείτε αυτά στα πόδια σας – Καλέστε το 166 άμεσα!

timesadmin